Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Petrović, neće odgovarati za saobraćajnu nesreću koju je izazvao na Dedinju vozeći drogiran i pijan, konačan je zaključak nakon odluke tužilaštva da njegov slučaj preuzme Prekršajni sud. U svom obrazloženju, Prvo osnovno javno tužilaštvo navelo je, pored ostalog, da se alkohemija kod Petrovića najverovatnije kretala u intervali od 0,1 do 0,2 promila alkohola u krvi, što se bitno razlikuje od onoga što je policija na licu mesta utvrdila.

Bliže detalje o saobraćajnoj nesreći na Dedinju koju je izazvao Nikola Petrović kada se nije zaustavio na znak „stop“ i udario u automobil koji se kretao Užičkom ulicom, saznali smo zahvaljujući policijskom dokumentu koji je objavila major policije iz Valjeva Katarina Petrović. U izveštaju zbog kog je kasnije bila uhapšena, optužena, a potom i oslobođena optužbi, vidi se da je policija na licu mesta utvrdila alkotestiranjem da je Petrović bio pod dejstvom alkohola, te da je test pokazao vrednost od 0,41.

„Vozači su alkotestirani i na displeju alkometra kod vozača … (žena u koju je Petrović udario prim. aut) je očitana vrednost od 0,00 promila alkohola dok je kod vozača Petrović Nikole na displeju alkometra očitana količina od 0,41 promila alkohola. Alkotestiranje je izvršeno alkometrom marke Drager 7510 br. 0003“, navodi se u policijskom dokumentu koji je objavila policajka iz Valjeva.

Foto: Nova

Upravo to bio je jedan od razloga zašto je javnost burno reagovala videvši da je dodatnim analizama utvrđeno da je Petrović imao manje alkohola u organizmu od onoga što je policija utvrdila.

„Iz nalaza i mišljenja i dopune nalaza i mišljenja veštaka psihijatra proizilazi da se alkohemija najverovatnije kretala u intervali od 0,1 do 0,2 promila, što je ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi shodno članu 187 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te da je kritičnom prilikom alkohol bio u fazi resorpcije“, naveli su u saopštenju iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Pozitivan na kokain

Takođe, policija je utvrdila da je Petrović kobnog dana, na licu mesta, bio testiran na drogu, te da je pozitivan na kokain. Praksa je pokazala da bi u ovakvoj situaciji vozač koji je izazvao saobraćajnu nezgodu vozeći, prema podacima policije, pijan sa 0,41 promil alkohola u krvi i pozitivan na kokain makar trebalo da bude zadržan u policijskim prostorijama. To, naravno, nije bio slučaj kada je u pitanju Petrović.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Na mestu saobraćajne nezgode, vozač Petrović Nikola, je podvrgnut ispitivanju na psihoaktivne supstance uz pomoć aparata marke Dreger Drug Test 5000, APMX 0052 broj testa 193, koji je bio pozitivan na kokain“, navodi se u istom dokumentu. Ipak, tužilaštvo je ocenilo da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao vozilom pod dejstvom opojnih droga.

„S obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu na određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi. Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, to jest pre razgradnje“, navelo je tužilaštvo u svom obrazloženju. To bi dakle trebalo da znači da Petrović jeste narkoman, to jest da jeste konzumirao kokain, ali se ne zna kada. Zbog čega onda, po istom principu, drugi vozači koji su testirani istim uređajem bivaju osuđeni, samo je jedno u nizu pitanja koja su ostala da vise u vazduhu.

Ni krivično, ni prekršajno

Nakon što je Prvo osnovno javno tužilaštvo utvrdilo da se u radnjama osumnjičenog Nikole Petrovića ne stiču bitna obeležja krivičnog dela, već bitna obeležja prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, Prekršajnom sudu u Beogradu podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Nikole Petrovića povodom navedenog događaja.

Imajući u vidu da Prvo OJT ovakvu odluku donosi godinu dana nakon saobraćajne nezgode, kako je ranije objasnio sagovornik Nova.rs upućen u slučaj, Petrović bi mogao proći i bez prekršajnog postupka, odnosno bez bilo kakve kazne zato što nastupa relativna zastarelost dan nakon što je Prvo tužilaštvo izdalo saopštenje.

„Relativna zastarelost nastupa, bukvalno sutra, a apsolutna zastara nastupa dve godine od događaja. Nije pokušano čak ni da se na osumnjičenog primeni načelo oportuniteta, ili da plati neku kaznu. Ovde mora da se dokaže da su pojedini ljudi nedodirlljivi i to je najtužnije u celom slučaju“, objasnio je ranije sagovornik Nova.rs.

Bonus video: Udes u Užičkoj u kome je svojim vozilom učestvovao Vučićev kum Nikola Petrović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare