Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Dimitrije Popovski (21), student treće godine slikarstva na Fakultetu umetnosti u Beogradu i učesnik jučerašnjeg protesta ispred Skupštine Beograda, uhapšen je sinoć ispred Istorijskog muzeja, nakon što mu je policajac u civilu prišao sa leđa i priveo ga. Dimitrije nije učestvovao u sukobu sa policijom koji se dogodio sinoć, nema krivični dosije, a njegova jedina "krivica" jeste to što je prisustvovao jučerašnjem protestu.

Mladog studenta Dimitrija nadležni organi terete za nasilničko ponašanje i pozivanje na nasilnu promenu ustavnog poretka. Dimitriju je nakon privođenja određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti sproveden na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Advokat Ivan Ninić, u razgovoru za Nova.rs, objašnjava da njegov branjenik Dimitrije nema krivični dosije, niti je učestvovao u sukobu sa policijom, ali je i pored toga priveden.

Pročitajte još:

„Dimitrije je priveden na uglu Vlajkovićeve ulice i Trga Nikole Pašića. S leđa ga je zaustavio policajac u civilu, nije se legitimisao, niti je pokazao značku. Samo su rekli da su policija u civilu i da je uhapšen“, kaže advokat Ninić.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dodaje da njegov branjenik nije učestvovao u sukobu sa policijom, te iznosi svoje viđenje privođenja.

„Po mojoj proceni, policajci u civilu bili su zaduženi za konkretna lica, odnosno imali su nalog da privode određena lica. Dimitrije je učestvovao i u ranijim protestima, mirnim, poput protesta podrške smenjenim tužiteljkama. Aktivan je učesnik protesta, neko ko nikada nije pravio incidente.. Upravo zbog toga je moj utisak da su policajci u civilu imali podatke o konkretnim licima i da su se fokusirali na osobe koje se pojavljuju na protestima, praktično, sinoć su imali zadatak da njih privedu. Bez obzira da li su učestvovali u sukobu. To nisu nikakvi kriminalci i islednici, to su studenti, Dimitrije nema krivičnu evidenciju, bavi se slikarstvom, jedina „mana“ može da mu bude to što je učestvovao u svim protestima“, kaže Ninić.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Podsetimo, kako je naš portal već izveštavao, eksplozija nezadovoljstva građana koji od 18. decembra protestuju protiv izborne krađe u Beogradu dogodila se sinoć spontano ispred skupštine grada Beograda.

Nakon očekivanih protesta i okupljanja ispred RIK, odbornici i poslanici pokušali su sinoć da uđu u svoje prostorije u pomenutoj skupštini, Žandarmerija je odgovorila biber sprejom i dimnim bombama.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Došlo je do juriša Žandarmerije i sukoba s građanima, a više od 30 osoba je privedeno. Ipak, neću privedenima su bili i mladi koji nisu učestvovali u sukobu već su samo prisustvovali protestu.

VIDEO: Hapšenje studenata ispred gradske skupštine Beograda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare