I dalje stizu ove prevare za postu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs;Milos Tesic/ATAImages; privatna arhiva

MUP Republike Srbije obaveštava građane da društvenim mrežama kruži prevara koja za cilj ima krađu ličnih podataka. Iz policije apleuju na građane da budu obazrivi i da ne nasedaju da prevare.

„Ukoliko dobijete SMS ili „e-mail“ poruku u kojoj se od vas traži „ažuriranje“ ličnih podataka, zbog navodne isporuke ili isplate, ni u kom slučaju ne otvarajte linkove koji su navedeni u poruci niti na bilo koji način ne stupaju u komunikaciju sa pošiljaocima“, navodi se u obaveštenju MUP-a.

Reč je o „fishing“ porukama čiji cilj je krađa ličnih i osetljivih podataka u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Ukoliko ste ipak otvorili link u poruci i ostavili svoje lične podatke, o tome odmah obavestite Službu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Posebno javno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, navode u objavi.

Lične podatke na internetu delite samo u izuzetnim slučajevima i to kada prethodno proverite validnost fizičkih ili pravnih lica koji podatke potražuju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare