Dejan Milenković Bagzi, otmica, otmičar, zlatni sat, policija
Foto: STR / AFP / Profimedia/Shutterstock/N1

Bivši član zemunskog klana, a potom svedok saradnik protiv njih, Dejan Milenković Bagzi predao je policajcima skupoceni sat koji mu je poklonio vođa Zemunaca Dušan Spasojević posle pljačke. Bagzi je časovnik predao prilikom saslušanja inspektorima MUP Srbije, policajci su ga, kao što propisi nalažu, predali sudu iz čijeg depozita je nestao. Kako je to moguće?

Trojica inspektora tadašnjeg UBPOKA (Uprava za borbu protiv orgaizovanog kriminala, sadašnji SBPOK) predali su pre oko 15 godina skupoceni, zlatni sat koji je bio dokaz u jednom slučaju i to ne običnom slučaju, već u takozvanoj prvoj otmici zemunskog klana. U pitanju je slučaj otmice Novaka Stevanića, mladića iz Beograda, a sat je ukraden zajedno sa većom svotom novca i drugim dragocenostima iz sefa njegovog oca Zorana Stevanića, koji je bio sakriven u stanu.

Novak Stevanić Foto:privatna arhiva

Deo plena iz pljačke, Dušan Spasojević, koji je tada bio relativno sitan probisvet u tadašnjem surčinskom klanu, „probijao“ se na lestvici između ostalog i tako što je uticajnim članovima, kao što je red, davao deo plena, pa i poklone. Tako je Dejan Milenković dobio, kao je opisao, „žuti, zlatni sat“ i jednu JVC video kameru. Kada je pozvan u policiju u Makiš i ispitan o prvoj otmici zemunskog klana, svoju priču Dejan Milenković je potkrepio i dokazima, upravo skupocenim satom i kamerom.

Poslednje što se pouzdano zna je da su trojica inspektora tadašnjeg UBPOK-a, sat i kameru predali Specijalnom sudu. Njihovi potpisi se uredno nalaze na dokumentu o predaji dragocenosti koje su položene u sudski depozit. Propisi nalažu da dokazi, među kojima su bili taj sat i kamera, budu pohranjeni u sudu do okončanja sudskog postupka, kada se vraćaju vlasniku. Ali, to ovde nije bio slučaj. Sat i kamera su nestali iz sudskog depozita i trenutno nije poznato gde se nalaze.

„To nije jedina stvar u ovom predmetu koja je nestala. Taj sat sam dobio, ali pošto ne nosim ručne časovnike, stavio sam ga u sef sa drugim dragocenostima. Sve to je ukradeno. Ukradeno mi je i neko oružje i novac. Oružje nikada nije pronađeno, ali taj sat se pojavio kod Bagzija. Predat je inspektorima tadašnjeg UBPOK-a, a oni su ga predali Specijalnom sudu iz čijeg depozita je nestao, što mi je neverovatno“, objašnjava Zoran Stevanić.

Foto: EPA

Na jučerašnjem glavnom pretresu je zbog sata Zoran Stevanić prvo novčano kažnjen, a onda udaljen iz sudnice. Naime, on je u jednom trenutku, dok je postavljao pitanja Dejanu Milenkoviću Bagziju, došao i do sata.

„Rekao sam da su u sudu lopovi i zato sam kažnjen. Možda sam preterao, ali kako može nešto da nestane iz depozita suda? Pa nije neko ušao sa ulice i ukrao ga“, ogorčen je Zoran Stevanić.

Zlatni sat je deo dokaza u suđenju protiv učesnika u prvoj otmici zemunskog klana. Pripadnici ove kriminalne organizacije, Dušan Spasojević i Mile Luković uz pomoć policajaca koji su radili za njih, oteli su Novaka Stevanića. Mladića su držali u hangaru i mučili dok nije priznao gde se u stanu nalazi sef njegovog oca, uspešnog privrednika, u kome je bila veća suma novca i druge dragocenosti. Stan je opljačkan, ali su kriminalci nastavili da ucenjuju i maltretiraju, pa je mladić počinio samoubistvo.

BONUS VIDEO: Dovođenje optuženih članova klana Belivuk-Miljković na u Specijalni sud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar