Andrija Lazarević, novinar portala Nova.rs, napadnut je sinoć od strane policije tokom protesta ispred Skupštine grada sa kojeg je izveštavao, a kako sada kaže za emisiju "Probudi se" na TV Nova, trenutno se oseća dobro.

„Ne bih to okarakterisao kao napad, više kao manji incident, jer ono što se meni desilo nije ništa u poređenju sa onim što se dešavalo građanima. Svedočili smo scenama brutalnog nasilja“, kaže Lazarević za TV Nova.

On je opisao kako je došlo do napada i gde se u tom trenutku nalazio.

„Nalazio sam se sa kolegama kod ulice Dragoslava Jovanovića i izveštavao o tome šta se dešava na ‘rubu’ protesta i kada je policijski kordon krenuo da potiskuje građane, jedan od policijskih službenika, tačnije jedan od pripadnika žandarmerije je prišao i udario me pendrekom po ruci. Ja sam tek kasnije, kada sam ‘vratio film’, shvatio da ja njima nisam bio na putu. Oni su prolazili jednim delom puta, ja sam se sklonio, ali oni su očigledno imali potrebu da nam pošalju poruku da žele da demonstriraju silu“, priča Lazarević.

PROČITAJTE JOŠ

On dalje ističe da je, nakon što ga je pripadnik MUP-a udario, instiktivno krenuo da trči sa drugim građanima, a da su se kod Trga Nikole Pašića našli sa ostalim demonstrantima, gde je jedan od njih već ležao na podu, povređen, polomljene noge. Lazarević kaže da se u tom trenutku povređeni demonstrant žalio da policija ne dozvoljava Hitnoj pomoći da mu pomogne.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

„Bilo je i dinamično i stresno i strašno u neku ruku“, kaže Lazarević.

Novinar Nova.rs ističe da pre samog incidenta nije znao da su građani okruženi žandarmerijom.

„Pre dolaska ispred Skupštine grada, otišao sam u Kosovsku ulicu, odakle sam fotografisao žandarmeriju. Samo smo u jednom trenutku shvatili da smo opkloljeni, jer su policijski kordoni počeli da stižu iz pravca Narodne skupštine, iz pravca Predsedništva i kada smo se spustili u Dragoslava Jovanović, shvatili smo da još jedan kordon policije stiže iz tog pravca, tako da sama ta činjenica da smo bili praktično opkoljeni sa svih strana jeste bila pomalo zastršujuća.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Podsećamo, sinoć je održan sedmi po redu protest opozicije okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“ ispred gradske skupštine u Beogradu.

Na te proteste pozivali su predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“, tražeći poništavanje izbora na svim nivoima zbog, kako tvrde, izborne krađe, zbog čega je više njih, predvođenih potpredsednicom Stranke slobode i pravde Marinikom Tepić, stupilo u štrajk glađu. Predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“ sinoć pokušali da uđu u Skupštinu grada, u čemu ih je sprečila policija, nakon čega su okupljeni građani razbili stakla i prozore na toj zgradi.

Žandarmerija je odgovorila biber sprejom i dimnim bombama, a pojedini demonstranti su pretučeni, povređeni i privedeni.

BONUS VIDEO Ljuti građani gađaju kamenjem prozore skupštine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar