Foto: Milos Tesic/ATAImages

Funkcioner Novog policijsko sindikalnog saveza (NPSS) i kapetan policije Zdravko Rajević našao se na udaru visokih funkcionera policije, ministra Bratislava Gašića i načelnika PU Beograd Veselina Milića jer je, kako tvrdi, u proteklom periodu iznosio kritike na račun rukovodstva MUP. Najpre ga je u Skupštini Srbije pomenuo ministar, a zatim su usledile i disciplinske prijave protiv njega.

Prvo je lično ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić pomenuo Rajevića i druge funkcionere NPSS, što su sindikalci, poznati po svojim kritičkim stavovima prema vlasti i vrhu MUP Srbije, shvatili kao direktno targetiranje. Gašić je u Skupštini, posle pominjanja inspektora Dušana Mitića koji je otkrio „Jovanjicu“, rekao da postoji neki „Novi policijski sindikat čiji su svi članovi oterani iz policije, ali su podobni da daju izjave opozicionim medijima“.

Pročitajte još:

Ubrzo nakon njegove izjave, usledili su napadi na potpredsednika NPSS Rajevića, u vidu disciplinskih prijava.

„Za samo dva dana dobio sam dva poziva da se izjasnim o disciplinskim postupcima koji su pokrenuti protiv mene, a saslušanja su zakazana za 26. i 27. jul. Pri tome se sve to dešava u vreme kada sam na godišnjem odmoru“, počinje za Nova.rs Rajević.

Osim toga, kako tvrdi sindikalac i kapetan policije, ove disciplinske postupke nije pokrenuo njegov starešina, već direktno načelnik Policijske uprave Veselin Milić, koji je takođe često meta kritike ovog sindikata. Rajević ističe da samo ukazuju na kršenje zakona, što je njihova dužnost.

Zdravko Rajević Foto: Medija centar Beograd

Navodi i da su disciplinski postupci samo kulminacija pritisaka koji traju već duže vreme protiv ovog policajca. On radi u Policijskoj stanici Palilula u Beogradu i već su se dešavali, kako tvrdi, pritisci.

„Imao sam tamo kancelariju u kojoj su bile i neke moje privatne stvari. Pre otprilike godinu dana, kancelarija je ispražnjena i odnete su sve stvari. Nestala je moja dokumentacija, sindikalna i privatna, ali i neka moja privatna imovina. Ja sam podneo i krivičnu prijavu protiv NN lica, ali kada sam hteo da pogledam spise, rečeno mi je da su arhivirani, a ja ne znam kako je to moguće“, objašnjava Rajević.

Tako neobična krađa u policijskoj stanici nije dobila svoj epilog, a Rajević, iako je sindikalni funkcioner, nema svoju kancelariju.

„Ima mnogo praznih prostorija u Policijskoj stanici Palilula, a odlučeno je da baš moja bude ispražena, što ja doživljavam takođe kao vrstu pritiska. Hodam policijskom stanicom kao duh, a pritisak se sada samo nastavlja i pojačava pokretanjem disciplinskih postupaka“, objašnjava Rajević, kapetan policija i funkcioner Novog policijsko sindikalnog saveza.

Napade na Rajevića osudili su iz NPSS.

„Samo nekoliko dana posle javnog targetiranja i prozivanja vođa ovog sindikata sa posebnim akcentom na Rajevića od strane ministra policije Bratislava Gašića, protiv potpredsednika sindikata i predsednika Odbora za borbu protiv kriminala i korupcije Zdravka Rajevića, predstavnici policijske uprave za grad Beograd na čijem je čelu pomoćnik direktora i načelnik Veselin Milić, pokreću dva disciplinska postupka. Prvi zbog istupanja u javnost kao predstavnik sindikata a drugi iz razloga jer je Rajević pisanim putem zatražio od policijske uprave, direkcije policije i kabineta ministra normalne uslove za rad i funkcionisanje policijskih službenika i službe u celini a sve u korist građana“, tvrde iz ovog sindikata i dodaju:

„Disciplinski postupak mu se pokreće bez jasnih objašnjenja i standardno sprovedene procedure kao i način ekspresnog pozivanja ne poštujući zakonom predviđen rok od 8 dana za uručenje poziva kao i ne poštujući to što se Rajević nalazi na unapred planiranom godišnjem odmoru“.

VIDEO: Strukovno udruženja policije: Ministar Gašić politizuje i privatizuje policiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare