Foto:MUP

U velikoj međunarodnoj akciji „Izi“, koja je sprovedena i u Srbiji, uhapšeno je 13 pripadnika „balkanskog kartela“, za koje se sumnja da su pokušali da prošvercuju najmanje sedam tona droge, a među uhapšenima je i Gligorije Peljević (73), poznati narko-diler.

Peljević je hapšen i 2015. godine u Madridu kada je zaplenjeno 3,5 tone kokaina. On je tada, kao član međunarodne grupe krijumčara kokaina, imao hrvatski pasoš na ime Dušan Stjepanović.

„Banda je nabavljala velike količine kokaina iz Južne Amerike, koje je potom prekookeanskim brodovima krijumčarila do velikih evropskih luka. Imali su i mrežu kompanija za transfer i pranje novca, uglavnom u Portugalu, gde su sarađivali i s pojedinim bankarima“, navodili su svojevremeno mediji.

Gligorije Peljević Foto:MUP

U velikoj akciji policija osam zemalja u julu 2015. godine, među kojima je ključnu ulogu imao MUP Srbije, uhapšeni su Srbi Gligorije Peljević, Nikola Dondur, Dragan Vasić, Dragoslav Živković, Ivan Gucović, Nemanja Perić, Saša Jakovljević i Slavko Veselinović.

„Oni su učestvovali u krijumčarenju 2,4 od ukupno 3,5 tona kokaina koje su zaplenjene na jahtama „Amsterdamer“ u Španiji i „Martela“ u Portugalu“, a račune su polagali isključivo šefu grupe, Vinetu Čokoviću“, saopšteno je nakon velike akcije.

Vinetu Čoković (60), rođeni Bjelopoljac, čija se porodica kasnije preselila u Budvu, koji je uhapšen u Španiji, bio je vođa međunarodne kriminalne grupe od koje je zaplenjeno 3,5 tona kokaina. Čitava akcija u kojoj su učestvovale policije osam zemalja nazvana je upravo po njemu „Vinetu“, dok se u Crnoj Gori izvodila pod kodnim nazivom „Kocka“. Policija je uhapsila ukupno 69 osoba, od kojih su srpski članovi bande imali glavne uloge u švercu narkotika.

Foto:MUP

Posao je vođen iz Čokovićevih kancelarija u Madridu i Valensiji, odakle su ostali članovi grupe putovali u Holandiju, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Brazil, Peru, Kolumbiju, Crnu Goru i Dominikansku Republiku.

Pored 3,5 tona kokaina, čija se vrednost procenjuje na nekoliko desetina miliona evra, 2015. je zaplenjeno i deset miliona evra u kešu, pet automobila, četiri broda, motocikl, oružje i 332 stabljike marihuane. To ukazuje da su se neki članovi bande bavili i „sitnijim“ poslovima sa „travom“ uprkos enormnim zaradama koje im je uplaćivao Čoković, kako su utvrdili poreski i policijski organi nekoliko država.

Podsetimo, Mladen Lazarević, Miroslav Starčević, Dragan Đorđević Gaga, Gligorije Peljević i još devet osoba uhapšeni su u četvrtak zbog sumnje da su pripadnici „balkanskog kartela“, a terete se da su organizovali međunarodni šverc kokaina.

Grupu je, kako se navodi, činilo 20 osumnjičenih, za koje se sumnja da su učestvovali u međunarodnom švercu droge. Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije.

BONUS VIDEO: Uhapšeno 13 lica pripadnika grupe koja je funkcionisala kao Balkanski kartel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar