Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; Vesna Lalić/Nova.rs, Privatna arhiva

Iako je sednica Skupštine u četvrtak i petak trebalo da bude posvećena raspravi o pitanju Kosova i Metohije, predsednik Srbije i gost na posebnoj sednici Aleksandar Vučić našao je vremena i za obračun sa opozicijom. Lider SNS iskoristio je sudski dokazanu neistinu da je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić prebacio novac u kućni budžet u visini od 685.000 evra i tako obmanuo poslanike, građane i širu javnost. Sud je bio jasan još 2019. godine - ovakvi natpisi bili su laž, list koji ih je objavio morao je da plati odštetu Aleksiću, ali predsednik se ipak osvrnuo na to. Dodatno, na današnjoj naslovnoj strani jednog tabloida osvanuo je naslov uz pomenutu sumu, dok je Aleksić ponovo najavio tužbu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je jučerašnje prisustvo u Narodnoj skupštini da osim o situaciji na Kosovu govori i o poslanicima opozicije, konkretno o šefu poslaničke grupe Narodne stranke Miroslavu Aleksiću.

Tom prilikom Vučić je, iako postoji već dokazana presuda koja negira njegove reč, naveo da je poslanik i šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić na osnovu svog položaj uticao da se u budžet njegove porodice „slije 685.000 dinara“.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

„Znate, oni vole da pričaju o drugim ljudima i to da izmišljaju, da lažu, da blate porodice. Sada kada ovo budete čuli, šokiraćete se svi. Naime, sa Ljubišom Kneževićem, inače tastom, ocem svoje supruge, formira Fond za unapređenje resursa građana, preko kojeg su izvlačili državne pare. Tast prelazi u Nacionalnu službu za zapošljavanje u Trsteniku i počinje da sklapa direktne poslove sa zetom i ćerkom. Tada od 2008. do 2012. godine na račun Fonda za unapređenje resursa Miroslava Aleksića i građana i udruženje „Peščanik“, uplaćeno je, znate li koliko? Ovaj je uzeo 685 hiljada evra. Pa ovi iz Kolubare, više, ovi iz Kolubare sitni. Ovo je bilo za bakšiš ovima iz Kolubare što su ovi uzimali“, kazao je predsenik Vučić tokom zasedanja.

Aleksandar Vučić Skupština Srbije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vučić je time doveo u zabludu građane budući da je Aleksić već dobio presudu u svoju korist kada je reč o neosnovanim napadima na njega i njegovu porodicu, u šta je Nova.rs imala uvid.

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić nakon napada lidera naprednjaka i naslovne strane današnjeg Informera,  na Tviteru je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sednice o KiM reciklirao laž objavljenu u Srpskom telegrafu 2017. godine, koja je pobijena na sudu, a koju je i današnji Informer objavio.

„Sve što je mogao da mi Vučić odgovori u skupštini je da citira Srpski telegraf od 18. avgusta 2017. godine, a koji mi je isplatio odštetu, upravo zbog laži koje ponovo reciklira Vučić i njegov Informer“, napisao je na Tviteru Aleksić i priložio fotografije sa današnje naslovne strane tabloida Informer i uz najavu tužbe.

Viši sud u Beogradu je još 2019. godine doneo presudu protiv Borisa Vukovića, odgovornog urednika „Nezavisnih dnevnih novina Srpskih telegraf“ i Medijske mreže d.o.o iz Beograda. Nakon što je Aleksić podneo tužbu protiv ovog lista, 11. aprila 2019. godine doneta je presuda u korist Aleksića, dok je pomenuti medij bio dužan da na ime naknade nematerijalne štete za duševne bolove povrede časti i ugleda solidarno isplate Aleksiću iznos od 100.000 dinara.

U pitanju su tri teksta, jedan sa nadnaslovom „Miroslav Aleksić opljačkao Opštinu Trstenik“ i naslovom „Mutni poslovi Dinkićevog predsednika“ od 17. avgusta 2017, zatim 18. avgusta iste godine – „Bivši čelnik Trstenika ogrezao u kriminal“ u nadnaslovu i s naslovom „Aleksić s tastom opljačkao državu“ i 22. avgusta 2017. godine s nadnaslovom „Aleksić u Trsteniku muljao gde je stigao“ i naslovom „Lopov i lažov“.

Dodatno u presudi se tuženi Boris Vuković obazuje da kao odgovorni urednik objavi uvod i izreku pomenute presude bez ikakvog komentara i bez odlaganja, a najkasnije u drugom narednom broju štampanog izdanja od dana pravosnažnosti presude.

Foto: Privatna arhiva

Sudija je utvrdio da je „sasvim jasno da je Srpski telegraf“ u tri broja „na najbrutalniji način, suprotno bilo kakvim načelima slobode štampe vređao čast, ugled i dostojanstvo tužioca“. I da „navedenim „informisanjem“ javnosti građani konzumiraju lažne i netačne informacije o tužiocu“, stoji u presudi.

Kada je reč o sukobu na relaciji Vučić-Aleksić, njihov dvojica su do sada već imali sudski spor. Pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu je posle nekoliko odlaganja, u aprilu 2022. godine, počelo suđenje po tužbi koju je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić podneo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog povrede časti i ugleda.

Tada je bilo predviđeno da obojica daju iskae, ali se na ročištu pojavio samo Aleksić. Potpredsednik Narodne stranke posle suđenja je rekao da je Vučić pokazao da pored toga što je „kukavica da se suoči sa njim u televizijskom duelu, ne sme to da učini ni u sudnici“.

Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Očigledno je da Vučić nema hrabrosti da se suoči ni sa jednim predstavnikom opozicije i da ga pogleda u oči zbog svih laži koje iznosi“, naveo je Aleksić.

Aleksić je rekao da je Vučića tužio jer ga je predsednik Srbije „lažno optužio da je krao gas u Trsteniku i da je portparol kriminalaca“.

Bonus video: Miroslav Aleksić govor u skupštini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare