Foto: Nin

Prema dostupnim podacima, firme koje su bile najpoznatiji posrednici u trgovini oružjem posluju u minusu. Kompanija GIM, čiji je pravni savetnik bio otac Nebojše Stefanovića, u 2020. zabeležila je gubitak od čak 3,2 miliona evra. Deficit beleži i “Partizan tech”, kompanija u vlasništvu Slobodana Tešića, dok je u slučaju “Vekture trans” zabaležen ogroman pad dobiti.

Otkrivanje informacija o mogućim malverazcijama u kompaniji “Krušik” donela je samo nevolje uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću, protiv koga se gotovo tri godine vodi istraga. On je medijima dostavljao informacije o prodaji oružja po povlašćenim cenama firmi GIM, koja je u vlasništvu Gorana Todorovića, a čiji je pravni savetnik bio Branko Stefanović, otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Pročitajte još...

Prema zvaničnim podacima, u godini hapšenja Obradovića (septembar 2019), firma GIM beležila je dobit od 65,3 miliona dinara ili oko pola miliona evra. Još uspešnija je bila 2018, kada je GIM imao čistu zaradu od 148 miliona dinara, odnosno oko 1,3 miliona evra.

Ipak, nakon hapšenja uzbunjivača iz Krušika, kada su oči javnosti, a delom i institucija, bile uperene u tu firmu, dolazi do obrta. Prema finansijskom izveštaju, u 2020. GIM beleži gubitak od čak 3,2 miliona evra. Izveštaj za prethodnu 2018. još nije objavljen, pa nije poznato kako je ta kompanija poslovala.

Velike gubitke imaju kompanije koje su u vlasništvu Slobodana Tešića, a koji se nalazi pod sankcijama SAD. Tako je 2020. “Partizan tech” u minusu za 644,9 miliona dinara ili oko 5,5 miliona evra. Godinu dana ranije, na primer, zabeležena je mršava dobit od 3,9 miliona dinara, dok je u 2018. ona bila neuporedivo veća – iznosila je 332,9 miliona dinara ili oko 2,8 miliona evra.

Sa druge strane, Tešić je ugasio firmu “Tehnoglobal sistem”, koja je takođe na crnoj listi SAD. Kako piše u APR, ona je pripojena njegovoj kompaniji “Partizan tech”.

Slobodan Tešić Foto: Krik.rs

Za razliku od prethodno pomenutih posrednika u trgovini oržjem, „Vektura trans“, u kojoj su vlasništvo smenjivali Tešić i Milan Subotić, u 2020. poslovala je pozitivno, ali ipak beleži veliki pad. U 2019. ta firma ostvarila je dobit od oko 289 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra), da bi u 2020. zarada pala za skoro 28 puta.

Sve ukazuje na to da se zbog velike pažnje javnosti tržište otvorilo za nove nepoznate igrače, bar kada je reč u posredovanju u trgovini oružjem. Velike prihode beleži kompanija “Valir”, za koju ne bismo verovatno ni znali da se ukrajinski avion, pun oružja te firme, nije srušio u Grčkoj.

Pad aviona u Grčkoj Foto:REUTERS/Alkis Konstantinidis

Za svega dve godine poslovanja i sa samo troje zaposlenih, “Valir” je uspeo da dođe do prihoda od čak 55 miliona evra u 2021.

Iako se kao vlasnik i direktor te firme vodi Mladen Bogdanović, koji je javnosti potpuno nepoznat, sumnja se da iza “Valira” stoji neko mnogo moćniji.

Pročitajte još...

Međutim, podaci do kojih smo došli ukazuju da bi ta firma mogla biti povezana sa Slobodanom Tešićem. Reč je o kontroverznom trgovcu oružja koji je bio pod sankcijama UN, a sada je zajedno sa svojim firmama i saradnicima na crnoj listi SAD.

Pre aktuelnog direktora Mladena Bogdanovića, direktor “Valira” bio je Stefan Čupković (30 godina). I upravo je on ta spona koja Valir povezuje sa Tešićem. Naime, Čupković je bio zastupnik predstavništva Elvante limited sa Kipra u kojoj je direktor bio Goran Andrić. A upravo je Andrić, prema oceni američkog Ministarstva finasija, jedan od Tešićevih najbližih saradnika. Zbog toga je i on na crnoj listi SAD.

BONUS VIDEO Šta je uzrok pada Antonov aviona u Grčkoj?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar