Foto: TANJUG/ STR, MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia, AP Photo/Visar Kryeziu)

Ime Milana Radoičića, kontroverznog kosovskog biznismena i bivšeg potpredsednika Srpske liste, našlo se na poternici Interpola zbog događaja u Banjskoj, zajedno sa još 19 imena. Imajući u vidu da je za Radoičićem ranije već bio izdat nalog za hapšenje, u vezi slučaja ubistva političara Olivera Ivanovića, koji je potom volšebno povučen bez jasnog obrazloženja, opravdano je pitanje kakvu će sudbinu ovog puta doživeti poternica za Radoičićem.

Međunarodna policijska organizacija Interpol izdala je poternicu za Milanom Radoičićem i još 18 osoba zbog oružanog sukoba koji se 24. septembra dogodio u Banjskoj, a za koji je ranije Radoičić, putem svog advokata, javno preuzeo odgovornost. Tada je ubijen jedan kosovski policajac, drugi je ranjen, dok su ubijena trojica Srba, koji su se našli u redovima Radoičićeve grupe.

Na poternici su se, pored Radoičića, našli i drugi osumnjičeni, a njihove inicijale objavio je portal Kallxo – L. S., M. R., M. J., M. K., M. V., M. V., N. S., S. P., S. J., S. R., T. V., U. J., U. M., V. Gj., V. R., V. V., V. A., V. J., A. M. Prema istim informacijama, oni se potražuju jer se sumnja da su izvršili krivična dela tačnije teška dela protiv snaga bezbednosti ili bezbednosti Kosova, terorističke akte i pranje novca.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Iako bi se informacija da za Radoičićem traga Interpol nakon sukoba koji se dogodio na severu Kosova i Metohije, na prvi pogled mogla tumačiti kao pozitivan primer i prvi korak u zakonskom rasvetljavanju ovog događaja, sve je izvesnije da je situacija drugačija. Najpre zbog, kako je ranije za naš portal objasnio advokat Denis Bećirić, osetljive političke situacije po državu, ali i nejasnih informacija o samoj poternici i činjenici da se po toj poternici ne mora odmah i postupati.

„Ono što dodatno pravno komplikuje situaciju je i činjenica da je protiv Radoičića u toku sprovođenje istrage u Republici Srbiji, i da je moguće da se istraga sprovodi povodom istih događaja zbog kojih se traži njegovo izručenje, kao i da je on pod merom zabrane napuštanja boravišta“, naveo je ranije Bećirić u razgovoru za naš portal, dodajući da, ako se držimo Ustava, krivična dela za koje se sumnjiči izvršena su na teritoriji Srbije, tako da je nadležnost ovdašnjih sudova nesporna.

Misterija naloga za hapšenje zbog Ivanovićevog ubistva

Slična situacija dogodila se i kada je Radoičić, zajedno sa biznismenom sa Kosova Zvonkom Veselinovićem, sumnjičen da je bio vođa organizovane kriminalne grupe odgovorne za ubistvo Olivera Ivanovića ispred sedišta njegove stranke na severu Kosova januara 2018. godine.

Zvonko Veselinović Foto:MUP Srbije

Novembra 2018. godine kosovska policija je izvršila pretres prostorija u kojima Radoičić živi, ali su umesto ovog biznismena i povremeno političara, kako su kosovski mediji preneli, pronašli 75 grama kokaina. Tada su privedene i četiri osobe koje se sumnjiče da su bile povezane sa ubistvom, a za Radoičića se uveliko govorkalo da se krije u centralnoj Srbiji. Međutim, početkom 2021. godine Osnovni sud u Prištini, po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova, povlači nalog za hapšenje Radoičića pod prilično čudnim okolnostima.

„Sud je dana 19.02.2021, dobio zahtev za povlačenje naloga za hapšenje od strane Specijalnog tužilaštva (STK) datiran na 19.02.2021. godine, na osnovu toga što je, na osnovu podataka iz izveštaja Kosovske policije za umešanost osumnjičenog Milana Radoičića u izvršenje drugih krivičnih dela i činjenica da od trenutka izdavanja prvog naloga za hapšenje, osumnjičeni nije mogao da se dovede pred pravosudne organe, odnosno u Specijalno tužilaštvo, iz tehničkih i taktičkih razloga bolje istrage krivičnih dela, a za izvršenje kojih se sumnja da je u njih isti bio uključen“, kaže se u odluci.

I sudija Osnovnog suda u Prištini Valjon Kurtaj potvrdio je u izjavi za Kallxo da je ovakva odluka doneta na zahtev STK-a.

„STK (Specijalno tužilaštvo Kosova) podnelo je zahtev za povlačenje poternice i sud je, postupajući po njegovom zahtevu, povukao poternicu“, izjavio je za Kallxo sudija Osnovnog suda u Prištini Valjon Kurtaj. Na pitanje ovog medija o razlogu za podnošenje ovakvog zahteva sudu, iz Specijalnog tužilaštva im je odgovoreno da je reč o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari“ zbog čega se o njoj ne mogu izjašnjavati.

Oliver Ivanović Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Vest o ukidanju ovog naloga, čini se sa radošću, dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji ju je video kao potvrdu onoga što je i sam ranije tvrdio, a to je da Radoičić nije povezan sa Ivanovićevim ubistvom.

„Više od dve godine vi slušate svakoga dana kako je Milan Radoičić ubica, a Vučić je skriveni nalogodavac, a šta ćemo sad?“, upitao je tada predsednik.

Bonus video: Interpol raspisao poternicu za Milanom Radoičićem