Duško Šarić, brat osuđivanog Pljevljaka Darka Šarića, predao se u četvrtak ujutru srpskoj policiji, nakon što mu je u junu ove godine određen pritvor. Uloga Duška Šarića u klanu koji je, kako se sumnja, organizovao njegov rođeni brat Darko bila je da raspoređuje novac, prenosi informacije i poruke i bude spona između drugih pripadnika grupe i vođe Darka, koji se u to vreme nalazio u pritvoru.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku je suđenje kriminalnoj grupi Darka Šarića, koja se tereti da je planirala i pokušala da ubije svedoka-saradnika u drugom postupku Nebojšu Joksovića, a kada to nisu uspeli, radili su na njegovoj diskreditaciji. Juna ove godine doneta je odluka da se Dušku Šariću, koji se nalazi na optužnici zajedno sa svojim bratom i još 13 osoba, odredi pritvor u koji će odmah biti sproveden nakon predaje u četvrtak ujutru.

Desna ruka

Dušku se na teret stavlja da je postao član organizovane kriminalne grupe koja je osmislila plan da ubiju Nebojšu Joksovića, ali se iz optužnice može steći utisak da je njegova uloga bila da predstavlja svojevrsnu vezu između Darka i njegovih saradnika, kao i „prljavih“ policajaca koji su im odavali službene tajne.

Nebojša Joksović Foto: privatna arhiva

„Okrivljeni Duško Šarić držao je novac namenjen za plaćanja delatnosti organizovane kriminalne grupe i po nalogu okrivljenog Darka Šarića predavao novčane iznose okrivljenom Aleksandru Boškoviću sa nalogom da novac preda okrivljenim Milutinu Radovanoviću i Danilu Stojanoviću kao nagradu za buduće aktivnosti shodno planu delatnosti organizovane kriminalne grupe“, navodi se u optužnici u koju je Nova.rs ekskluzivno imala uvid.

Takođe, Duško Šarić tereti se da je, zajedno sa bratom i optuženim Aleksandrom Boškovićem, podstrekivao policajce da im odaju službene tajne, kako bi pribavili imovinsku koristi. Tako je Bošković u tri navrata tokom marta i aprila 2020. godine, predao iznos od ukupno najmanje 50.000 evra, koji su mu, shodno nalogu okrivljenog Darka Šarića i svojim zadacima u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno predali okrivljeni Duško Šarić i Danilo Odović.

Bošković je, kako se navodi u optužnici, tu primopredaju novca snimio telefonom.

Takođe, Duško je odigrao svoju ulogu kurira i kada je preneo poruku svog brata drugim okrivljenima da je Radovanoviću i Stojanoviću potrebno nabaviti dva telefona sa instaliranom Skaj aplikacijom, a takođe se navodi kao osoba koja je 12. juna 2020. godine izmirila troškove proslave okrivljenog Stojanovića u iznosu od 3.000 evra koji je imao u lokalu „Konzulat“ u Beogradu.

Joker, Duko, Bili…

U vreme kada je grupa planirala ubistvo i diskreditaciju Nebojše Joksovića, Darko Šarić se nalazio u pritvoru u Beogradu. Pa ipak aktivno je koristio Skaj telefon i bio u konstantnoj komunikaciji sa bratom Duškom i drugim pripadnicima klana. Tako su se braća Šarić dopisivali najčešće o tome kome treba dati koju svotu novca, sa kim se treba sastati, ali i porodične i intimne stvari kao što su porođaj supruge, rođendani i slično.

darko

Kako se može videti u optužnici, Šarići su se koristili sa više kodnih imena na „Skaju“. Tako je Duško bio Joker, Bili, Duko, Nebojšu Joksovića su oslovljavali sa „Gnoj“, dok je Darko takođe menjao više kodnih imena Serz, Liam, Gati, Jenny, Newnewnew, Roberto i slično. Tako recimo braća Šarić krajem jula 2020. godine komentarišu kako je Joksović zaštićen, na šta Duško odgovara bratu: Nema, brate, kako ga štite, ovo je nemoguće. Je**e da je neko od nas, je**li bi nam mater. Sje***emo Gnoja, nema predaje mali moj. Štite ga, al se ne damo“.

U prepisci u koju smo imali uvid iz 26. maja 2020. godine, Duško piše bratu: „Zdravo, brate, ovako stoje stvari. Bili smo na brdu sa Markom i predsednikom apelacije, on kaže da je $ (prim. nov. dolar je oznaka za osobu bitnu klanu Šarić kojoj se identitet ne otkriva), bio sa njim i da je pokušao đonom da ga natera dase umeša, a Apelacija je rekao da on neće da se meša i da veće radi po sopstvenom nahođenju i otkačio je $“, piše Duško, a potom nastavlja:

Duško Šarić
Duško Šarić Foto: E-Stock/Aleksandar Bačlija

„Takođe, rekao nam je da je čuo da je neko bio sa sudijom Lukićem, ali da ne zna da li je išta uspeo jer je Lukić težak za bilo koju vrstu pritiska osim instuticionalnog. Apelacija kaže da uopšte ne zna ishod posle pretresa, da može da bude i tebi u korist i na štetu, i misli da to može da se reši samo od jednog čoveka. Markus nas je pitao takođe, koje garancije imamo kao država ako pomognemo tebi, što smo mi razumeli da može on zna nešto više s obzirom da je on od poverenja Oskaru i da ima institucionalnu težinu. Jedina naša mogućnost naredna keste da se sutra vridimo sa Markusom, mislimo da jedino on može da ode kod Oskara i da prezentuje svu ovu papazjaniju i predloži rešenje ili makar pita za pravac. Mislimo, brate, da ovo jedino može da preseče Oskar, da ni Edo niti bilo ko drugi uz svu dobru volju ne može da preseče“.

Potom završava porukom: „Mi ćemo ići sutra kod Markusa da pitamo direktno, da li on uopšte čovek može i hoće da se umeša, a mislimo da hoće, i da pita koja vrsta garancija je potrebna da budemo na čisto. Markus nam je rekao da je Karlo bio u utorak sa njim, da je došao da završi za pištolj za vozača, tebe nije ni pomenuo, decidno nam rekao, niti bilo šta vezano za tvoj status. Borimo se dalje, mislimo da je ovo jedini realni put, preko Markusa do Oskara, pa da on priča sa sudijama. Veliki pozdrav“

Podsetimo, na optuženičkoj klupi nalae se Darko i Duško Šarić, advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić i Arsa Šarić. Vođa ove grupe je Darko Šarić,koji je, kako se sumnja, stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodio zbog krijumcarenja kokaina.

Kada u tome nisu uspeli, Šarić je, kako se sumnja, izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju Joksovića da eventualno izgubi status svedoka saradnika.

Bonus video: Jovanjica, Belivuk, Šarić: Slučajevi koji su obeležili godinu za nama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare