Foto: Facebook/Stefan Filić

Stefan Filić (19) ubijen je u Velikoj Plani u januaru 2020. godine ispred jednog noćnog kluba kada su dvojica napadača, bez razloga, nasrnuli na njega i nasmrt ga pretukli. Filićeve ubice, Nikola Bojović (20) i Mitar Pandurević (20) osuđeni su u sredu na kazne zatvora u trajanju od 15, odnosno 19 godina. Filićeva porodica kaže za portal Nova.rs da jesu zadovoljni sudskim procesom, ali ne i kaznom, posebno jer se ni jedan ni drugi nisu u potpunosti i iskreno pokajali što su brutalno pretukli nedužnog Filića.

Nasilnici su kobne večeri 2020. godine ispred kluba „Brodolom“ u Velikoj Plani nasrnuli najpre na Filićevog mlaćeg brata i druga, a zatim se umešao i Filić želeći da ih rastavi. Nažalost, sukob mladića je po svemu sudeći eskalirao. Nesrećni Stefan, inače maturant Ekonomske škole u Velikoj Plani, preminuo je od posledića povreda koji su mu nasilnici naneli.

Usledio je muktrpan sudski proces najviše zbog činjenice da se ni jedan ni drugi nisu iskreno pokajali zbog svega što su uradili, već su pokušali da suđenje, koliko je to moguće, produže menjanjem iskaza i zahtevima za razna dodatna veštačenja iako je situacija u većoj meri odmah bila jasna.

„Sve je to jako stresno, mi smo godinu i po dana makar jednom mesečno bili na sudu“, započinje priču za Nova.rs Javorka Marković, tetka ubijenog Filića. Objašnjava nam da, iako su se nadali da će im presuda doneti makar nekakav mir, to ipak nije tako.

„Mi smo negde otišli svesni da koja god presuda da bude, nama neće biti odgovarajuća. Kolika god da je, ona im daje pravo na život, a oni su Stefanov život oduzeli i to bez ikakvog povoda su izazvili sukob. Koja je odgovarajuća kazna da onome ko oduzme nečiji život“, pita se Filićeva tetka.

Reč je, kaže, o povratnicima, što je potvrđeno i kada je pročitana presuda jer su im tada navedena ranija krivična dela koja imaju u dosijeima.

„Bojoviću se, kao olakšavajuća okolnost, uzelo to što se pokajao i priznao, a Pandurević je čak i u završnim rečima još jednom rekao da nije učestvovao i da se ne kaje. I jedan i drugi su odranije poznati policiji po krivičnim nedelima o kojima smo čuli kada je pročitana presuda. Ljudi iz sudskog veća su od prvog dana radili korektno svoj posao, znali smo svaki njihov korak i mi pretpostavljamo da je ovo maksimalna kazna koju su mogli da im izreknu shodno njihovim godinama“, kaže Filićeva tetka, pojašnjavajući da se oni vode kao mlađi punoletnici i zakon propisuje da oni, „sve i da i ubiju desetoro“, mogu da budu kažnjeni maksimalno na 20 godina zatvora i da je zapravo problem u našem zakonu.

„Jedan nedužni život vredi tako malo…“, rekla je Javorka Marković.

Podsetimo, tužilaštvo je teretilo Bojovića i Pandurevića za teško ubistvo u saizvršilaštvu pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju. U optužnici se navodi da su oni naneli Filiću više udaraca pesnicama u glavu. Dok je ležao na zemlji bez svesti, Bojović ga je šutnuo nogom u glavu.

Festival u Filićevu čast

U Filićevu čast je ove godine održan prvi „Filić Filmić“ festival na kom je prikazano osam filmova čiji su autori učenici osnovnih i srednjih škola. Uz pomoć pokrovitelja, porodice Filić, EUŠ „Vuk Karadžić“, Opštine Velika Plana, Centra za kulturu „Masuka“ i Digital foto Stefana, uspeli su da obezbede vredne nagrade.

„Nagrade su bile laptopovi, tableti i mobilni telefoni, imali smo i specijalne nagrade gde je publika glasala za najbolji film i sastojala se od kompleta knjiga i slatkog paketa“, ispričala je ranije Filićeva tetka.

Bonus video: Incident u teretani, napadnuta radnica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare