Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Nakon informacije da je srpska policija identifiovala dva moćna predstavnika države koji su pomagali Darku Šariću, kao bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića, te podatka da ih tužilac nije procesuirao, advokat Božo Prelević smatra da ni Parezanović ni Stefanović nisu ništa radili samoinicijativno, već po nalogu osobe kodnog imena "Veliki Šef", te da se zna ko je to.

Stefanović je, prema istrazi, kako je objavio KRIK, Šariću dodelio dvojicu svojih saradnika iz policije da pomažu klanu, ali je i lično dostavljao poverljive informacije ovoj grupi, dok je Parezanović navodno kriminalcima bio prolaz do moćnog funkcionera kog su nazivali Oskar. Sem njih, Šariću je pomagao i moćnik kojeg su kriminalci nazivali Nikola P, a kojeg ni policija ni tužilaštvo nisu identifikovali.

darko

KRIK je objavio da je policija identifikovala dvojicu funkcionera koji se kriju iza nadimaka Edo i Markus u Skaj komunikaciji, te da su to Stefanović i Parezanović. Ovo se navodi u krivičnoj prijavi koju je policija podnela 15. aprila 2022. godine Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal. Nakon pitanja redakcije portala Nova.rs Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal zbog čega nisu uzeli u obzir navode iz prijave, kažu da nisu mogli da identifikuju pomenutog Stefanovića i Parezanovića.

Sa druge strane, u „Skaj“ prepiskama, pored Stefanovića i Parezanovića, pominje se i sastanak ali i pritisci koji su vršeni na predsednika Apelacionog suda i sudiju Milimira Lukića u vreme kada je veće tog suda odlučivalo o žalbama u postupku protiv Šarića.

„Sve dešava po ideji, nalogu i dogovoru „Velikog šefa““

Sa druge strane, istaknuti advokat Božo Prelević navodi za Nova.rs da je nesumnjivo da oni to nisu radili samonicijativno već su radili po nalogu osobe čije je kodno ime bilo „Veliki šef“, a zna se ko je to.

Božo Prelević gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

“Nije realno očekivati da tužilaštvo reaguje u ovom današnjem vremenu jer bi ih „Veliki šef“ smenio, jer on ima svevideće oko, jer je organizovao nadzor nad svim i svačim. Njemu ne bi moglo da promakne da se neko drzne na taj način da pregovara mimo njega, a da ostane bez posledica. Jasno je sa kim se prave dogovori i sporazumi. Koliko ja znam, predsednik Apelacionog suda je na fin način odbio da obezbedi bilo kakve povlastice, a ni sudija Lukić na to nije pristao jer je vrlo ozbiljan i profesionalan čovek. To se sve dešava po ideji, nalogu i dogovoru „Velikog šefa“. I, sve što idete dalje od njega, u stvari idete ka onima koji slušaju njegove naredbe”, kaže Prelević i dodaje:

“Da se mi ne zavaravamo, to je tako i vidi se u nekoj drugoj komunikaciji. Dok je „Veliki šef“ tu neće biti drugačije od onoga što on želi i mi smo svi tu u pat poziciji. Ne vidim neki modus za izlazak iz te priče u ovoj političkoj konstalaciji. Marko Parezanović i Nebojša Stefanović nisu imali nikakav interes van SNS-a, jer da je tako oni bi odgovarali zbog toga”.

“Bili smo na brdu, Lukić je težak za pritiske”

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je u optužnici predstavilo i komunikaciju braće Šarić od 26. maja 2020, u kome se govori o sastanku u BIA.

Duško Šarić Foto: E-Stock_aleksandar_baclija

„Bili smo na brdu („Brdo“ je kolokvijalni naziv za sedište BIA na beogradskoj Banjici) sa Markom i predsednikom apelacije, on kaže da je $ (Dolar) bio sa njim i da je pokušao đonom da ga natera da se umeša, a apelacija je rekao da on neće da se meša i da veće radi po sopstvenom nahođenju i otkačio je $. Takođe rekao nam je da je čuo da je neko bio sa sudijom Lukićem, ali da ne zna da li je išta uspeo jer je Lukić težak za bilo koju vrstu pritiska osim institucionalnog. Apelacija kaže da uopšte ne zna ishod posle pretresa, da može da bude i tebi u korist i na štetu, i misli da to može da se reši samo od jednog čoveka… Kaže apelacija da odluka posle pretresa može da se donese i nakon tri meseca. Kaže da sve što smo molili je bilo kako treba“, piše u prepisci.

Za Parezanovića su tek problematični naredni navodi Duška Šarića.

„Markus nas je pitao, takođe, koje garancije imamo kao država ako pomognemo tebi, što smo mi razumeli da možda on zna nešto više s obzirom da je on od poverenja Oskaru i da ima institucionalnu težinu. Jedina naša mogućnost naredna jeste da se sutra vidimo sa Markusom, mislimo da jedino on može da ode kod Oskara i da prezentuje svu ovu papazjaniju i predloži rešenje ili makar pita za pravac. Mislimo brate da ovo jedino može da preseče Oskar, da ni Edo niti bilo ko drugi uz svu dobru volju ne može da preseče”, navodi se.

SSP: Oskar je Vučić

Stranka slobode i pravde oglasila se povodom teksta KRIK-a, rekavši da je izvesni “Oskar” koji se pominje zapravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Današnji tekst Krika potvrđuje da je francuska policija otkrila da su narko-klanu Darka Šarića pomagali tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović – kodno ime u skaj komunikaciji Edo i načelnik BIA Marko Parezanović – Markus. Naredbe su dobijali od čoveka čije je kodno ime bilo Oskar. Stranka slobode i pravde postavlja pitanje zašto niko ne sme da kaže ono što je apsolutno jasno – Oskar je predsednik Srbije Aleksandar Vučić?”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: Duško Šarić prvi put pred sudom nakon predaje, negirao krivicu i korišćenje „Skaja“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar