Današnju sednicu Skupštine Srbije obeležio je i govor poslanika SNS Nebojše Bakareca, koji je rekao nekoliko vrlo "zanimljivih" stvari. Pre svega da je Srpska napredna stranka vrlo malo prisutna u programu RTS i RTV, zato što su oni slobodni, a zatim je prozivao direktora Dragana Bujoševića i glavne i odgovorne urednike informativnog i zabavnog programa Nenada Lj. Stefanovića i Oliveru Kovačević.

Govoreći o predlogu Vlade za nastavak finansiranja RTS i RTV, poslanik SNS Nebojša Bakarec je najpre umesto Srpska napredna stranka rekao Srpska narodna stranka.

„Ova dva zakona su dokaz pokazuju da Srpska narodna stranaka ne vodi uopšte računa o svom interesu već osključivo o interesu građana“, rekao je Bakarec, a zatim se ispravio:

„Srpska napredna stranka je veoma inače malo prisutna na programima javnim servisima i to oba servisa i na to ne možemo da utičemo, jer su oni slobodni. Dokaz da su RTS i RTV slobodni i da su uopšte mediji u Srbiji slobodni su činjenice, notorne činjenice, da je sadašnji direktor RTS poštovani gospodin Dragan Bujošević čovek iz opozicije. Njega je prethodna vlast do 2012. godine imenovala za glavnog i odgovornika najuglednijeg srpskog lista Politika, tad im je bio po volji. Danas im nešto nije po volji, verovatno zato što smo mi na vlasti. On je sedam godina bez problema direktor RTS-a i mi naravno ne možemo da mu se mešamo u posao. Drugi dokaz je glavni i odgovorni urednik po meni najvažnijeg programa na RTS-u, a to je informativni program, a koga je bivša vlast na to mesto postavila davne 2004. godine. I on je bio po volji sadašnje opozicije još od 1990, jer je bio novinar i urednik opozicionog lista Vreme. A on je sad već deset godina glodur informativne“, rekao je Bakarec i dodao:

„Treći dokaz je da je glavna i odgovorna urednica zabavnog programa supruga jednog od lidera opozicije. Da mediji u Srbiji nisu slobodni sve to ne bi bilo moguće. SNS je kad je došla na vlast 2012. zadržala gotovo sve ljude koje je opozicija postavila u RTS. Za razliku od nas bivša vlast je kad je došla smenila sve ljude u RTS, neke je linčovala pre toga, a pre toga je spalila RTS“, rekao je Bakarec.

Podsetimo, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović je danas rekao da je Vlada predložila da se produži režim finansiranja RTS i RTV kao javnih medijskih servisa za još godinu dana odnosno do 31. decembra 2023.

„Želim da vas podsetim da je Zakonom o javnim medijskim servisima propisano da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta jednim delom, a jednim delom iz taksi, zatim iz komercijalnih prihoda i drugih izvora. Imajući u vidu činjenicu da RTS i RTV obavljaju delatnost od javnog interesa, a da ne mogu same da obezvede dovoljno prihoda jer nisu komercijalne, Vlada je predložila Skupštini da se režim finansiranja koji podrazumeva dotacije i budžeta i način naplate takse preko računa za utrošenu elektičnu energiju produži za godinu dana“, rekao je Martinović.

BONUS VIDEO: Opozicija i Martinović n asednici Skupštine Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare