Biznismen iz Beograda, koji je prošle nedelje prijavio policiji da je napadnut, pretučen i opljačkan za 100.000 evra je Dragoslav Joksimović, kome se sudi u aferi "Asomakum", saznaje Nova.rs. Joksimović se u slučaju "Asomakum" tereti da je sa drugim optuženima, na ime brata predsednika Srbije Andreja Vučića, putem falsifikovane lične karte, osnovao firmu preko koje su okrivljeni u postupku prali novac.

Joksimović je prošle nedelje prijavio policiji da je opljačkan, a policija je ubrzo identifikovala vinovnike napada.

Kako je ranije saopštilo Više javno tužilaštvo, sumnja se da su Marko K. i Miloš J, po uputstvima koja su dobili od Alana N. 10. oktobra 2023. godine oko 11 sati na Novom Beogradu sačekali da oštećeni Joksimovića uđe u zgradu u kojoj stanuje pa su mu obojica prišli i najpre ga onesposobili upotrebom biber spreja koji su mu poprskali u predeo očiju i lica, a potom su mu iz ruke istrgli kesu u kojoj se nalazio novac u iznosu od 100.000 evra.

Foto: MUP Srbije

Osumnjičeni su krenuli da beže, a oštećeni je pokušao da zaustavi jednog od njih tako što ga je povukao za trenerku, ali ga je on udario pesnicom u glavu, nakon čega su obojica pobegla, ka mestu gde ih je čekao Alan N. u vozilu marke “Krajsler”.

Inače, Marko K., jedan od uhapšenih, pripadnik je Žandarmerije i on je priveden na poslu.

Pročitajte još:

Prema saznanjima Nova.rs, Joksimović je pre izvesnog vremena novac pozajmio od kineskog državljanina koji drži lokal u poznatom tržnom centru u Beogradu. Upravo taj novac mu je ukraden.

Deo ukradenog novca je pronađen od uhapšenog Alana N., dok se pretpostavlja da je ostatak podeljen između osumnjičenih.

Ko je Joksimović?

Inače, biznismen Dragoslav Joksimović, koji se našao na meti pljačkaša, od ranije je poznat široj javnosti i hapšen je 2015. godine.

On je jedan od optuženih u predmetu poznatijem kao „Asomakum“. Sa Joksimovićem je bilo optuženo još 17 osoba zbog sumnje da su preko fantomskih firmi, koje su navodno registrovane falsifikovanim ličnim kartama, među kojima i ličnom kartom Andreja Vučića, brata predsednika Aleksandra Vučića, izvlačile sredstva iz budžeta i prale novac.

Andrej Vučić Foto:E-Stock_milos_rafailovic

„Asomakum“ je osnovan u martu 2010., a već u junu iste godine račun firme bio je u blokadi zbog duga od 22 miliona. Registrovani vlasnik te firme bio je Vučić i njega je tim povodom saslušala Poreska policija.

U belešci sa saslušanja iz decembra 2010. godine, brat tadašnjeg zamenika predsednika Srpske napredne stranke (SNS), rekao je da on nije vlasnik, ni osnivač firme „Asomakum“. Na pitanje inspektora Odseka poreske policije za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala – da li je gubio ličnu kartu, rekao je da nije, pisao je svojevremeno portal Javno.rs.

Branko Malović i Andrej Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon otkrivanja ove prevare, Privredni sud u Beograd je po tužbi Andreja Vučića poništio osnivanje „Asomakuma“, pošto je utvrđeno da je reč o neregularnoj firmi osnovanoj na osnovu falsifikovane lične karte.

Za slučaj „Asomakum“ saznalo se nakon što je o toj firmi, na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. javno progovorio tada poslanik Zoran Živković, koji je kazao da je vlasnik te fantomske firme Andrej Vučić. Naredne godine su uhapšeni osumnjičeni, a istraga u pomenutom slučaju trajale je dve godine.

Pročitajte još:

Konačno, decembra 2017. godine je održano pripremno ročište, a sam proces obeležila su brojna odlaganja.

Počeo iznova postupak

Posle šest godina, postupak je prošle nedelje pred Višim sudom u Beogradu trebalo da počne ispočetka, ali je ročište ponovo odloženo.

Kako je BIRN nedavno pisao, i broj optuženih se sa godinama smanjio. Zbog dužine trajanja postupka, do sada je nastupila apsolutna zastara protiv četvoro okrivljenih, jedan je preminuo, pa se na optuženičkoj klupi sada nalazi 13 osoba.

Foto: Nova S

Tužilaštvo tvrdi da su od jula 2009. do avgusta 2010. falsifikovanim ličnim kartama optuženi osnivali firme, prikazivali da one posluju i tako obmanuli Poresku upravu da bi dobili povraćaj poreza od oko 29 miliona dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare