Istraga protiv Milana Radoičića, bivšeg potpredsednika Srpske liste, za događaje u Banjskoj od 24. septembra kada su poginula trojica Srba i jedan pripadnik kosovske policije, nije odmakla daleko od početka, a kako za Nova.rs kaže Radoičićev advokat Goran Petronijević, čekaju se izveštaji tužilaštva o preduzetim radnjama.

Bivši potpredsednik Srpske liste i kontroverzni biznismen sa Kosova, Radoičić, osumnjičen je za izazivanje opšte opasnosti zbog događaja u Banjskoj od 24. septembra, kada su u oružanom sukobu ubijena trojica lokalnih Srba i jedan kosovski policajac. Istraga o tom događaju, koji je međunarodna zajednica okarakterisala kao „teroristički čin“, kasnila je nekoliko dana, a kasnilo je i oglašavanje najviših državnih zvaničnika koji su, kako se moglo protumačiti, bili prilično zatečeni tim događajem pa su prvog dana, dok su još odjekivali rafali oko manastira, ćutali.

Ubijena su četiri čoveka, kosovska policija je zaplenila veliku količinu naoružanja, a Srbiji je zaprećeno i kaznenim merama ukoliko se dokaže da je to naoružanje prikupljeno uz pomoć državnih zvaničnika. Kosovska strana pustila je u javnost niz snimaka, od samog sukoba do snimka dronom porte manastira na kom se vidi Milan Radoičić, koji u jednom trenutku podiže pogled i gleda direktno u kameru drona, dok u jednoj ruci drži cigaretu, a u drugoj automatsko oružje.

Na kraju je većina naoružanih Srba uspela da se izvuče iz obruča kosovskih specijalaca i pobegne u Srbiju, a među njima se našao i Milan Radoičić. Čini se da državni organi nisu znali šta da rade sa njim, pa su posle nekoliko dana čekanja ipak odlučili da preduzmu neke mere u vezi krvavog događaja u Banjskoj.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Milan Radoičić je uhapšen tek 3. oktobra, priveden je u Više tužilaštvo u Beogradu gde je dao izjavu u prisustvu branioca, advokata Gorana Petronijevića. Na teret mu se stavljalo izazivanje opšte opasnosti. Više tužilaštvo je zatražilo da se Radoičiću odredi pritvor, ali je sudija za prethodni postupak to odbio i on je pušten da se brani uz uslov da se javlja u policijsku stanicu, a oduzeta mu je i putna isprava. Takođe mu je zabranjeno da odlazi na teritoriju Kosova i Metohije, što verovatno ne bi uradio i bez te zabrane.

Od događaja u Banjskoj prošlo je mesec i po dana a istraga o optužbama koje se stavljaju na teret Radoičiću, čini se, nije krenula sa mrtve tačke.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Čekamo izveštaj iz tužilaštva o preduzetim radnjama, ali još ništa nije stiglo. Nezvanično sam čuo da su zatražene neke informacije od policije i carine, ali me iz tužilaštva još nisu pozvali“, rekao je za portal Nova.rs advokat Goran Petronijević koji zastupa Milana Radoičića.

Iz Višeg tužilaštva, koje sprovodi istragu, nije odgovoreno na pitanja portala Nova.rs o tome kako napreduje istraga i da li su saslušani svedoci.

Foto: Kosovska policija

Iako je u krvavim događajima u Banjskoj učestvovalo, sa srpske strane, tridesetak osoba, koje mogu da budu svedoci, niko od njih još nije saslušan u tužilaštvu, jer bi branilac morao da bude obavešten i da prisustvuje dok oni daju iskaz, a do toga nije došlo.

Pročitajte još:

Kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, ovu istragu otežavaju politički odnosi između beogradskih i prištinskih vlasti, jer u ovom slučaju Srbija ne može da zatraži međunarodnu pravnu pomoć jer ne priznaje Kosovo, pa sve mora da ide posrednim putem, koji je predviđen Briselskim sporazumom kao „uzajamna pomoć“, koje naše zakonodavstvo ne poznaje. Takođe bi trebalo da sa Kosova stignu obdukcioni nalazi, dokumenta sa uviđaja i drugi dokazi koji su potrebni za istragu protiv Radoičića koju vodi Više tužilaštvo u Beogradu, a pitanje je kada će i da li će ta dokumenta uopšte sitići u Beograd.

BONUS VIDEO: Milan Radoičić preuzeo odgovornost za događaje u Banjskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar