Foto: Nova.rs, N1

Istraga o Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču iz “Krušika", koji je priveden pre tačno tri godine zbog sumnje da je medijima dostavljao informacije o mogućim malverzacijama u poslovima sa izvozom oružja, godinama tapka u mestu. Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal (VTK) nije odgovorilo portalu Nova na pitanje dokle se stiglo sa istragom, pa se opravdano postavljaju pitanja ko se plaši postupka u vezi sa malverzacijama u poznatoj fabrici oružja, ali i kome ne ide u prilog da se otkriju svi detalji ovog slučaja.

Tog septembra 2019. godine naoružani pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) uhapsili su radnika “Krušika“, koji je medijima dostavljao informacije o mogućim malverzacijama u poslovima sa izvozom oružja, a koje su se dovodile u vezu sa ocem ministra Nebojše Stefanovića, sada preminulim Brankom Stefanovićem.

Hapšenje je obavljeno u tajnosti, a kako su mediji svojevremeno pisali, Obradovića su službenici BIA na saslušanju pitali “za koga radi” i “koliko ga plaćaju”. Sa hapšenjem, Obradoviću je oduzet računar u stanu, a potom je odveden u pritvor.

Uzbunjivač, Foto: Mitar Mitrović

Za ceo slučaj saznalo se tek nekoliko nedelja kasnije, kada je nedeljnik “NIN” otkrio detalje privođenja. “NIN” je tada objavio da je uhapšena osoba koja je medijima dostavila informacije da je otac tadašnjeg ministra policije, Branko Stefanović, umešan u trgovinu oružjem, a o čemu je prethodno pisao portal Arms voč.

Iako bi u svakoj normalnoj zemlji potez Obradovića bio shvaćen kao herojski čin čoveka koji je pokušao da ukaže na malverzacije u jednoj od najvažnijih fabrika, ovaj uzbunjivač je u Srbiji prošao golgotu – suspendovan je na poslu, smanjena mu je plata, a režimski tabloidi su krenuli u rafalnu paljbu nazivajući ga izdajnikom.

Pročitajte još:

Istragu protiv njega pokrenulo je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, a ona je punih godinu i po dana, po svemu sudeći, u završnoj fazi.

Danas, tri godine kasnije, istraga koja je tog septembra pokrenuta protiv Obradovića nije dobila epilog, te se opravdano postavlja pitanje hapšenje ovog uzbunjivača zapravo bio pokušaj da se on ućutka.

List Nova pokušao je da sazna u kojoj fazi se nalazi istraga protiv Obradovića, međutim, iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal nismo dobili odgovor na naše pitanje. Šta više, poslednji put kada se tužilaštvo oglasilo o slučaju bilo je pre više od godinu dana, kada je rečeno da je “istraga u završnoj fazi”.

Advokat Božo Prelević za list Nova ističe zbog čega istraga još nije završena.

“Ne znam predmet, ali ukoliko je tačno ono što je bilo u javnosti, mislim da se tu dugo neće okončati istraga. To će biti jedan od onih karakterističnih primera, gde je postupak protiv Aleksandra Obradovića pokrenut da bi se zataškala afera u koju je uključena vlast. Ipak, oni to očigledno nisu uspeli da urade”, kaže Prelević i dodaje:

Bozo Prelevic
Božo Prelević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Procesno ne vidim posebne razloge da se istraga ne okonča, ali pošto ovde sudski procesi nisu samo pitanje pravosuđa, već i unutrašnje politike, jasno je o čemu se radi. Uzimajući to u obzir ne vidim da će u pomenutom slučaju uskoro doći do optuženja Obradovića ili obustave postupka protiv njega. Mislim da režimu najviše odgovora da je Obradović “optužen”, a da je istraga u toku.”

Prelević navodi i da je ovo neka vrsta pritiska na Obradovića.

“Sad je vlastima teško da priznaju šta se tamo desilo. Ovo je jedna vrsta pritiska na optuženog, koja se vrši preko pravosuđa”, ističe Prelević i navodi:

“Dok se vlast ne promeni, mi nećemo saznati šta se desilo u “Krušiku”, ali i EPS-u i mnogim drugim firmama koje su sahranjene.”

Foto: N1

Podsetimo, Obradovića nadležni organi sumnjiče da je odao poslovnu tajnu o izvozu oružja.

Ovaj uzbunjivač iz „Krušika“ je svojevremeno za medije ispričao o čemu se tačno radilo.

„Stvar je jednostavna i jasna – grupa privilegovanih kupaca je pune četiri godine (2015, 2016, 2017. i 2018.) imala privilegovane cene koje su bile jednake ili niže od cene koštanja proizvoda u ’Krušiku’. ’Krušik’ je svesno poslovao na svoju štetu“, rekao je Obradović ranije za N1 televiziju.

„Te cene su važile samo za privilegovanu grupu kupaca, a tu su firma “GIM”, firma Slobodana Tešića, firma iz UAE koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, i još jedna beogradska firma“, rekao je i dodao da državna firma SDPR nikada u „Krušiku“ nije imala tako povoljne cene.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dodao je i da zna da je Branko Stefanović u „Krušik“ više puta dolazio kao predstavnik fabrike „GIM“.

Otac ministra posrednik za oružje

Podsetimo, o umešanosti oca ministra Nebojše Stefanovića u posao trgovine oružjem pisao je BIRN svojevremeno. Branko Stefanović je, kako su tada objavili, posredovao u prodaji oružja kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao predstavnik domaće firme „GIM“. Ova firma je oružje od „Krušika“ kupovala po povlašćenim cenama u odnosu na državnu kompaniju „Jugoimport SDPR“, koja se takođe bavi izvozom oružja.

Ime oca ministra policije našlo se i na zvaničnom zahtevu koji je firma „GIM“ uputila državnoj fabrici „Krušik“ radi pregleda robe.

VIDEO: Šta to beše Krušik?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar