Miroljub Petrović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Miroljub Petrović, koji je presudom suda u Leskovcu osuđen na novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog nadrilekarstva, poznat je široj javnosti po antivakserskim i nadrilekarskim stavovima, ali i činjenici da su zbog njegovih "terapija" mladići Slavčo Petrov i Marjan Batovac preminuli 2019. i 2018. godine. Porodice ovih mladića u više navrata su govorile u medijima da je njihovoj smrti doprinelo pogrešno lečenje koje je Petrović primenjivao.

Miroljub Petrović je pre nedelju dana, presudom Osnovnog javnog tužilaštva, osuđen i oduzeti su predmeti izvrešnja krivičnog dela – tinkture, ektrakti, čajevi i sokovi.

Pročitajte još:

Na Božić 2019. godine mladić Slavčo Petrov umro je od posledica tumora. Međutim, ono što porodica smatra jeste da je njegovoj smrti izuzetno doprinelo lečenje Petrovićevim lekovima. Nadrilekar je tada imao svoj kamp u blizini Leskovca, a ranije je u javnost dospela prepiska između sestre preminulog i Petrovića u kojima ih im on preporučuje da ne idu kod lekara jer će ih isprepadati i navući na štetne lekove i terapije.

Miroljub Petrovic
Miroljub Petrović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Ako baš hoćete da radite analize, otiđite u privatnu laboratoriju koja ne zna istoriju vaše bolesti. Dovoljno je da uradite analizu krvi jednom mesečno sa akcentom na sedimentaciju i odgovarajuće tumor markere. Ni slučajno ne sme da se operiše. Nemojte da se bavite tim glupostima, poslao sam vam jedinu terapiju koja može da mu pomogne“, rekao je Petović u prepisci sa sestrom mladića koji je kasnije preminuo, preneo je tada Blic.

U nedavnoj ispovesti, Jelena Batovac, majka mladića Marijana Batovca, ispričala je da se oseća nemoćno, bez nade, jer čovek koji je njeno dete ubio hoda slobodno i osuđen je samo na novčanu kaznu, a da insitucije ne rade ništa po tom pitanju.

Pročitajte još:

„Prvo što sam zatekla i što nikada neću moći da zaboravim jeste kada sam došla u njegov stan u Beogradu. Na stolu je bilo 17 bočica nekakvih tinktura, za koje mi je sin rekao da je naručio od Miroljuba Petrovića. Ne mogu ni da opišem kako je to sve izgledalo. Smršao je preko 20 kilograma za 40 dana. Kada sam ga pitala zašto ne može da jede, on mi je rekao da nakon tinktura oseća mučninu i ne može da jede ništa“, rekla je majka za Blic.

Nesrećna žena je ispričala da je svog sina upozoravala da nema koristi od toga, ali da nije uspela da dopre do njega. Marjan je jednostavno verovao nadrilekaru, a majci nije hteo da se javi na pozive više od mesec dana.

„Kada je moj sin rekao Petroviću da mu od tinktura nije bolje i da su tumor markeri rasli, rekao mu je da nije pravilno koristio njegovu terapiju i da bi bilo najbolje da dođe u njegov centar, uz cenu od oko 700 evra. Bolest je uzela maha, a mom sinu je bio iscrpljen organizam. Nije mogao više da se bori. Svaki dan nakon njegove smrti nosim teret nepravde. Greh mog sina bio je što je verovao ljudima“, ispričala je ona.

„Čitajte knjigu „Život isceljenja“

Kako je portal Nova.rs ranije pisao, nakon što smo došli u posed prepiski sa Petrovićem koji je tada pisao ženi P. S. (43) kojoj je tada dijagnostifikovan rak pankreasa, porodica i prijatelji su tražili pomoć na sve strane, pa je tako jedan od poznanika kontaktirao nadrilekara i od njega zatražio način da pomogne oboleloj ženi. Petrović je odmah odgovorio da žena koja se tada lečila na Kliničkom centru odmah odustane od hemoterapije.

„Potrebno je da odmah prestanete sa hemoterapijom i da započnete program čišćenja i jačanja organizma korisčenjem ceđenih sokova i sirove biljne hrane, kao i uzimanjem biljnih preparata (tinktura). Preporučujem da pročitate kratku knjigu „Čudo izlečenja“ i da živite u skladu sa tim principima, kao i da primenite navedeni program čišćenja organizma“, naveo je on i koristio oprobane savete da se ne ide kod lekara i treba pokrenuti izbacivanje lekova.

„Treba da se vežbate da samo pozitivno razmišljate i pričate, i da se družite samo sa pozitivnim ljudima, kao i da slušate samo pozitivnu muziku i gledate samo pozitivne emisije i čitate samo pozitivne stvari. Kod lekara vam ne preporučujem da idete, jer će vas isprepadati i navući na štetne lekove i terapije. Ako baš hoćete da radite analize, otiđite u privatnu laboratoriju koja ne zna istoriju vaše bolesti. Dovoljno je da uradite analizu krvi jednom mesečno. Tempo izbacivanja lekova morate sami da odredite“, skandalozno je Petrović predstavljao način borbe sa rakom.

Foto: Shutterstock

Očigledno je nadrilekar kod svake osobe koristio identične poruke i savete, a koristio je svoju veliku popularnost na drušvenim mrežama koju je tokom godina stekao zbog izjava, a jedna od njih je i „Ideš pod mač, bato“.

Trenutno nije poznato koliko ljudi je kontaktiralo Petrovića i koliko njih se „lečilo“ negovim metodama, a kazna od 100.000 dinara svakako je skandalozna za smrt dvoje ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare