Foto: Nova.rs, Profimedia

Više javno tužilašvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv policijskog službenika Marka K. (23), Miloša J. (24) i Alena N. (39) zbog sumnje da su 10. oktobra ove godine na Novom Beogradu od Dragoslava Joksimovića, kome se sudi u aferi "Asomakum", upotrebom sile oduzeli 100.000 evra.

Optužicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, Marko K, koji je inače policijski službenik, i Miloš J. se terete za krivično delo Razbojništvo, a Alan N. krivično delo Razbojništvo u pomaganju.

Tužilaštvo je predložilo sudu da Milošu J. i Marku K. produži pritvor da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Postoji opravdana sumnja da su Marko K. i Miloš J, po uputstvima koja su dobili od Alana N, koji je poznavao prilike oštećenog D.J., 10. oktobra 2023. godine oko 11 sati na Novom Beogradu čekali da oštećeni priđe ulazu u zgradu u kojoj stanuje, pa su mu obojica prišli i najpre ga onesposobili upotrebom biber spreja koji su mu poprskali u predeo očiju i lica.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Potom su mu iz ruke istrgli papirnu kesu u kojoj se nalazio novac u iznosu od 100.000 evra, a koji novac je D.J. prethodno uzeo od jednog kineskog državljanina.

Osumnjičeni su krenuli da beže, a oštećeni je pokušao da ih zaustavi, zadržavši jednog od njih za duksericu, međutim on ga je udario dva puta u predelu glave, usled čega je oštećeni zadobio lake telesne povrede.

Okrivljeni su se nakon toga trčeći udaljili ka mestu gde ih je čekao Alan N. u vozilu marke “Krajsler”.

Pošto su se udaljili, novac su naknadno podelili između sebe, a deo novca je pronađen i uz potvrdu oduzet od Alena N.

Foto:E-Stock_milos_rafailovic; Printscreen APR; Filip Krainčanić/Nova.rs; Shutterstock

Ko je Joksimović?

Inače, biznismen Dragoslav Joksimović, koji se našao na meti pljačkaša, od ranije je poznat široj javnosti i hapšen je 2015. godine.

On je jedan od optuženih u predmetu poznatijem kao „Asomakum“. Sa Joksimovićem je bilo optuženo još 17 osoba zbog sumnje da su preko fantomskih firmi, koje su navodno registrovane falsifikovanim ličnim kartama, među kojima i ličnom kartom Andreja Vučića, brata predsednika Aleksandra Vučića, izvlačile sredstva iz budžeta i prale novac.

„Asomakum“ je osnovan u martu 2010., a već u junu iste godine račun firme bio je u blokadi zbog duga od 22 miliona. Registrovani vlasnik te firme bio je Vučić i njega je tim povodom saslušala Poreska policija.

U belešci sa saslušanja iz decembra 2010. godine, brat tadašnjeg zamenika predsednika Srpske napredne stranke (SNS), rekao je da on nije vlasnik, ni osnivač firme „Asomakum“. Na pitanje inspektora Odseka poreske policije za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala – da li je gubio ličnu kartu, rekao je da nije, pisao je svojevremeno portal Javno.rs.

Nakon otkrivanja ove prevare, Privredni sud u Beograd je po tužbi Andreja Vučića poništio osnivanje „Asomakuma“, pošto je utvrđeno da je reč o neregularnoj firmi osnovanoj na osnovu falsifikovane lične karte.

Za slučaj „Asomakum“ saznalo se nakon što je o toj firmi, na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. javno progovorio tada poslanik Zoran Živković, koji je kazao da je vlasnik te fantomske firme Andrej Vučić. Naredne godine su uhapšeni osumnjičeni, a istraga u pomenutom slučaju trajale je dve godine.

Konačno, decembra 2017. godine je održano pripremno ročište, a sam proces obeležila su brojna odlaganja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare