Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; privatna arhiva

Kako dani u potrazi za Splićaninom Matejem Perišem (27) odmiču, sve su glasnije kritike na račun srpske, ali i hrvatske policije od strane javnosti, a jedan od verovatno najproblematičnijih utisaka, koji je odgovoran za tako nešto, stvoren je zato što se policija gotovo i ne oglašava, dok je tužilaštvo jednim saopštenjem, verovatno nesvesno, stvorilo određeni utisak, o čemu je govorio i hrvatski kriminolog.

Šture, skromne i nepotpune informacije koje sporadično stižu iz Ministarstva unutrašnjih poslova koje radi na pronalaženju Mateja Periša otvorile su širok prostor za stvaranje velikog broja spekulacija, pretpostavki i širenje neproverenih informacija kod građana koji pomno prate svaki trenutak potrage.

Do dolaska zvaničnika hrvatske policije u Beograd jedina saopštenja koja smo od MUP dobijali odnosila su se na to da policija pretražuje teren u potrazi za mladićem, da se potraga nastavlja sve dok se ne dobije nekakav rezultat… U medijima su se potom pojavili snimci sa sigurnosnih kamera, na kojim se vidi kako Periš trči, i oni su uneli dodatnu zabunu u već nejasan slučaj.

I sve dok kolege iz Hrvatske nisu došle u zvaničnu posetu, srpska policija je ćutala. Pomoćnik generalnog direktora hrvatske policije Antonio Gerovac po povratku u Hrvatsku održao je konferenciju za štampu na kojoj je razjasnio mnoge detalje, a pola sata kasnije oglasila se konačno i srpska policija objavivši rekonstrukciju njegovog kretanja u formi video-zapisa, kakav do sada nismo imali prilike da vidimo.

Paralelno sa tim, oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštenjem koje izgleda kao da služi da podseti da su i oni tu, ali koje ništa konkretno ne poručuje. Kako su tada naveli, VJT je obavešteno o svim merama i radnjama iz njihove nadležnosti koje se odnosu na potragu, a u pitanju su DNK naredbe za izuzimanje tragova.

Matej Periš Foto:MUP Hrvatska

Sve ovo navelo je javnost na novu rundu spekulisanja i nagađanja, ali i dodatno doprinelo već postojećem utisku da se od javnosti „nešto skriva“.

Hrvatski kriminolog Željko Cvrtila kazao je da je srpska policija sa potragom počela kasno, da je to veliki propust, a da im alibi u svemu pruža hrvatska policija. On je, komentarišući zvanične navode srpskog MUP u kojima se tvrdi da Perišev nestanak nije povezan ni sa kakvom nasilnom radnjom, barem prema do sada prikupljenim informacijama, kazao da je to i dalje pitanje jer se u istragu uključilo srpsko tužilaštvo.

Željko Cvrtila, kriminolog iz Hrvatske
Željko Cvrtila Foto: N1

„Na samom početku je Vulin rekao da nema nikakvog nasilja, to je pogrešna komunikacija. Trebalo je da kaže po trenutnom stanju spisa, ili po dosadašnjim saznanjima, nemamo informacije… To ne znači da se to u daljoj istrazi neće utvrditi. Što se tiče tužilaštva, u Hrvatskoj, mislim da je u Srbiji ista stvar, se uključuje kada postoje sumnje na nekakvo krivično delo, a samu potragu za osobama radi MUP do tog momenta“, kazao je Cvrtila i pozvao tužilaštvo da objasni zbog čega je uključeno.

Cvrtline sumnje potvrdio je i Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ u gostovanju u emisiji Crvena linija na N1.

Međutim, ono što su kriminolog i Jurić smetnuli s uma jeste to da se na čelu Višeg javnog tužilaštva sada nalazi novi šef, Nenad Stefanović, tužilački preletač s beskompromisnim političkim ambicijama koji po svemu sudeći ne propušta priliku za ličnu promociju.

Bonus video: MUP Srbije rekonstruisao kretanje Mateja Periša

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare