Smederevo, Velika Plana, Stefan Filić, ubistvo, ubijen, pretučen
Foto: Privatna arhiva

Stefan Filić (19) ubijen je u Velikoj Plani u januaru 2020. godine ispred jednog noćnog kluba kada su dvojica napadača, bez razloga, nasrnuli na njega i nasmrt ga pretukli. Filićevim ubicama, Nikoli Bojoviću (20) i Mitru Pandureviću (20) koji su prethodno osuđeni na 15, odnosno 19 godina zatvora, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu. Porodica preminulog Filića kaže za portal Nova.rs da će ovo biti ponovno mučenje za već napaćene roditelje, ali da nema predaje i da neće odustati od pravde.

„Pravda je spora, ali dostižna“ – moto je porodice ubijenog dečaka Stefana Milića u Velikoj Plani u januaru 2020. godine.

Smederevo, Velika Plana, Stefan Filić, ubistvo, ubijen, pretučen
Foto: Privatna arhiva

Nasilnici su kobne večeri 2020. godine ispred kluba „Brodolom“ u Velikoj Plani nasrnuli najpre na Filićevog mlaćeg brata i druga, a zatim se umešao i Filić želeći da ih rastavi. Nažalost, sukob mladića je po svemu sudeći eskalirao. Nesrećni Stefan, inače maturant Ekonomske škole u Velikoj Plani, preminuo je od posledića povreda koji su mu nasilnici naneli i to samo zato što je pokušao da zaštiti brata i spreči tuču mladića.

PROČITAJTE JOŠ:

Usledio je muktrpan sudski proces najviše zbog činjenice da se ni jedan ni drugi nisu iskreno pokajali zbog svega što su uradili. Oni su u nekoliko navrata pokušali da suđenje, koliko je to moguće, produže menjanjem iskaza i zahtevima za razna dodatna veštačenja iako je situacija u većoj meri odmah bila jasna.

Podsetimo, tužilaštvo je teretilo Bojovića i Pandurevića za teško ubistvo u saizvršilaštvu pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju. U optužnici se navodi da su oni naneli Filiću više udaraca pesnicama u glavu. Dok je ležao na zemlji bez svesti, Bojović ga je šutnuo nogom u glavu.

Međutim, odluka Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu Višeg suda u Smederevu nikoga nije ostavila ravnodušnim. Naime, Apelacioni sud je prihvatio žalbe koje su podneli Pandurević i Bojović. Njima se, kako je navedeno u saopštenju Suda, osporava zaključak prvostepenog suda.

„U Velikoj Plani muk i neverica zbog odluke Apelacionog suda.“, rekla je za portal Nova.rs Javorka Marković, tetka nastradalog Stefana Filića.

Pored toga, dodaje da se porodica zaklela Stefanu da će biti istrajni u ovoj borbi i da će dati sve od sebe da izdrže sve ono što im predstoji.

Smederevo, Velika Plana, Stefan Filić, ubistvo, ubijen, pretučen
Foto: Privatna arhiva

„Zatečeni smo ovakvom odlukom Apelacionog suda, posebno je saznavši danas, na tačno dve i po godine od ubistva, i to putem medija. Da li roditelji čije je dete nedužno stradalo treba ovako važnu odluku da pročitaju na portalu ili bar zaslužuju da je saznaju u nadležnoj instituciji?“, kaže naša sagovornica i dodaje: „Razočarani smo trenutno jako, ali i dalje verujemo u pravosudne organe i prvostepeni postupak. I dalje verujemo da će Viši sud da postupi po pravdi i u skladu sa zakonom, te da neće odstupiti od prvobitne odluke. U prethodnom postupku je dokazano da su krivi i to na osnovu dokaza koji su jasni te i da Stefan za sve to vreme nije udario ni jednog od njih. Zar i pored toga roditelji treba ovo da dožive?“.

Bojović i Pandurević su prvostepenom presudom proglašeni krivim jer su, kako je tada rečeno, 2. februara 2020. godine, u Velikoj Plani, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, ubili Stefana Filića. Tokom glavnog pretresa, prema mišljenju sudećeg veća, dokazano je da su optuženi ispred diskoteke „Brodolom“ bez povoda i motiva nasrnuli na grupu mladića u kojoj je bio i Stefan. Na Stefanove molbe da se smire, kako je tada rečeno, i da ih ne diraju, oni su nastavili sa udarcima.

„Iskreno se nadam i ne bih želela da nam ostave mogućnost da mi preuzimamo pravdu u svoje ruke,a upravo ovakve odluke dovode do toga“, dodaje za kraj tetka preminulog Stefana.

Festival u Filićevu čast

U Filićevu čast je ove godine održan drugi „Filić Filmić“ festival na kom je prikazano osam filmova čiji su autori učenici osnovnih i srednjih škola. Uz pomoć pokrovitelja, porodice Filić, EUŠ „Vuk Karadžić“, Opštine Velika Plana, Centra za kulturu „Masuka“ i Digital foto Stefana, uspeli su da obezbede vredne nagrade.

„Nagrade su bile laptopovi, tableti i mobilni telefoni, imali smo i specijalne nagrade gde je publika glasala za najbolji film i sastojala se od kompleta knjiga i slatkog paketa“, ispričala je ranije Filićeva tetka.

Smederevo, Velika Plana, Stefan Filić, ubistvo, ubijen, pretučen
Foto: Privatna arhiva

Pored toga, u glavnoj ulici u Velikoj Plani nacrtan je mural posvećen nastradalom Filiću što, kako kaže Stefanova tetka, samo govori o tome kakva je osoba bio.

BONUS VIDEO: Protest zbog ubistva Stefana Filića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar