Foto:privatna arhiva

Vest o hapšenju Milana Radoičića nije uklonila sumnje, kako stručne, tako i laičke javnosti da će Više tužilaštvo u Beogradu, na čijem je čelu Nenad Stefanović, dokazani „naprednjački“ kadar i predsednik režimskog „GONGO“ Udruženja sudija i tužilaca, sprovesti istinski i zakonski postupak protiv vođe organizovanog sukoba u Banjskoj. Sumnje je opravdala današnja vest o puštanju Radoičića iz pritvora, što ukazuje da je i Viši sud uzeo učešće u ovoj pravosudnoj farsi.

Da je malo verovatno da će protiv Radoičića ikad biti sproveden adekvatan postupak, moglo se naslutiti i iz komentara njegovog branioca, advokata Gorana Petronijevića, koji je više puta ponovio da „nema osnova“ za pokretanje istrage, kao i da bi eventualno, na teret moglo da mu se stavi nezakonito držanje i korišćenje oružja.

Pročitajte još:

Više sagovornika „Nove“ potvrdilo je za „Novu“ da je najava da će se VJT baviti Radoičićem krajnje uvredljiva za svakog ko ima bilo kakvu predstavu o tome šta se deceniju unazad događa u pravosuđu, te da bi svaki građanin, najprostijom pretragom interneta, mogao da osveži memoriju i shvati zašto Radoičić, pod okriljem VJT, može da se oseća zaštićeno.

Odlikovanje za Petronijevića Foto:ust.rs

– Na javnosti je da se najpre zapita da li može da očekuje nepristrasan i zakonski postupak, ako se uzme u obzir da je sudija novosadskog Višeg suda Ivana Josifović, predsednica UO Stefanovićevog Udruženja sudija i tužilaca, istovremeno u veoma bliskim odnosima sa Goranom Petronijevićem – Radoičićevim braniocem, a što je dobro poznato čitavom pravosuđu. Stefanović takođe ne krije da je privatno blizak sa Petronijević koji je redovan gost na njegovim proslavama. Na poslednjoj na kojoj je obeležavao nepostojeću godišnjicu svog udruženja , Petronijeviću je dodelio i posebno odlikovanje  – kazao je za „Novu“ dobro obavešten izvor.

Sudija Ivana Josifović, predsednica UO Stefanovićevog udruženja bliska sa Petronijevićem Foto: Press centar rs

Dodaje da se upravo iz Petronijevićevih izjava proteklih dana, moglo naslutiti da se nijednog trenutka nije zabrinuo sa sudbinu svog branjenika, s obzirom na situaciju i okolnosti u kojima se našao.

„Iako se godinama ignoriše činjenica da je postojanje udruženja u kom zajedno sede sudije i tužioci, nezabaležen državni projekat sukoba interesa i režimske kontrole pravosuđa, na ovom slučaju se u to može svako ponaosob uveriti“, kaže naš sagovornik.

Ističe da sudija Josifović nije jedini „kontak“ Petronijeviću do vrha VJT koji bi mogao da dovede u pitanje nepristrasnost, pa čak i sukob interesa.

„Petronijević je nedavno osvanuo na fotografijama Marija Spasića, jednog od glavnih zaštitnika lika i dela Nenada Stefanovića, koji se u režimskim medijima pojavljuje kao analitičar opšte prakse i usamljeni komentator na Stefanovićevim postovima na društvenium mrežama. U pitanju je osoba sumnjive biografije koja se sada predstavlja kao sekretar takođe „GONGO“ organizacije Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“, dodaje naš izvor i napominje da ta organizacija nema veze sa „Transparentnost Srbija“, koja već decenijama posluje u Srbiji.

Foto: Facebook/Mario Sapsic
Foto: Facebook/Mario Sapsic

Mario Spasić se „proslavio“ i kada je disciplinskom tužiocu Visokog saveta tužilaštva podneo prijavu protiv tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović jer su bile na sastanku sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom. Zašto prijavom nije bio obuhvaćen njegov prijatelj SAtefanović, kjoji se vozi u službenim kolima koje je donirala američka ambasada, ostalo je nepoznato.

Radoičić je pre nekoliko godina osvanuo na fotografiji sa pravosnažno osuđenim sudijom Prekršajnog suda u Beogradu Blagojem Jakšićem i to na vanrednoj izbornoj skupštini Fudbalskog saveza Srbije, marta 2019. Sudija Jakšić je do 2002. bio predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, odakle je prebačen u Beograd, da bi u septembru 2011. bio uhapšen, a potom i osuđen zbog zloupotrebe položaja i sticanja protivporavne imovinske koristi.

Sudija Blagoje Jakšić i Milan Radoičić Foto:Starsportphoto

„Supruga osuđenog sudije Biljana Jakšić je javni tužilac u VJT i zamenica rukovodioca Odeljenja za maloletnike. Tačnije, ona je zamenica tužiteljke Nataše Dubak, koja je javnosti poznata zbog odbacivanja krivične prijave protiv maloletnika, koji je tri godine kasnije, tačnije u maju ove godine, počinio masakr u selima oko Mladenovca. Jakšićeva je takođe jedna od glavnih Stefanovićevih zaštitinica, a povezanost njenog supruga sa Radoičićem nikoga nije iznenadila“, dodaje naš sagovornik.

Zanimljivo je da je sudija Jakšić, nakon višegodišenjeg postuka, pravosnažno osuđen na dve godine zatvora i to nakon dve oslobađajuće presude Specijalanog suda, ali i intervencije Ustavnog suda koji je je prethodnu pravosnažnu presudu ukinuo. Ova odluka datira iz decembra 2021. ali nije poznato da li je sudija Jakšić do danas otišao na izdržavanje zatvorske kazne.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare