Nikola Petrović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/MUP Srbije

Nakon godinu dana sprovođenja dokaznih radnji Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da nema elemenata da se Nikola Petrović, nekadašnji direktor JP Elektromreža Srbije i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, krivično goni za delo ugrožavanje javnog saobraćaja. Epilog saobraćajne nezgode koju je Petrović izazvao na Dedinju je pokretanje prekršajnog postupka, a kako Nova.rs nezvanično saznaje, njegovo saslušanje zakazano je za 22. april u Prekršajnom sudu.

Početkom marta ove godine Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da neće krivično goniti Nikolu Petrovića, kuma predsednika Vučića, zbog saobraćajne nesreće na Dedinju koju je izazvao pre više od godinu dana. U saopštenju se navodilo, između ostalog, da će Petrović odgovarati samo prekršajno, te da nije utvrđeno da je u trenutku udesa bio pijan i drogiran.

Nikola Petrović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kako Nova.rs nezvanično saznaje, istog dana kada je stiglo saopštenje tužilaštva, predmet je pristigao u Prekršajni sud u Beogradu.

„Simptomatično je što u Petrovićevom slučaju, kada je reč o prekršajnom postupku, relativna zastara nastupa godinu dana od predmetnog događaja, tačnije to bi bilo 6. marta, ali je sudija pokrenula odmah postupak, tačnije 5. marta i saslušanje je zakazano za 22. april“, navodi izvor portala Nova.rs.

Obrazlažući odluku, iz Prvog tužilaštva su ranije istakli da je veštačenjem utvrđeno da se Petrovićeva alkohemija „najverovatnije kretala u intervali od 0,1 do 0,2 promila“ što je ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi, te da je kritičnom prilikom „alkohol bio u fazi resorpcije“. Iz tužilaštva su takođe dodali da nisu sa sigurnošću mogli da utvrde da je Petrović upravljao vozilom pod dejstvom opojnih droga.

„Postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi. Tužilaštvo je dodalo i pojašnjenje da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi“, saopštilo je tužilaštvo.

Najzad, tužilaštvo je naglasilo da osobe koje su se nalazile u automobilu u koji je udario Petrović po nalazu veštaka „nisu zadobile povrede u sudsko-medicinskom smislu“. Šteta na vozilu oštećenih, procenjena je na 200.000 dinara.

Saopštenje tužilaštva značajno odstupa od policijskog izveštaja sa uviđaja koji je objavljen u javnosti. Naime, prema tom izveštaju, do nesreće je došlo 6. marta 2023. godine oko 17 časova na uglu Ulica generala Šturma i Ulice užičke u Beogradu. Nesreću je izazvao Petrović time što nije postupio po saobraćajnom znaku i ustupio prvenstvo prolaza drugom vozilu.

Nakon nezgode, Petrović je testiran alkotestom koji je na displeju očitao 0,41 promila alkohola. Paralelno, testiran je i na prisustvo psihoaktivnih supstanci koji je bio pozitivan na kokain. Povrede dve osobe koje su bile u drugim kolima u izveštaju su ocenjene kao „lake telesne“, a šteta je procenjena na 600.000 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare