Tužilaštvo za organizovani kriminal naložilo je istragu protiv 20 osumnjičenih članova organizovane kriminalne grupe "Balkanski kartel" koja se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini više od sedam tona kokaina. U sklopu međunarodne akcije u Srbiji je uhapšeno njih 13, dok se po istragom nalazi i nekoliko osoba koje služe kazne u zatvorima, među kojima je i Zoran Jakšić, jedan od vođa ozloglašenog klana "Amerika".

Prethodnih dana u Srbiji su u akciji „Izi“ uhapšeni Miroslav Starčević, Mladen Lazarević, Miloš Jovanović, Dragan Đorđević, Milan Mitić, Dragan Nikolić, Ivan Cvetković, Radisav Radović, Gligorije Peljević, Miloš Radosavljević, Mirko Pavlović, Vladan Saldo i Ljubiša Lindo.

Reč je o pripadnicima različitih kriminalnih grupa, među kojima je dosta članova bande „Pink panteri“. Ipak, svim uhapšenima je jedna okolnost zajednička – blisku su Zoranu Jakšiću, vođi klana „Amerika“. I sam Jakšić se nalazi pod istragom, a on trenutno služi zatvorsku kaznu u Peruu, upravo zbog krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Zoran Mihailovć Jakšić Foto: Printscreen/YouTube/Panorama

Jakšić je široj javnosti dobro poznat, slovi za narko-bosa sa hiljadu lica, koji je godinama uspešno izbegavao pravdu. Svojevremeno je ispunjavao stranice svetskih medija, nakon što je otkriveno da je pokušao da pobegne iz zatvora i to tako što je finansirao izgradnju tunela do zatvora u kome se nalazio.

Nadimak narko-bos sa hiljadu lica dali su mu upravo policajci koji su ga hapsili, i to jer je koristio „samo“ 40 lažnih identiteta u godinama pre privođenje, zbog čega je bilo teško da mu se uđe u trag.

Zoran Mihailovć Jakšić Foto: Printscreen/YouTube/Panorama

Jakšić je 2021. pravosnažno osuđen na 25 godina zatvora u Peruu zbog šverca 800 kilograma kokaina. Policija i obaveštajne službe su odradile svoj posao dobro, dugo su ga pratile, prisluškivale i snimale. Snimljen je čak i sastanak na kome on ugovara kupovinu „dve, tri tone“ kokaina koji bi poslao u Evropu, a nakon toga su mu stavljene i lisice na ruke.

Pročitajte još:

U bezbednosnim krugovima označen je ključnim čovekom u distribuciji kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a to nije bio prvi put da je hapšen. Devedesetih su mu takođe stavljene lisice i to zbog krijumčarenje kokaina.

Jakšić je u više navrata pokušavao da pobegne iz zatvora u Peruu, ali je jedan pokušaj ostao dobro upamćen.

Naime, on je 2020. godine pokušao da pobegne tako što je finansirao izgradnju tunela do zatvora kroz koji je trebalo da pobegne. Ipak, policija je otkrila tunel i Jakšić nije sproveo plan u delo.

Specijalna peruanska policija saopštila je tada da je otkrila u blizini zatvora „Migel Kastro“ nedovršeni tunel kojim su zatvorenici trebali da se dočepaju slobode.

Pročitajte još:

Saopšteno je da je kopanje tunela organizovao jedan meksički kartel, za svog pripadnika i jednog Srbina.

Ćelija kao diskoteka

Ipak, kako je naš portal već pisao, Jakšiću u zatvoru i nije bilo tako loše. Ćeliju je preuredio po svom ukusu, a kada je policija upala da pretrese njegovu ćeliju nakon otkrivanja tunela, pronašli su kolekciju kačketa i luksuz.

Njegova soba je bila ukrašena stvarima sa dezenom životinjskih šara. O tome je izveštavala i češka novinarka Pavla Holcova na sajtu „Investigance.cz“, kada je opisala svoju posetu Jakšiću.

„Prišao mi je zatvorenik Čino i odveo me do Jakšićeve ćelije. Ponašao se kao Jakšićev lični sluga i kucao je na metalna vrata: „Zorane, imaš posetu.“ Jakšić je odgovorio da ne očekuje nikoga. Pratilac me je pitao: „Ko si ti onda?“, pa sam mu rekla da sam Pavla iz Praga. Za nekoliko sekundi vrata su se tiho otključala, a ćelava glava se promolila i gledala u mene zabezeknuto: „Šta hoćeš?“. Pokušala sam da zvučim što smirenije“, rekla je ona i potom opisala ćeliju:

Zoran Jakčić Foto: LaRepublica.pe/KRIK

„Ćelija izgleda kao diskoteka iz devedesetih godina – crno-bele pločice, jastuci od belog skaja, tabure, TV i plišano ćebe sa tigrastim dezenom“.

VIDEO: Hapšenje pripadnika kriminalne grupe koja se bavila prostitucijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare