Foto: Nova.rs, Printscreen/YouTube

Darko Elez, kriminalac koji je u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je Srbija izručila, osuđen je na 15 godina zatvora, ponovo je državljanin Srbije, iako mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova rešenjem oduzelo državljanstvo, potvrdio je za Nova.rs advokat i Elezov zastupnik Sead Kreho.

“Sud u Beogradu uvažio je tužbu u upravnom sporu i poništio rešenje MUP Srbije i vratio u ponovni postupak, shodno tome Darko Elez je od 4. novembra ponovo državljanin Srbije”, kazao je Kreho.

Kako je pojasnio, oni su ga najpre isporučili kao državljanina Srbije, sud mu je dao garanciju, a u međuvremenu Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji mu je uzelo državljanstvo jer je “opasan po bezbednost Srbije”, bez daljeg obrazloženja.

Odmah nakon toga u Srbiji je pokrenuta tužba koja je sad uvažena. Na pitanje kakvu poruku šalje takav postupak ovdašnjih institucija, Kreho kaže da se na osnovu rešenja MUP stiče utisak da je Elez poput Bin Ladena.

Foto: Printscreen/YouTube

„Uzimanjem državljanstva Elezu prekršen je Ustav Srbije. Ne može vama niko oduzeti državljanstvo osim ukoliko vi sami ne podnesete zahtev, što je samo po sebi procedura koja traje. Ova odluka je doneta ad hok“, objašnjava Kreho za Nova.rs.

Elez je, podsećanja radi, nakon priznanja krivice po optužnici za krivična dela u predmetu “Lutka”, osuđen pravosnažno na kaznu zatvora od 15 godina, saopštilo je Tužilaštvo BiH pre nešto više od nedelju dana. Predložena kazna je najstroža u okviru sporazumnog priznanja krivice za organizovani kriminal u istoriji Tužilaštva i Suda BiH, objavljeno je tada, kao i to da će od optuženog biti oduzeta nezakonita imovinska korist stečena izvršenjem krivičnih dela.

Elez je sporazumnim priznanjem pristao na saradnju s tužilačkim institucijama BiH i Srbije u rasvetljavanju teških krivičnih dela. Upravo ovaj detalj bio je “gorivo” da mašinerija tabloida u Srbiji u priču ubaci dva najintrigantnija slučaja u ovdašnjem pravosuđu – Veljka Belivuka i Dijane Hrkalović.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tako smo mogli saznati da će upravo Elez biti taj koji će “otkucati” Hrkalovićevu i otkriti svoja saznanja o Belivuku, jer je na to sam pristao. Ono što su tabloidi prećutali jeste da je to deo redovne procedure, te da Elez nije izuzetak.

Ovakvu predstavu advokat Kreho komentariše kao sapunicu.

„U sporazumu stoji član, i to ne samo za Darka Eleza, u kome se navodi da će sarađivati s organima Srbije i Bosne i Hercegovine u vezi organizovanog kriminala ali, što je jako važno – o onom što mu je poznato. Međutim, ono što čitam u srpskim tabloidima je sapunica. Organizuju emisije, u kojima gostuju nekakvi bezbednjaci, bivši, potrošeni, komentarišu presude… To je sve van pameti“, kaže Kreho i pojašnjava da je reč o državnim ugovorima.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Podsećanja radi, Elez je ranije optužio državnog tužioca Bosne i Hercegovine Dubravka Čamparu da je s Aleksandrom Vulinom dogovorio njegovo izručenje BiH, kako bi “spasio” od krivičnog progona Vladimira Kovačevića Kovača.

Kovačević je u javnosti poznat kao osuđivani vođa navijača FK Rad, ali i po fotografiji s ovogodišnjeg koncerta, na kojoj pozira upravo s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom.

Bonus video: Jelena Obućina o jalovom briselskom dijalogu, simbolima devedesetih i Darku Elezu

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare