mup.gov.rs

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušani su osumnjičeni za pranje veće količine novca od poreskih krivičnih dela, čime su, kako se sumnja u ovom trenutku, oštetili budžet Republike Srbije za više od 100 miliona dinara.

Svih 12 osumnjičeni su na saslušanju izneli svoje odbrane.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor prema sedam osumnjičenih da ne bi uticali na svedoke i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo.

Pritvor je određen Bratislavu M, Tatjani M, Sunčici N, Nataši N, Draganu Č, Aleksandru K. i Milošu R, a ostali osumnjičeni će se braniti sa slobode.

Osumnjičeni su uhapšeni u petak u koordiniranoj akciji Bezbednosnoinformativne agencije, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu i Poreske uprave, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u cilju suzbijanja “sive ekonomije” i “crnog tržišta”u Republici Srbiji.

Bratislav M, je kako se sumnja, na čelu ove kriminalne grupe osumnjičenih za pranje novca stečenog preprodajom turskog tekstila na ilegalnom tržištu u Srbiji, kao i poreskim krivičnim delima.

On je stvarni vlasnik privrednog društva doo Misuntex Beograd, doo Amfija Beograd, i doo Flying Brigade Pančevo Bratislav M, a formalno je zaposlen u firmi doo Notre Conseil.

Pod istragom tužilaštva su i vlasnica firmi TD Marvel i Nia Mij iz Beograda Tatjana M, vlasnica firme doo Notre Conseil Sunčica N, magacioner u toj firmi Dragan Č. i zaposlena Nataša N, Miloš R, direktor doo Boytex Petar A, direktor doo Misuntex Marko M, knjigovodja Srdjan G, zaposleni u K.A.R. Consalting Beograd Aleksandar K, zaposlena u Flying Brigade Pančevo Emina C. i M.V.

Bratislav M, se tereti za krivična dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost iz Zakona o poreskom postupku i administraciji jer je uz pomoć drugih okrivljenih sačinio poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja koristeći neverodostojnu dokumentaciju kao osnov za njihovo sačinjavanje, simulovanjem prometa robe u veleprodaji i maloprodaji.

Takve prijave je, kako se sumnja, podneo Poreskoj upravi, i u njima iskazao iznos za povraćaj poreza na dodatu vrednost i poreski kredit od 86.113.126,00 dinara, iako je znao da na to nema pravo, jer je roba prodata na “crnom tržištu”, pa je za taj iznos oštetio državni bužet.

Veći deo pomenutog iznosa ubačen je u legalne tokove, čime je, kako se sumnja, Bratislav M. zajedno sa ostalim pripadnicima kriminalne grupe, koji su mu u tome pomogli, izvršio krivično delo Pranje novca.

Tako je, kako se sumnja, Tatjana M. u dogovoru sa Bratislavom M, svesna da je on stvarni vlasnik firmi doo Amfija i doo Misuntex, vršila sve špediterske poslove oko uvoza robe iz Turske, ustupila mu magacinski prostor u Dobanovcima i za svoje usluge ugovorila procentualno učešćce u ostvarenoj dobiti od izvršenja krivičnog dela.

Sunčica N je, iako je znala za kriminalne radnje Bratislava M, njemu ustupila svoje poslovne prostorije u Beogradu, skladište u Dobanovcima, tekući račun privrednog društva, kao i zaposlene radnike u cilju izvršenja krivičnih dela.

Dragan Č. je organizovao distribuciju i prodaju robe uvezene iz Turske kupcima “na crno”, kao i prikupljanje novca od prodaje robe, a Miloš R. je, kako se sumnja, učestvovao u organizaciji i nabavci robe u Turskoj, pripremao je za transport i uvoz, i iz magacina u Dobanovcima vršio prevoz i prodaju robe raznim fizičkim licima na crno.

Sumnja postoji i da je Nataša N. u prostorijama doo Notre Conseil lažno evidentirala promet robe sa fizičkim licima preko fiskalne kase doo Boytex, iako je bila svesna da taj promet nije izvršen, pa je na taj način sačinjavala lažnu dokumentaciju za izvršenje krivičnog dela za koje se tereti Bratislav M.

Petar A. i Marko Maslarević su kao direktori doo Boytex i doo Misuntex po nalogu Bratislava M. omogućili otvaranje tekućih računa tih privrednih društava, preuzimanje opreme za elektronsko plaćanje i svesno prepustili upravljanje privrednim društvom Bratislavu M.

Srdjan G. i Emina C. su, kako se sumnja, evidentirali lažnu dokumentaciju u poslovnim knjigama i podnosili poreske prijave sa lažnim podacima, dok je Aleksandar K. je sačinjavao lažnu dokumentaciju o uvozu i daljem prometu robe za privredna društva doo Amfija i doo Misuntex.

Posebno odeljenje VJT u Beogradu će zajedno sa BIA nastaviti istragu u ovom slučaju jer se sumnja da je republički budzet oštećen u mnogo višem iznosu od oko 400 miliona dinara.

Takođe, istražujući ovaj slučaj, nadležni organi otkrili su da i druga povezana pravna lica vrše istovrsna krivična dela na teritoriji Republike Srbije, zbog čega će biti nastavljen dalji koordinirani rad na procesuiranju svih odgovornih.

Bonus video: Rumunska policija ušla u NIS petrol: Novinarka CNN pojasnila situaciju