Vladimir Rebić, Dijana Hrkalović i Nebojša Stefanović Foto: Newsmax Adria, Amir Hamzagic/ATAImages, MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, ponovo je tokom jučerašnjeg dana na suđenju istakla da ništa nezakonito nije učinila, niti je imala ovlašćenja da učini krivična dela koja joj se stavljaju na teret. Ipak, prstom je uprla u bivšeg nadređenog, ministra Nebojšu Stefanovića, ali i i nekadašnjeg direktora policije Vladimira Rebića, pa se postavlja pitanja da li bi njihova saslušanja mogla konačno da stave tačku na slučaj Hrkalović.

Hrkalović je još na samom početku suđenja pred Specijalnim sudom u Beogradu iznela teške optužbe na račun bivšeg ministra policije, sada odbrane, Nebojšu Stefanovića.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

Tom prilikom je bila jasna – tvrdila je da je sve radila po njegovom nalogu.

„U vezi prve tačke optužnog predloga, predmetni izveštaj je kasnio jer je takav bio nalog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Kao najpre sekretar UKP-a, a potom i kasnije, obaveštena sam od strane nekog, najverovatnije nekog iz odeljenja koje se bavilo time, da se u prepiskama pominje Stefanović, neki tužioci i visoki pripadnici policije. Tadašnji nalog bio je da uvek kada se pominje Stefanović, ili neka bezbednosno interesantna pojava i osoba, obavesti se direktno on. Ja sam ga obavestila o tome i pomenute izveštaje dostavila u papirnoj formi, u koverti. Potom mi je rečeno da pozovem Dejana Milenkovića i da mu kažem da se sačeka sa slanjem tih izveštaja tužiocu“, rekla je Hrkalović i dodala:

Dijana Hrkalović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Poslednja urgencija bila je jula 2017. kada mi je ministar na drzak način rekao: „Prenesi Milenkoviću da joj kaže, da ako ima neki problem sa tim predmetom, nek se obrati direktno ministru“. Sledećih osam meseci nije stigla nijedna urgencija“, navela je tada ona.

#related-news_1

Tokom jučerašnjeg pretresa ponovo je pomenula Stefanovića, čija je najbliža saradnica bila tokom boravka u MUP. Tokom izjašnjavanja o pojedinim dokazima, Hrkalović se osvrnula na komunikaciju između pripadnika žandarmerija Nenada Vučković Vučka i uhapšenog Veljka Belivuka u kojima se pominje izvesna „D“ i „Dijana“.

Istakla je da nije reč o njoj, te uputila opasku na račun Stefanovića.

„Takođe, u komunikaciji se pominje „ministar“, „naš ministar“ i „Nebojša“, pa ne znam zašto to nije uzeto u obzir“, rekla je optužena aludirajući na Stefanovića.

Tokom jučerašnjeg pretresa nije „poštedela“ ni Rebića. Optužila ga je da ona sada upravo zbog njega sedi na optuženičkoj klupi.

Govoreći o izvesnim snimcima sa nadzornih kamera hotela „Konstantin“, nedaleko od kog se desilo ubistvo Vlastimira Miloševića, a koji nedostaju, optužena je istakla da sa tim nema veze.

“Tadašnji direktor policije Vladimir Rebić je svojim potpisom stavio pečat i potpis za kamere, za koje se sada meni sudi. Hoću još jednom da ponovim, takvu odluku da se nešto ukloni nisam mogla da dam ja, kao državni sekretar, već samo ministar policije”, rekla je Hrkalović.

Iako ovo nije prvi put da Hrkalović pominje Stefanovića i Rebića, govoreći o zloupotrebama unutar policije, zasad nije poznato zbog čega sud nije zatražio da se obojica saslušaju.

Vladimir Rebić Foto:E-Stock_nenad_milosevic

Postavlja se pitanje kakva bi saznanja mogli da imaju bivši visoki funcioneri policije, ali i da li bi njihovi iskazi eventualno mogli da bace novo svetlo na ceo slučaj.

I Rebić i Stefanović, po prirodi posla, usko su morali da sarađuju s Hrkalović tokom njenog boravka MUP. Shodno tome, pitanje je šta bi oni mogli da kažu o njenom radu u jednoj od najznačajnih institucija u Srbiji,

Podsetimo, nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović sudi se za trgovinu uticajem, a sa njom na optuženičkoj klupi nalaze se i bivši policijski šefovi Milorad Šušnjić i Dejan Milenković.

VIDEO: Dolazak Dijane Hrkalović u Specijalni sud

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare