Smederevo, Velika Plana, Stefan Filić, ubistvo, ubijen, pretučen
Stefan Filić Foto: Privatna arhiva

Porodica i prijatleji obeležili su tri godine od smrti Stefana Filića (18) polaganjem cveća i paljenjem sveća na mestu gde je pretučen do smrti, 2. febrauara 2020. godine.

Porodica ubijenog Stefana Filića iz Velike Plane, danas je obeležila tri godine od njegovog ubistva zajedno sa njegovom rodbinom i prijateljima, paljenjem sveća i polaganjem cveća na mestu gde je bezobzirno ubijen. Skrhani bolom od prevelike tuge,stajali su kao senke na pločniku gde im je sin na 2. februara 2020. godine ,bez razloga i povoda. Pretežak je teret na njihovim plećima, ali još stoje uspravno u isčekivanju pravde za svoje dete.

Pročitajte još:

Posle mesta ubistva posetili su i njegovu večnu kuću gde je pored održanog parastosa, drugarica Anđela pročitala i potresan govor,prisećajući se dana kada su zajedno planirali život.

„Utroba nam se pomeri kad ti samo ime spomenemo. Ti si nam najveća trauma,ti si nam rak rana. Nismo još ni naučili da pričamo o tebi, ne umemo…. ne smemo. Uplašimo se tog slomljenog krila koje mnogo boli i ne zarasta. Uplašimo se pomisli da su neki očigledno imali hrabrosti i bili dovoljno moćni da te pošalju tamo gore. Igrali su se Boga, nisu ni svesni koliko se to skupo plaća, a stiće će ih, možda ne danas, sutra, ali će stići baš kad ne budu želeli.

Često ti pomislimo i na majku,na susrete sa njom. Kako se tada osećamo,ne umemo ni približno da opišemo. Posle njenog pogleda,koji i nije pogled,nego neki bledi pokušaj prisutnosti,raspadnemo se na milion komada. Sastavimo se, ni Bog ne zna kako i nastavimo sa svojim životima i vratimo se svakodnevnom obavezama, ali ti ne izlaziš iz glave baš zbog načina na koji si otišao, baš zbog toga što znamo da nisi želeo da odeš. Imali smo zajedničke planove, maštanja, želje.

Foto: Privatna arhiva

Oduzeli su nam te i to NE MOŽEMO da oprostimo,nemoj niko ni da traži od nas. Tri godine posle tvog odlaska čekamo da dobiješ bar mir koji zaslužuješ,da pravda dođe po svoje,a nje nema,ni ne nazire se. Sedimo i čekamo,ne znamo ni koga, ni šta?

Ko će nama,jednoj ranjenoj generaciji,pokazati lice pravde,kada će ova naša zemlja Srbija biti zemlja pravednosti? Kad će ova zemlja biti na našoj strani,na strani jedne majke koja je izgubila parče svoje duše? Da li je moguće da posle tri godine još uvek nema osuđenih,nego samo okrivljenih? Da li je moguće da još uvek niko ne odgovara za tvoje ubistvo? Čujemo i da je jedna majka presrećna što joj je sin došao u zagrljaj,a gde si nam ti? Ovo su samo neka od pitanja koja nas muče,neka nam neko da bar malo nade,bar zrno pravde, nama,jednoj generaciji koja nikad više ne može da poleti…. Zauvek slomljeni4/1″, napisali su Stefanovi drugovi iz škole u koju je išao.

Podsetimo, Stefan Filić (18) napadnut je ispred kluba „Brodolom“ u Velikoj Plani. Trojica napadača nasrnuli su najpre na Filićevog mlaćeg brata i druga, a zatim se umešao i Filić želeći da ih rastavi .  Nesrećni Stefan, inače maturant Ekonomske škole u Velikoj Plani, preminuo je od posledića povreda koji su mu nasilnici naneli. Prvostepenom presudom Mitar Pandurević (21) i Nikola Bojović (21) osuđeni su na po 15, odnosno 18 godina zatvora zbog teškog ubistva Stefana Filića (18) iz Velike Plane, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo.

***

BONUS VIDEO: Zgrada u beogradskom naselju Bežanijska kosa u kojoj su ubijene dve sestre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar