Foto:Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Nakon priznanja krivice po optužnici za krivična dela u predmetu Lutka, Darko Elez osuđen je pravosnažno na kaznu zatvora od 15 godina, saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

Predložena kazna je najstroža u okviru sporazumnog priznanja krivice za organizovani kriminal u istoriji Tužilaštva i Suda BiH, preneo je banjalučki portal Srpskainfo.

U skladu sa sporazumom, od optuženog će biti oduzeta nezakonita imovinska korist stečena izvršenjem krivičnih dela.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Elez je sporazumnim priznanjem pristao na saradnju sa tužilačkim institucijama BiH i Srbije, u rasvetljavanju teških krivičnih dela.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, čime je predmet Lutka u potpunosti pravosnažno okončan.

Šta je „Lutka“?

Elez je, podsećanja radi, 21. decembra 2020. godine uhapšen u Beogradu, a BiH je izručen 3. marta, pošto je Apelacioni sud u Beogradu 23. februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Elez, koji se tada nalazio u pritvoru u Sarajevu, optužio je državnog tužioca Bosne i Hercegovine Dubravka Čamparu da je sa Aleksandrom Vulinom dogovorio njegovo izručenje BiH, kako bi “spasio” od krivičnog progona Vladimira Kovačevića Kovača.

Foto: Printscreen/YouTube

Kovačević je u javnosti poznat kao osuđivani vođa navijača FK Rad, ali i po fotografiji na kojoj pozira upravo sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom.

Predmet kodnog naziva „Lutka“ odnosi se na teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih lica sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Plejboj zečica, kum i pucnjava

Široj javnosti najpoznatiji je slučaj sukoba između Eleza i Đorđa Ždrala. Darka Eleza je, kazao je pre nekoliko godina Ždrale, upoznao u zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu, gde je ležao pet godina, od 1996. do 2001.

„On se uvek priklanjao jačoj strani, pa je tako prišao i meni nakon što je imao problema i dobio batine u zatvoru. Ipak, nikada nismo bili nešto posebno prisni, iako sam bio krsni kum njegovom sinu, na čemu je on insistirao, a ja nisam želeo odbiti, jer to prema srpskim običajima ne valja odbijati“, rekao je Ždrale u Sudu BiH pre šest godina, ističući kako se Elez intenzivno družio sa Anđelkom Veljančićem.

Prvi problemi

Prvi problemi na relaciji Ždrale-Elez počeli su 4. januara 2006., nakon što je Slaviša Bilinac saopštio Ždrali da Elez namerava da ga likvidira.

Na Ždralu je zatim 13. aprila 2006. pucano u Hrasnici, a za pucnjavu i pokušaj ubistva optužio je upravo Eleza.

Između dvojice kumova, a sada neprijatelja, isprečila se i jedna žena. Reč je o Slobodanki Bobi Tošić, nekadašnjoj misici, koju je, kako je i sam Đorđe ispričao tokom svedočenja u predmetu kodnog naziva „Lutka“, upoznao u zatvoru, gde je dolazila svome dedi u posetu.

Slobodanka Tošić Foto: privatna arhiva

Po izlasku na slobodu jednom ju je video u društvu Darka Eleza. Kad god bi se posle toga viđali, Slobodanka je insistirala da stakla njegovog automobila budu zatamnjena.

Ispostavilo se da je Slobodanka, navodno, bila sa obojicom kumova, a prilikom pokušaja ubistva Ždrala iz 2006. njeno ime se spominje u ulozi mamca, pošto je navodno trebalo da Ždrala namami na mesto gde ga je, kako se sumnjalo, čekao Elez.

Tošićeva je kasnije pred sudom u Bosni i Hercegovini osuđena na dve i po godine zatvora zbog saučesništva ali i zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi, dok je Darko Elez sa ostalim osumnjičenima oslobođen optužbi u Srbiji. Tako je, na kraju, misica ostala jedina osuđena u ovom predmetu.

Bonus video: Uhapšena jedna osoba zbog razbojništva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar