Porodica Đokić, Djokić, osumljičeni Goran Džonić
Foto: Facebook/goran.dzonic/Privatna arhiva

Suđenje Goranu Džoniću, vatrogascu u penziji iz aleksinačkog sela Moravca, optuženom za ubistvo brata od tetke Gorana Đokića (57) Goranove supruge Gordane (56) i njihove kćerke Lidije (26) uskoro će biti okončano pošto će na sutrašnjem ročištu biti iznete završne reči, a objavljivanje presude trebalo bi da bude predstojeće sedmice.

Suđenje je počelo 22. februara ove godine pripremnim ročištem, a tokom glavnom pretresa pred sudskim većem kojim predsedava sudija Mirko Drašković izjave su dali kako sam okrivljeni, tako i veći broj svedoka poput policajaca, veštaka balističara, neuropsijatra, majke ubijenog Gorana i majstora koji je Džoniću pozajmio alat koji je ovaj, kako se sumnja, iskoristio za izradu prigušivača za pištolj.

Džonić se na glavnom pretresu pravdao nije kriv za smrt rođaka i pri tom negirao svoje iskaze date Višem javnom tužilaštvu neposredno nakon hapšenja i na ponovljenom saslušanju.

„Nisam kriv, nisam nikog ubio. Tog popodneva sam bio na pecanju na Južnoj Moravi sa prijateljem, a kada smo se vratili otišao sam u garažu na placu da popravljam mašine i tu sam proveo celo veče, što mi se inače često dešava, o čemu može da posvedoči moja snaja. Ne znam u koliko sati sam izašao iz garaže, ali znam da sam na ulici, kada sam krenuo kući na spavanje, video kombi koji je dragstoru isporučivao hleb“, rekao je Džonić.

Okrivljeni je rekao da se ne seća svojih iskaza zato što su ga policajci nakon hapšenja tri dana tukli u glavu, a i već od ranije je imao zdravstvene tegobe zbog kojih je pre vremena penzionisan. Nije mogao da objasni svoje DNK tragove na novcu koji je pronađen u njegovoj kući i na placu, kao ni to odakle njegov DNK na pištolju bereta kojim su Đokići ubijeni, kao ni DNK trag Lidije Đokić na šaržeru. Rekao je da smatra da mu je sve to neko podmetnuo.

Tokom suđenja Džonić je pokušao da, preko svoje advokatice izdejstvuje novo medicinsko veštačenje, koje bi po njegovom mišljenju pokazalo da ne može da mu se sudi zbog lošeg zdravlja, ali je sudija Drašković taj predlog odbio pošto je veštačenje komisije lekara Specijalne zatvorske bolnice potvrdilo da je sposoban da se brani na sudu.

Optužnica tereti Džonića za ubistvo Gorana Đokića, vlasnika menjačnice, njegova supruga Gordana i dvadesetpetogodišnje ćerke Lidije. Đokići su nestali 26. septembra 2021. godine kada su se iz Moravca, nakon posete Goranovoj majci Stojanki, vraćali u Aleksinac. Njihova spaljena tela pronađena su 2. oktobra iste godine u ataru sela Moravac dok je njihov „folksvagen pasat“, koji je takođe zapaljen, zatečen nedaleko od Tešice.

Foto: Miljana Isailović

Optužnica tereti Džonića da je Đokiće zaustavio na putu, iskoristivši to što su rođaci, a kada je ušao na zadnje sedište automobila u njih je uperio pištolj i naterao ih da odu do obale Južne Morave i napuštene separacije. U optužnici se navodi da je okrivljeni ubio Gorana hicem u glavu dok se nalazio za volanom automobila, a Gordanu i Lidiju sa po dva hica dok su bile izvan automobila.

Više javno tužilaštvo tereti Džonića za teško ubistvo, ali i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Smatra se da je Džonić rođake likvidrao iz koristoljublja, odnosno u nameri da dođe do novca kako bi vratio dug od 10.000 evra koje je pozajmio kako bi kupio i renovirao kuću za jednog od sinova. Na imanju njegovog sina Stefana i u njegovoj kući pronađen novac za koji se veruju da su ukradeni iz automobila Gorana Đokića.

Za krivično delo za koje je optužen, Džoniću bi mogla da se izrekne i najteža kazna propisana srpskim zakonodavstvom – doživotni zatvor.

Bonus video: Rekonstrukcija ubistva porodice Đokić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar