Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, EPA/J. L. PINO / POOL, MUP

Nakon vesti da bi Luka Bojović mogao uskoro da se nađe u Srbiji, posle odslužene dve trećine zatvorske kazne i najave da Španija želi da ga deportuje, atmosfera u srpskom podzemlju je napeta. Bojović je slovio za vođu novog zemunskog klana, a njegov pad počeo je 2010. godine nakon što su mu najbliži saradnici zabili nož u leđa.

Bojović je za vođu novog zemunskog klana proglašen posle velike policijske akcije „Sablja“, u kojoj su ubijeni dotadašnji šefovi Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. U godinama nakon akcije „Sablje“, Bojović je uspešno rukovodio klanom sve do jednog trenutka.

Foto:EPA/VICTOR LERENA / POOL

Rascep zemunskog klana, pod vođstvom Bojovića, kulminirao je 2010. godine kada je došlo do sukoba dva istaknuta člana – Sretka Kalinića i Miloša Simovića, a razlog svađe bila je žena.

Dvojica okorelih kriminalaca posvađali su se te 2010., dok su se pod lažnim imenima krili u Zagrebu u Hrvatskoj, i to dok je za njima bila raspisana Interpolova poternica zbog umešanosti u ubistvo premijera Zorana Đinđića, koji je likvidiran 2003. godine.

Ozloglašeni kriminalci posvađali na hrvatskom jezeru Rakitje, gde su otišli da roštiljaju. Piknik se ubrzo pretvorio u žestoki oružani sukob.

Pročitajte još:

Simović je tada navodno u Kalinića ispalio dva hica u leđa i potom, misleći da ga likvidirao, pobegao sa lica mesta.

Kalinića je potom sreo slučajni prolaznik, koji je, videvši ga teško povređenog, odmah pozvao Hitnu pomoć. Zemunac je potom i operisan u bolnici, a nakon što se probudio iz kome, policajcima u Hrvatskoj ispričao je ko je na njega pucao.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski istražni organi su ubrzo izjavili i da je Simović u Kalinića pucao iz ljubomore.

Mediji su tih godina pisali da je povod za vatreni sukob bila je žena, te da je Kalinić navodno bio u tajnoj vezi sa suprugom Miloša Simovića. Simović je zbog pomenutog napada osuđen na šest godina zatvora.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ono što je izvesno jeste da je ovaj sukob najviše naškodio njihovom vođi Bojoviću. Kalinić i Simović su ubrzo u policiji „progovorili“, i u razgovoru sa nadležnim organima izneli niz optužbi na račun svog nekadašnjeg šefa Luke Bojovića.

Pročitajte još:

Bojović je tada bio primoran da pobegne iz Srbije, a državu je napustio juna 2010. godine. Upravo tada je počeo pad vođe klana i jednog od najistaknutijih imena iz srpsko-crnogorskog podzemlja.

Dve godine kasnije uhapšen je u Španiji, gde se krio pod lažnim imenom. Osuđen je na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala.

BONUS VIDEO: Dosije Luka Bojović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar