Kriminalna grupa Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam likvidacija, razbijena je 5. februara 2021. godine u velikoj akciji srpskih bezbednosnih službi, a ovo i ne bi bilo tako čudno da pomenuta grupa sve do hapšenja nije uživala zaštitu. U više navrata pominjalo se i da se iza razbijanja Belivukove grupe navodno krije sukob sa Zvonkom Veselinović, a iako o tome nema navoda u optužnice, najnovija saznanja Vijesti kazuju da je kosovski biznismen bio u sukobu s Veljom Nevoljom.

List Vijesti nedavno je objavio detalje Skaj prepiske između crnogorskog policajca Ljuba Milovića, koji se izvesno vreme nalazi u bekstvu, i Nikšićanina Miloša Božovića u kom su komentarisali bezbednosne službe u Srbiji i Crnoj Gori, ali i kriminalne klanove koji deluju u te dve države. Tokom prepiske dotakli su se i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena.

Najpre u prepisci od decembra 2020. godine govore o tome da li je Srbija izručila Bosni i Hercegovini Darka Eleza, na šta Milović sledeće piše:

Ljubo Milović Foto: MUP

„Ja to vjerovat’ ne mogu za Zvonka… On je u talu sa Andrejem. U svaku rabotu“.

Božović odgovara da tako kaže i (Aleksandar) Vulin.

“Izgleda da im je bitnije navijači da ostanu… Navijači su im prevaga. Nema demonstracija. Bez navijača…”, dodaje Milović.

Božović mu govori da je u pravu i obrazlaže da je Veljko Belivuk (Velja Nevolja) “udario” na Zvonka Veselinovića.

Pročitajte još:

“Da, da, tako je. A Nevolja je napao Zvonka. I sad Zvonko bi da ga riješi… Zvonko je igrao preko Andreja da se makne Nevolja i Marko (Marko Miljković), a da dođe onaj što visi sa malim žvaljovim sinom onaj Rošavi”, kaže Božović.

Nešto kasnije, marta 2021. dotiču se Veselinovića.

“Vele Zvonko i Andrej milijardu slavili skoro”, kaže Milović.

“Jesu slobodno. Pratim ja malo kretanja njegova, onako iz zabave. Imam snimaka i slika dosta iz šume”, navodi Božović.

Potom objašnjava da u lov idu helikopterom, zajedno sa tadašnjim ministrom policije Republike Srpske Draganom Lukačem.

Zvonko Veselinović Foto:MUP Srbije

U više navrata dosad spekulisalo se i da iza pada kriminalne grupe Belivuk stoji navodni sukob koji je imao sa biznismenom Zvonkom Veselinovićem.

Simptomatično je da je Belivukova grupa godinu i po dana pre pada bila u milosti, kako vlasti, tako i srpske policije. Vršili su teror, otimali ljude usred dana, upadali u hotele i lokale, a niko im nije mogao ništa. U više navrata pojavljivali su se i dokazi da je pomenuta grupa služila vlasti, te su, prema pojedinim tvrdnjama, bili zaduženi da spreče skandiranje protiv vlasti na tribinama, bili zaduženi za razbijanje demonstracija, a čak su pojedini ljudi bliski Belivuku obezbeđivali inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Ipak, negde 2019. godine dolazi do promene u odnosu države protiv klana Belivuk.

Sumnje da se iza svega krije sukob sa Veselinovićev dodatno je podgrejalo svedočenje Belivuka, tokom istrage za sedam likvidacija. Belivuk je tada zapretio da će pričati o svemu što su radili za državu u proteklim godinama, počevši od rušenja u Hercegovačkoj ulici u centru Beograda.

„Ukoliko tužilac nastavi da podmeće dokaze protiv nas i izmišlja, biću prinuđen da ispričam sve što smo radili za državu. Počeću od Savamale, a posle ću i o mnogo težim krivičnim delima“, rekao je Belivuk na saslušanju i dodao:

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Zvonko Veselinović, Sale i ja smo poslali momke da ruše u Savamali“.

To je ponovio i tokom iznošenja odbrane u Specijalnom sudu u Beogradu.

„Mi smo tokom noći poslali grupu mladića, jednu mi, jednu Zvonko (Veselinović prim.aut), da se sruši Savamala. Rečeno nam je da nijednom našem članu neće biti ništa i da je za sve zadužen Veselin Milić“, rekao je tada.

Foto: Profimedia/Video

Belivuk je tada pomenuo i da ima saznanja o ubistvu političara Olivera Ivanovića. Interesantno je da je upravo u postupku za ubistvo Ivanovića, Veselinović označavan kao jedan od nalogodavaca. Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija svoje partije u Severnoj Mitrovici.

Na crnoj listi SAD

Veselinović je srpskoj javnosti poznat kao kontroverzni biznismen s Kosova, čije firme grade po Srbiji i praktično drže monopol u toj sferi. Nalazi se na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog sumnje da je povezan sa organizovanim kriminalom.

Takođe, ako je naš portal ranije pisao, Veselinović se pominje i u Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice.

VIDEO: AUDIO – Vučković o Belivuku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare