Iako je spisak sa imenima dece iz škole "Vladislav Ribnikar", koje je učenik K. K. (14) planirao da ubije, prikazan na televiziji pred milionskim auditorijumom, kada je sa njim "mahao" prvi čovek beogradske policije, policija i dalje traga za krivcem koji je odgovoran za curenje pomenutog spiska iz MUP.

Roditelji dece koja pohađaju OŠ „Vladislav Ribnikar“ dostavili su nakon zločina spisak svojih zahteva nadležnima, a među njima našao se i onaj koji se odnosi na odgovornost za objavljivanje spiska maloletnog ubice i fotografija ubijene dece.

Foto: Printscreen Nova/Video

Ubrzo nakon ovog zahteva, saopšteno je i da MUP sprovodi internu istragu, koja, po svemu sudeći, i dalje tapka u mestu. Ovo i ne bi bilo toliko čudno za srpsku policiju da pomenutim spiskom, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, nedugo nakon zločina, nije mahao prvi čovek beogradske policije, tačnije načelnik, Veselin Milić.

Ubrzo nakon zločina u „Ribnikaru“ u Palati Srbija održana je konferencija za novinare koju su održali ministri u Vladi Srbije i načelnik PU Beograda. Ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izneli su podatke o broju preminulih i ranjenih, kao i stanju povređenih, dok se načelnik PU Beograd, Veselin Milić, bavio samom istragom.

Veselin Milić i Bratislav Gašić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Milić je izneo razne detalje iz istrage koja je tek počela, između ostalog i da se maloletni ubica, kome je rekao puno ime i prezime, pripremao za zločin mesec dana, kao i da ga je detaljno isplanirao. Pokazao je skicu škole koju su policajci našli prilikom pretresa stana porodice maloletnog ubice.

Potom i spisak dece koje je K. K. nameravao da ubije, a pomenuti spisak videli su milioni ljudi. Milić je naknadno otišao korak dalje, pa je na svom zvaničnom sajtu objavio upravo fotografiju na kojoj drži spisak.

Milioni ljudi su videli ko je pokazao spisak javnosti, ali očigledno ne i kolege Veselina Milića s obzirom na to da istraga unutar MUP o tome ko je pustio spisak i dalje traje.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Čak i da je spisak u javnosti osvanuo pre same konferencije za medije, to i dalje ne opravdava potez načelnika beogradske policije. Kao vrsni stručnjak, sa godinama rada u policiji, trebalo bi da zna da iznošenje jednog takvog podatka nosi određene konsekvence.

Ipak, ne i u Srbiji.

VJT: Milić nije počinio krivično delo iz njihove nadležnosti

Sa druge strane, Služba unutrašnje kontrole MUP-a Srbije zatražila je stav Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da li se u radnjama načelnika PU za Grad Beograd Veselina Milića stiču obeležja bilo kog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Dopisom od 7. jula Više javno tužilaštvo u Beogradu je obavestilo SUK MUP Srbije da se u radnjama Milića ne stiču elementi nijednog krivičnog dela iz stvarne nadležnosti VJT u Beogradu, već eventualno osnovnog javnog tužilaštva.

Foto: Nova S

VJT u Beogradu je SUK MUP Srbije uputilo da se obrati Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu radi dobijanja informacije da li se u konkretnom slučaju stiču elementi krivičnog dela Neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimaka.

I tako, praktično, niko nije kriv.

Bez odgovora

Portal Nova.rs kontaktirao je MUP Srbije, kako bismo proverili dokle se stiglo sa istragom, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Podsetimo, stravični masakr u „Ribnikaru“ dogodio se 3. maja ove godine, kada je K. K., hicima iz očevog pištolja, ubio 10 osoba – devet učenika i domara škole.

Dečak se od zločina nalazi na Klinici za neuropsihijatriju za decu i omladinu, s obzirom da ne podleže krivičnoj odgovornosti. Srbije se dugo neće oporaviti od ovog zločina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare