Foto: Nova

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izazvao je 6. marta prošle godine pijan i drogiran nesreću na Dedinju u kojoj su dve osobe lakše povređene, a godinu dana kasnije Prvo osnovno javno tužilaštvo odlučilo je da odbaci krivičnu prijavu protiv njega i predmet prosledi Prekršajnom sudu. Interesantno je da je tužilaštvu godinu dana trebalo za ovu odluku i to baš u trenutku kada je prošlo onoliko vremena koliko je potrebno da dođe do relativne zastare u prekršajnom postupku.

Sve je počelo 6. marta prošle godine, kada je Petrović, vozeći „meklaren 720S“, ne poštujući znak stop, ušao u raskrsnicu i naleteo na automobil u kome su bile dve žene. Na lice mesta došla je policija i započeta je uobičajena procedrua, uviđaj, alkotestiranje i drogatest za vozače. Policajci su na licu mesta ustanovili da je Petrović u organizmu imao 0,41 promila alkohola, što je ispod granice koja se, po zakonu sankcioniše. Ali, Petrović je bio pozitivan i na kokain. U policijskom izveštaju je napisano i da su kod dve ženske osobe, koje su se nalazile u automobilu u koji je Petrović udario, zadobile lakše telesne povrede i da su zadržane u Urgentnom centru na opservaciji.

Pročitajte još:

Godinu dana kasnije sve izgleda potpuno drugačije, pa je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo da nema krivičnog dela i da je ceo predmet ustupljen Prekršajnom sudu u Beogradu. U saopštenju je, dosta detaljno, navedeno i zašto je to urađeno, ali, ipak u ustima ostaje gorak ukus jer, po svemu sudeći, Petrović neće odgovarati ni prekršajno.

Foto:N1

„To je slučaj koji je izazvao veliku pažnju u javnosti i tada sve ide po ubrzanom postupku. Tačno je da se za povredne liste i neke nalaze čeka i po mesec dana, ali uvek postoji mogućnost da postupajući tužilac interveniše i da neka dokumenta stignu za dan. Mislim da se ovde namerno otezalo, da se kupovalo vreme i da na kraju Petrović neće ni prekršajno odgovarati, što je porazno za pravosuđe i za ovu zemlju“, navodi sagovornik portala Nova.rs iz pravosuđa koji je želeo da ostane anoniman.

Kako navodi, simptomatično je što u Petrovićevom slučaju, kada je reč o prekršajnom postupku, relativna zastara nastupa godinu dana od predmetnog događaja.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Relativna zastarelost nastupa, bukvalno sutra, a apsolutna zastara nastupa dve godine od događaja. Nije pokušano čak ni da se na osumnjičenog primeni načelo oportuniteta, ili da plati neku kaznu. Ovde mora da se dokaže da su pojedini ljudi nedodirlljivi i to je najtužnije u celom slučaju“, objašnjava sagovornik Nova.rs.

Portal Nova.rs poslao je pitanja Prvom OJT kada je završena istraga i kada je predmet poslast Prekršajnom sudu, ali odgovor nije stigao. Sa druge strane, iz Prekršajnog suda su nam odgovorili da su predmet primili juče, 4. marta.

A šta je utvrdilo Prvo osnovno javno tužilaštvo?

Naime, u saopštenju Prvog OJT navodi se mišljenje veštaka psihijatra u kome se tvrdi „da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi“. Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, tj. pre razgradnje.

Nikola Petrović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Takođe, veštačenje je promenjeno i za povrede dve žene koje su bile u automobilu na koji je naleteo Nikola Petrović, pa je ustanovljeno da one u „sudsko medicinskom smislu, nisu zadobile lakše telesne povrede“.

Sa druge strane, šteta na automobilu na koji je naleteo Petrović je bila manja od 200.000 dinara, tako da ni po tom osnovu nije bilo razloga da Prvo OJT pokrene krivični postupak, već je zbog toga upućen Prekršajnom sudu u Beogradu.

BONUS VIDEO: Nikola Petrović izazvao udes, a uhapšena policajka Katarina Petrović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar