Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia;WALTER ZERLA / ImageSource / Profimedia

Poslanici Evropskog parlamenta usaglasili su dokument rezolucije o poslednjim dešavanjima u dijalogu Srbije i Kosova, uključujući oružani napad u Banjskoj za koji je odgovornost preuzeo Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste. O ovom dokumentu poslanici će raspravljati sutra kada bi trebalo i da ga usvoje. Ključni zahtev je da se protiv Vlade Srbije preduzmu mere ukoliko se utvrdi da je direktno umešana u „teroristički napad u Banjskoj“ i ukoliko je umešana u nasilje na Severu Kosova u maju ove godine. Od srpskih vlasti se traži da isporuče Milana Radoičića Kosovu.

U konačnom nacrtu rezolucije u koju je Nova.rs imala uvid poziva se na deeskalaciju sukoba na severu Kosova, a Srbiju da u potpunosti sarađuje u istragama.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

EP traži od Srbije da one koji su odgovorni za napad a koji se nalaze u Srbiji, privede pravdi. Ovo se pre svega odnosi na Milana Radoičića potpredsednika Srpske liste, koji je preuzeo odgovornost za oružani napad.

Evroposlanici traže od Srbije da Radoičića izruči Kosovu.

Rezolucijom su predložene mere koje bi trebalo usvojiti protiv Srbije ukoliko ne odgovori na zahteve EU.

Predlog je da se preduzmu mere protiv Vlade Srbije ukoliko istrage otkriju da je država Srbije bila direktno umešana u teroristički napad na Banjskoj ili nasilne napade koji su se dogodili na severu Кosova u maju 2023.

Sankcije su predviđene i ukoliko „srpske vlasti nisu spremne da u potpunosti sarađuju“.

FoNet/Evropski Zapadni Balkan

Evroparlamentarci u tom kontekstu pozivaju EK da obustavi sredstva Srbiji obezbeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III ako rezultati istrage pokažu da je srpska država bila direktno uključena u ove napad.

Pozivaju EK da usvoji ciljane restriktivne mere i navode: „uključujući ali ne ograničavajući se na zamrzavanje imovine i zabrane putovanja, protiv destabilizirajućih aktera na severu Кosova i vođa velikih mreža organiziranog kriminala“.

Dalje predlažu i da EK sledi primer SAD i uvede sankcije Milanu Radoičiću.

„Trojica mrtvih terorista prikazani kao heroji“

Poslanici EP u Nacrtu rezolucije osuđuju vojno gomilanje srpske vojske na granici sa Kosovom, ali „prima k znanju i povlačenje dela svojih trupa sa granice sa Kosovom i poziva Srbiju da se u budućnosti uzdrži od ovog ponavljajućeg obrasca eskalacije“. Takođe, poziva poziva Srbiju da povuče sve isturene vojne baze koje se nalaze u blizini granice sa Kosovom i opremu, uključujući protivvazdušne sisteme i jedinice teške artiljerije i da se ubuduće uzdrži od bilo kakvog nesrazmernog vojnog raspoređivanja u toj oblasti.

Foto:Kosovo Government/Police

Evroposlanici oštro osuđuje i nasilne napade u maju 2023. na vojnike KFOR-a, kosovske policajce i novinare, a pozivaju KFOR da uspostavi plan obuzdavanja na severu Kosova sa čvrstim elementima koji mogu delovati kao odvraćanje u slučaju dalje eskalacije. EP takođe u ovom dokumentu „snažno pozdravlja odluku NATO-a da opremi KFOR težim naoružanjem kako bi imao veću borbenu moć“.

U rezoluciji se prima k znaju da je Srbija obeležila nacionalni dan žalosti u čast svih žrtava, ali „duboko žali što su trojica mrtvih terorista prikazani kao heroji koji su se borili za srpsku stvar, što kao posledicu snažno povećava političke tenzije u regionu“.

„Oklevanje srpskih vlasti, politička podrška, blag odnos prema napadačima…“

Evroparlamentarci konstatuju konstatuju da su srpske vlasti oklevale da sarađuju u istrazi u slučaju Banjska, potom pominju propagandu, veličanje, političku podršku, blag odnos prema organizatorima i izvršiocima napada, pa čak i obezbeđivanje skloništa. Oni pozivaju na istragu o svim etničkim napadima širom Kosova, uključujući napade na mostu u Bistrici i u Štrpcu na pravoslavno Badnje veče.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

U Nacrtu rezolucije se dalje navodi da EP podržava normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i ponavlja poziv da se u dijalogu Beograda i Prištine angažuju u veri i u duhu kompromisa radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, zasnovanog na principu međusobnog priznavanja i bez daljeg odlaganja. Takođe,  poziva se EU da ojača svoju ulogu posrednika u dijalogu i da šredloži nov, inovativan i uravnoteženi pristup kako bi se prevazišao trenutni zastoj.  Naglašava se i da je normalizacija odnosa ključna za „napredak obe zemlje ka članstvu u EU“, a poziva i EU da preduzme mere u okviru pretpristupne pomoći protiv onih koji se ne pridržavaju sporazuma.

Srbija i Kosovo se pozivaju da sprovedu Briselski sporazum od 27. februara 2023. i njegov Aneks (Ohridski sporazum) od 18. marta 2023, kao i sve prethodne sporazume, a izražava se i žaljenje što je Srbija odbila da potpiše Briselski i Ohridski sporazum. Takođe, evroposlanici traže od Kosova da bez odlaganja uspostave Zajednicu srpskih opština i izražavaju žaljenje što je Srbija nastavila sa kampanjoj povlačenja priznanja Kosova, te duboko „žale zbog prigovora Srbije članstvu Kosova u Savetu Evrope“.

„Ukinuti mere protiv Kosova“

Evroparlamentarci u Nacrtu rezolucije ističu da je od ključnog značaja održavanje vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova i pozivaju kosovske Srbe da se vrate u kosovske institucije „ohrabrujući vladu da značajno pojača napore za njihovu reintegraciju“. Oni izražavaju žaljenje zbog negativnih mera koje je Savet preduzeo protiv Kosova i pozivaju an njihovo ukidanje.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U dokumentu se navodi da su zabrinuti zbog destabilizujućeg uticaja srpskih vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem na ceo region, istovremeno naglašavajući „nepokolebljivu podršku građanima Srbije u njihovoj brobi za evropsku demokratsku budućnost“.

Pozivaju se srpske vlasti i mediji da se „uzdrže od govora mržnje protiv Kosovara“ i „širenja laži o ‘etničkom čišćenju’ i ‘pogromima'“ na Kosovu, za šta nema dokaza, a osuđuju i nastavak pokušaja Rusije da izvrši uticaj na Zapadni Balkan, a posebno između Srbije i Kosova. Evroposlanici traže potpuno pojašnjenje u vezi sa potencijalnom ulogom Rusije u napadu koji se dogodio u Banjskoj.

BONUS VIDEO Radoičić sproveden u Palatu pravde na saslušanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare