Foto: Miloš Lazić/Nova.rs

Više osoba je povređeno, od kojih je 22-godišnji Nikola Ž. životno ugrožen, u tuči navijača koja se dogodila u sredu uveče u Bloku 63 na Novom Beogradu. Kobne večeri nekoliko desetina Delija upalo je u kraj pripadnika crno-belih, “Vandal bojsa”, a postoje dve pozadine stravičnog napada – rat navijača oko grafita, ali i dilovanje narkotika.

Napadnuti su pripadnici „Vandal bojsa“, navijačke grupe Partizana, ali i deca koja su se našla na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme. Najteže su povređeni Nikola Ž., koji je priključen na respirator, ali i mladić kome su probušena pluća i koji je, takođe, u kritičnom stanju.

Povređena su i deca koja su se zatekla na licu mesta, a reč je o maloletnicima od 12 i 15 godina, koji su zadobili višestruke prelome u napadu. Pozadina napada i dalje se ispituje, a ono što je javnosti poznato jeste da je Blok 63 kuća “Vandal bojsa”.

Foto:Miloš Lazić/Nova.rs

“Vandal Bojsi su jedna od najaktivnijih navijačkih grupa Partizana, sedište im je u novobeogradskim blokovima 61, 62 i 63, gde su osnovani. Ti blokovi su njihovo uporište što se i vidi i po grafitima jer su sve zgrada ofarbane u crno bele boje a najviše ih ima u severnim delovima tih blokova. Oni pokušavaju da prošire uticaj i na južni deo tih blokova, kao i na naselje Ivan Ribar – takozvane blokove 71 i 72. Sumnja se da je i napad koji se dogodio u sredu, kada su se na meti našli mladići i deca koji su bili na mestu gde se sastaju „Vandal bojsi“, upravo posledica dugogodišnjih sukoba oko grafita”, kaže sagovornik Nove i dodaje:

Foto:Miloš Lazić/Nova.rs

„Ipak, pominje se da sem grafita, tuča ima veze i sa dilovanjem droge.“

Česti sukobi na NBG

Nije prvi put da dolazi do sukoba zbog grafita. Koliko su grafiti bitni za navijače najbolje govori i slučaj ubistva Grobara Demira Jukića.

Pročitajte još:

“Sukobi oko grafita na Novom Beogradu su česti. Najteži takav incident dogodio se pre šest godina kad je ubijen Demir Jukić takođe zbog sukoba oko grafita. Jukić je dobio višestruke povrede u tuči, a naknadno je preminuo u bolnici. Za njegovu smrt niko nije odgovarao”, kaže naš sagovornik.

Foto:Miloš Lazić/Nova.rs

Upad na teritoriju neke grupe smatra se velikim “poniženjem” u navijačkom svetu. Opravdano postoji sumnja da bi sukob mogao da eskalira.

“Ne dešava se toliko često da navijačka grupa upadne u sedište druge i na taj način ih napadne, pritom i povredi nedužnu decu. Štaviše, takav napad nije se dogodio u proteklih nekoliko godina. U navijačkom svetu upad na tuđu teritoriju se smatra nekom vrstom poniženja, te nije isključeno da će uslediti kontranapad”, dodaje sagovornik.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Grafiti služe da bi se obeležila teritorija koju kontroliše pojedina navijačka grupa i ne treba biti ni mnogo pronicljiv pa prema bojama, makar u Beogradu, zaključiti u kom kraju je koja navijačka frakcija „na vlasti“.

Na Karaburmi to su navijači Partizana, u Bloku 21 u Novom Beogradu su navijači Crvene zvezde, malo dalje na Fontani ponovo Grobari.

78 osoba legitimisano

Da je rat grafitima uveliko počeo, nesumnjivo je pokazalo hapšenje navijača u februaru ove godine.

Pročitajte još:

Policija je tadam u beogradskom naselju Braće Jerković, presrela kolonu navijača „Crvene zvezde“, zaustavljeno je 17 automobila, legitimisano 78 osoba, zaplenjeni su jedna sekira, nož „leptir“, baklje, fantomke, ali osim tih „uobičajenih“ navijačkih rekvizita, pronađeni su i auto-lak sprejevi i kantice sa bojom.

BONUS VIDEO: Grafit Demiru Jukiću u novobeogradskim blokovima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare