Foto:Nova.rs; Ne Davimo Beograd

U medijima predstavljen kao aktivista, a zapravo običan porodični čovek koji se bori da sačuva svoju imovinu. Ekološki aktivista Miroslav Perović brutalno je pretučen u sredu u Beogradu, nakon što je tokom leta dobijao pretnje. On, sa meštanima sela kod Kosjerića, brani imovinu i protivi se gradnji velikog kamenoloma na dvadesetak metara od naselja i kuća. Njegov advokat Sreten Đorđević kaže da se radi o klasičnoj sačekuši, a zabrinut što policija na licu mesta "nije izvršila određenu forenzička aktivnost, nisu su uzeti tragovi". Ističe da se planirani megakamenolom nalazi tik uz naselje i da su mu dodeljene, kako ističe, nezakonite dozvole.

U javljanju za N1 navodi da se plaši da izađe na ulicu, da strahuje da li neko može ponovo da ga udari. „Plašim se za porodicu, za sve, sav sam modar, leva strana lica mi je modra“, kaže i navodi da je bilo i dosta krvi.

Foto:Ne Davimo Beograd

Nakon što je napadnut, otišao je kod doktora, a zatim u policiju. „Policija je rekla da će to da preda dežurnom tužiocu, i da će me obavestiti, ali me još niko nije zvao“, kaže Perović.

On navodi da ne zna ko su napadači i ističe da nema ni sa kim problema, ali i da je imao jednu pretnju u junu. „Čovek koji me poznaje rekao mi je da sam se zamerio nekim ljudima vezano sa kamenolom i da bi trebalo da se izvučem iz toga… Moja tašta ima kuću na 30 metara odatle i normalno je da kažem da mi se to ne sviđa“, istakao je Perović.

Njegov advokat Sreten Đorđević smatra da do ovoga nije došlo slučajno.

„Nekoliko sati pre toga njegova supruga i nekoliko građana Podgradine i sela Kosjerić bili su kod nas ovde na sastanku povodom planiranja daljih aktivnosti i ja mislim da to nije slučajno. Dok smo mi ovde radili oko 9h uveče nam je javljeno da je pretučen… Da je praćen nakon povratka iz prodavnice ka svojoj zgradi i da je u zgradi pretučen, da od njega ništa nije uzeto, da mu se niko nije obraćao i da su se ti kriminalci koji su ga isprebijali okrenuli i otišli“, navodi advokat.

Njega su, inače, pretukla trojica napadača.

„Ovde se očigledno radi o naručenoj sačekuši, neko je naručio da bude prebijen. Da li je to poruka njegovoj porodici i građanima i prijateljima sela Kosjerića – sigurno da je pretnja i poruka da prestanu sa borbom protiv izgradnje jednog dramatično nezakonitog projekta izgradnje kamenoloma „Gradina“ na samo kilometar od Kosjerića. Poruka je vrlo jasna, urađeno je na vrlo prepoznatljiv način. Postoji naručilac, postoje izvršioci. Ono što mi se ne dopada je što policija, koja je izašla na lice mesta, nije obezbedila taj prostor, nije izvršena određena forenzička aktivnost, nisu uzeti tragovi. Jer ti momci nisu imali ni rukavice i niti su se krili. Postojalo je verovatno obilje dokaza na osnovu kojih su mogle da se identifikuju lica, policija gotovo ništa nije na licu mesta uradila“, navodi.

Đorđević dodaje da je izjava kasnije uzeta verno, ali smatra da je policija vrlo loše uradila posao, odnosno – da nije uradila posao na licu mesta.

Advokat kaže da u okolini zgrade u kojoj živi porodica Perović postoji nekoliko desetina nadzornih kamera koje, kako ističe, praktično snimaju svaki kvadratni metar tog prostora. „Prema našim saznanjima, kriminalci su se udaljili prema obližnjoj kockarnici, koja je takođe pokrivena video nadzorom. Mislim da bi policija trebalo da uradi svoj posao i da identifikuje počinioce ovog krivičnog dela“, kaže Đorđević navodeći da su tražili to i da čekaju da ih policija obavesti o postupanjima.

Kako objašnjava, u selu Kosjerić, lokacija Gradina, „u planu je izgradnja mega kamenoloma firme Gradina kamenolomi“. Kaže da se radi o „drastično nezakonitom postupku izdavanja nezakonitih dozvola ovoj firmi“. „Među poslednjim bitnim stvarima na primer, opština Kosjerić koja je potpuno nenadležna za izdavanje dozvola za priključne saobraćajnice, unutrašnje saobraćajnice na rudnom zemljištu, u dva navrata je izdala potpuno nezakonitu građevinsku dozvolu ovom preduzeću. Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture je poništilo dozvolu, ukazalo im da su nenadležni, ali je opština Kosjerić ponovo donela tu dozvolu“, navodi advokat Đorđević.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Policija odvodi ljude sa protesta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)