Krušik
Fabrika Krušik Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nedeljnik NIN u najnovijem broju otkriva kako su srpske mine iz "Krušika" završile u Ukrajini, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije tvrdio drugačije. Naime, Vučić je svojevremeno tvrdio da su poslednje mine iz te industrije u toj zemlji završile 2016. godine, iako, prema saznanjima NIN, postoje dokazi da je dve godina kasnije iz valjevske fabrike poslata još jedna pošiljka.

„Ukrajinska vojska ovih dana u borbi sa ruskim snagama koristi minobacačke mine, koje su u valjevskom Krušiku proizvedene 2018., što se jasno može videti na videu koji je postavljen 13. marta i na zvanični Jutjub kanal Televizije Ministarstva odbrane Ukrajine (Ukrainian military TV). To istovremeno znači da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre dve i po godine nije govorio istinu o izvozu naoružanja i vojne opreme iz ovdašnjih fabrika namenske industrije, koje je, preko Poljske, isporučeno kupcima iz Ukrajine. Vučić je tada, u novembru 2019, komentarišući otkriće da su minobacačke mine kalibra 60 milimetara iz Krušika prodavane Ukrajini, tvrdio da je u pi tanju bila samo jedna isporuka, da je na zahtev inostranog kupca za 30.000 komada, ugovoren izvoz 23.500 mina, koje su proizvedene u Krušiku, za 1.833.000 dolara i da one nisu direktno prodate Ukrajini, već poljskoj firmi Natan“, otkriva nedeljnik NIN u najnovijem broju.

Foto: N1

„Sve je obavljeno u skladu sa zakonom, ali su i pored toga bezbednosne službe obavestile ruske kolege o mogućem reeksportu za Ukrajinu“, izjavio je Vučić 23. novembra 2019.

NIN otkriva da predsednik tada nije govorio istinu, jer postoje dokumenta da je aprila 2016. izvezeno ukupno 30.000 minobacačkih mina Krušika, a postoje dokazi i o izvozu mina iz valjevske fabrike, takođe za Ukrajinu, i dve godine kasnije, 2018. Dakle, nije bila samo jedna, već najmanje dve isporuke, a druga iz 2018. se izgleda odnosi na 23.500 mina, koje je spominjao Vučić, ali i jedan komandant proruskih snaga u Donjecku.

Pročitajte još:

Takođe, kako dalje piše NIN, sredinom ovog meseca Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je video u trajanju od četiri minuta i 34 sekundi pod nazivom Bitka za Kijev, a na kojem se vidi oružje iz Krušika.

„Mosčun, na kome se vidi kako vojnici Snaga za specijalne operacije Ukrajine ispaljuju veliki broj minobacačkih mina na položaje koje drže ruski vojnici na obodu sela Mosčun, u blizini Kijeva. U nekoliko kadrova jasno se može videti da minobacačke mine kalibra 60 milime – tara nose oznaku KV lot 05/2018“, navodi NIN.

U tekstu, koji možete pročitati u najnovijem broju tog nedeljnika, vidi se da je pomenuta oznaka upravo oznaka za mine proizvedene u valjevskom Krušiku tokom 2018. (KV je oznaka za Krušik Valjevo), i to dve godine nakon što su, kako je predsednik Srbije doskora tvrdio, poslednje mine iz ove valjevske fabrike isporučene kupcima iz Ukrajine.

NIN dalje navodi i da se u ratu u Ukrajini koriste mine iz Krušika iz 2016.godine, a što se vidi na određenim fotografijama. Pomenuti nedeljnik dalje navodi o kojim se tačno isporukama radi, a potom se osvrće na to kakvih bi pomenuta situacija mogla da ima efekta po spoljno-političke i ekonomske interese Srbije.

„Jasni su dokazi o najmanje dve isporuke mina iz Krušika 2016. i 2018, koje su završile u Ukrajini“, piše NIN i dodaje da je u Ukrajinu samo iz Krušika stiglo bar 53.500 mina.

BONUS video: Šta to beše Kruš

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar