Foto:Vladimir Vasic/ATAImages; Goran Srdanov/Nova.rs; Nova.rs

Ministar policije Bratislav Gašić postao je apsolutni "gospodar" svakog policajca u Srbiji, o čijoj sudbini će odlučivati direktno on i njegov kabinet, a ne godine staža, stručna sprema i uspesi u radu. Jednom depešom, koja je ovih dana stigla u sve policijske uprave i stanice, zaobiđen je važeći Zakon o policiji i praktično najavljena čistka nepodobnih kadrova.

U MUP Srbije uveliko je u toku nova sistematizacija, a prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, pojedini zaposleni su upućeni na niža radna mesta u odnosu na svoje kvalifikacije i spremu. Sa druge strane, pojedini službenici su čak i otpušteni.

Vlast je nekoliko puta pokušala da proturi novi Zakon o unutrašnjim poslovima, koji je trebalo da zameni postojeći Zakon o policiji. Zakon je nekoliko puta „pao“ jer su protiv njega bili nevladine organizacije, stručna javnosti, građani, pa i mnogi policajci. Između ostalog, taj zakon je podrazumevao i povećanje ovlašćenja policajaca da ulaze bez naloga u stanove, zatim olakšano prisluškivanje. Menjao je bitne uslove za rad u policiji, pa i uslove za imenovanje prvog čoveka policije, a to ne bi trebalo da bude ministar, već direktor policije.

Pročitajte još:

Iako zakon nije prošao, ministar nije odustao, pa su sve organizacione jedinice MUP Srbije, od Policijskih uprava do Policijskih stanica ovih dana dobili depešu kojom su obavešteni da se praktično sva moć seli u kabinet ministra i u njegove ruke, jer će on odlučivati o napredovanju svakog policijskog starešine. Sve je to „provučeno“ kroz novu sistematizaciju u MUP Srbije, koja je, kako stoje stvari, samo paravan za obračun s nepodobnim, neposlušnim i politički neopredeljenim policajcima.

Foto:privatna arviva Nova.rs

„Ovaj sistem je napravljen za podobne kadrove i one koji klimaju glavom, a ne za policajce koji grade svoju karijeru radom i trudom. Po Zakonu o policiji, i u praksi, bilo je uobičajeno da se raspiše konkurs za neko rukovodeće radno mesto, pa da se od kandidata koji su konkurisali bira najbolji, po godinama radnom staža, stručnoj spremi, rezultatima rada. Znalo se koliko neko godina mora da provede u službi da bi napredovao. U poslednjih sedam meseci na teritoriji Republike Srbije raspisan je samo jedan takav konkurs za starešine“, objašnjava sagovornik portala Nova.rs nad kojim se takođe nadvila senka „sistematizacije“.

Foto:privatna arviva Nova.rs

U Nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima bitno su se menjali i uslovi za mesto direktora policije, koga inače Srbija nema od kada je Vladimir Rebić otišao najpre na odmor, a zatim i sa odmora u penziju, decembra 2021. godine. Od tada fotelju direktora policije popunjavaju vršioci dužnosti.

Sa promenom ministra i dolaskom Bratislava Gašića sa mesta direktora Bezbednosno-informativne agencije na mesto ministra policije, sa njim su došli i mnogi kadorovi iz BIA. Zato je i trebalo da budu promenjeni uslovi za direktora policije pa je umesto „rada u MUP“ trebalo da stoji „rada na poslovima bezbednosti“. Ako nema zakona, tu je depeša.

Foto:privatna arviva Nova.rs

„Tačno je da je sa Bratislavom Gašićem došlo dosta kadrova iz BIA. Ukoliko su oni pri kabinetu ministra, to nije problem, ali su neki od njih raspoređeni u Policijske uprave i neke jedinice MUP, a nemaju dovoljno iskustva i znanja u policijskom poslu, jer se rad u BIA i rad u MUP potpuno razlikuju i po načinu rada i po ovlašćenjima. Sada će ti ljudi koji su došli iz obaveštajnih struktura zajedno sa Bratislavom Gašićem moći, zahvaljujući depeši, da nesmetano napreduju iako ne ispunjavaju uslove. Ministar i njegov kabinet će odlučivati do nivoa zamenika komandira, što je apsurdno, ali će se dešavati da policajci koji godinama rade ostanu u zapećku, a da podobni kadrovi napreduju“, objašnjava sagovornik portala Nova.rs.

BONUS VIDEO: Bratislav Gašić u Skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare