Foto:Dragan Mujan/Nova.rs; shutterstock by Bilanol; shutterstock

Sudbina oca i ćerke Dragana i šestogodišnje Milice D, koji su spletom nesrećnih okolnosti ostali zaglavljeni u okolini Despotovca sredinom prošle nedelje, zbog čega je 24 sata strepela njihova porodica ali i cela javnost, podsetila je na gotovo identičan slučaj kada su se u ovom kraju decembra 2020. godine izgubili Milica M. (20) i Stefan R. (27), a jedan detalj otežao je obe potrage.

Potraga za Draganom D. i njegovom šestogodišnjom ćerkom Milicom trajala je 24 sata, nakon što je njihov nestanak prijavljen 15. februara u kasnim večernjim satima. Dragan je svojim džipom marke „hjundaji“ krenuo iz Beograda ka Zaječaru, kako bi dete vratio majci. Pošto se nije pojavio u dogovoreno vreme, njihove porodice su se zabrinule i odmah alarmirale policiju.

U potragu su bile uključene PU Požarevac, Aranđelovac, Zaječar, Jagodina, Uprava kriminalističke policije (UKP), pregledali su se snimci sa nadzornih kamera iz područja u kojima su poslednji put viđeni, prilikom čega su uočeni kako Draganov džip prolazi naplatnu stanicu na ulazu u „Lisine“ u sredu u 16.36, te da su bili na vodopadu „Veliki buk“, gde su se zadržali pola sata.

Foto:Facebook/Dragan Danicic

Veruje se da je u većoj meri pomogla izjava Draganove devojke J. J. koja je ispričala da je Dragan nameravao da sa devojčicom obiđe vodopade u tom kraju.

„Imali su u planu da posete nešto usput, neke vodopade ne znam ni ja. Trebalo je oko 7.00 da stigne u Zaječar da ostavi dete majci, ali je on od 17.00 nedostupan. Nestanak je prijavljen policiji“, ispričala je ranije za medije J. J, Draganova devojka.

Spasioci su ih potom locirali zahvaljujući snimcima kamera JP „Resavska pećina“, a spasilačke služe i policija su se odmah uputili na lice mesta, gde su u automobilu pronašle oca i ćerku žive i zdrave.

Kako je Dragan ispričao za medije, noć su proveli u upaljenom automobilu pošto su se zaglavili u snegu, a ostali su bez signala.

40 sati potrage za mladićem i devojkom

Gotovo identičan scenario zadesio je tada dvadesetogodišnju Milicu M. i njenog sedam godina starijeg momka Stefana R. (27) kada su jednog subotnjeg decembarskog jutra 2020. godine krenuli upravo ka izletištu „Lisine“. Pre nego što su krenuli na svoju zimsku avanturu, kako su kasnije prepričali za beogradske medije, skinuli su „offline mape“ imajući u vidu da u ovom kraju signala gotovo da nigde nema i uputili se ka planini Beljanici.

vodopadi
Vodopad Veliki Buk Lisine Foto:Shutterstock

U međuvremenu, njihove porodice primetile su da se Milica i Stefan ne javljaju već izvesno vreme, pa su pokušale da stupe u kontakt sa njima. Videvši da ni tu nemaju uspeha, pozvali su policiju i prijavili nestanak dvoje mladih. U depostovački kraj, kao i sada nakon prijave nestanka oca i ćerkice, sjatili su se spasilački timovi policije, Gorske službe, lovaca, volontera i njihovih bližnjih.

Potraga je bezmalo trajala 40 sati po nepristupačnim terenima i debelom minusu i značajno ju je otežavala činjenica da u ovom kraju Srbije signala za telefon gotovo da nema.

Foto:google maps

Stefan je kasnije ispričao da je njihov prvobitni plan bio da se svojim „pežom 207“ dovezu do odredišta na kom bi mogli da ostave automobil, a dalje krenu na planinarenje pešaka.

„Što smo više odmicali, videli smo da je sneg veći, a magla sve gušća. Pošto je taj put bio izuzetno loš, velike snežne nanose su napravila verovatno debla koja se vuku traktorom, automobil nam se nasukao na sneg. Tada smo odlučili da dalje ne idemo automobilom“, ispričao je ranije Stefan i dodao da, pošto u okolini nije bilo nikoga, prelomili su da siđu sa sporednog puta i krenu na kolibi koju su ugledali u šumi. Nadali su se da će tamo pronaći nekoga ko će moći da im pomogne da uspostave vezu sa svojima jer su, kako je kazao, sve vreme znali gde su, ali nisu imali mogućnost da se jave.

Pronađeni su kada su u blizini napuštene kolibe ugledali vozilo u čijem pravcu su blicali lampom koju su imali kod sebe.

„Oni su nam signalizirali da su nas videli. Bili su to dva mladića i devojka iz Despotovca, koji su u potragu krenuli džipom sa prednjom i zadnjom vučom. Rekli su nam: „Da niste blicali, sigurno vas ne bismo uočili“, ispričao je mladić.

Manastir Manasija Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ Dario Konstantinovic

Bez dometa

Despotovački kraj, zahvaljujući svom kulturno istorijskom nasleđu ali i prelepim predelima godinama unazad mami turiste iz svih krajeva Srbije. Manastir Manasija, vodopadi, planina Beljanica, Resavska pećina… samo su neke od redovnih stanica turista. Međutim, treba imati u vidu da upravo ovde telefonskog signala gotovo da nema, a oslanjati se na „offline mape“, posebno u zimskom periodu kada su mnogi planinski putevi neprohodni, uglavnom nije najpametniji potez. Zbog toga stručnjaci prilikom ovakvih obilazaka savetuju da bi se uvek trebalo kretati u većim grupama, po mogućstvu da makar jedan u grupi bude „lokalac“ ili je već posetio to mesto, ali i da nikako ne treba kretati na zimska putovanja bez odgovarajuće opreme.

Bonus video: Potraga za preživelima u ruševinama. U Turskoj hapšenja odgovornih za lošu gradnju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare