Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović najavio je da će građani i u narednih godinu dana plaćati taksu za RTS i RTV u okviru računa za električnu energiju. Kako je objasnio, javni servisi obavljaju delatnost od javnog interesa, a ne mogu same da obezbede dovoljno sredstava. Zato će nastaviti da ih finansiraju Vlada Srbije i građani.

Ministar Martinović je na današnjoj sednici Skupštine Srbije objasnio predloge zakona iz prve tri tačke dnevnog reda, među kojima je i naplata takse za javni medijski servis.

„Vlada je predložila da se produži režim finansiranja RTS i RTV kao javnih medijskih servisa za još godinu dana odnosno do 31. decembra 2023. Želim da vas podsetim da je Zakonom o javnim medijskim servisima propisano da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta jednim delom, a jednim delom iz taksi, zatim iz komercijalnih prihoda i drugih izvora. Imajući u vidu činjenicu da RTS i RTV obavljaju delatnost od javnog interesa, a da ne mogu same da obezvede dovoljno prihoda jer nisu komercijalne, Vlada je predložila Skupštini da se režim finansiranja koji podrazumeva dotacije i budžeta i način naplate takse preko računa za utrošenu elektičnu energiju produži za godinu dana“, rekao je Martinović.

Opozicija je tokom njegovog govora ustala sa svojih mesta i u znak protesta držala transparente sa svojim predlozima zakona, koje zbog načina na koji Vladimir Orlić zakazuje sednice Skupštine, nikako ne mogu da predlože.

Istovremeno je taj isti RTS tokom Martinovićevog govora od 10 minuta, svega tri puta po pet sekundi prikazao opoziciju koja je držala transparente sa svojim predlozima zakona. Među njima su: Zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora, Zakon o vraćanju protivzakonito oduzetih penzija, Zakon o subvencijama za poljoprivredu, zakon o zakupu stanova i kuća, Zakon o podsticaju, Zakon o pristupačnosti medija osoba sa invaliditetom.

BONUS VIDEO: Vučić proziva Stanojevića sa RTS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar