Vlada afera i skandala
Autor: Slađana Đermanović

Mali broj afera uspeo je da uzdrma srpsku javnost, odavno naviknutu na “mutne radnje” onih "u foteljama". Ipak, među onima koje su dobrano potresle Nemanjinu 11, upravo je priča o nelagalnoj trgovini oružja u kojoj je, kako se tvrdi, bio umešan Branko Stefanović, otac odlazećeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Da je reč o teškoj temi, o kojoj ministar u prethodnom sazivu Vlade Srbije Nebojša Stefanović nerado govori i koja mu posebno smeta, potvrđuje i njegova nedavna odluka da tuži naš portal zbog teksta u kojem se opisuje na koji način je njegov otac Branko bio povlašćen prilikom trgovine oružja.

Informaciju da se Branko Stefanović bavio (pre)prodajom oružja javnost je saznala pre dve godine, zahvaljući pisanju nedeljnika NIN. Kako se navodilo, firma u vlasništvu oca ministra policije “United BG” je dobila dozvolu od Ministartva trgovine i saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova da prodaje oružje.

PROČITAJTE JOŠ

Od ovakvih tvrdnji ministar Stefanović se branio izjavom kako njegov otac nije prodao nijedan metak, te da njegova firma nije imala ni dinar prometa.

“Nijedna kompanija moga oca nikada ništa nije proizvela, kupila ili prodala. To vrlo lako može da se vidi. Nijedan jedini metak”, poručivao je Stefanović krajem oktobra 2018. godine.

Da ovakvo, nemušto, obrazloženje odlazećeg ministra ne bude “tačka na a”, pobrinuli su se novinari Balkanske istraživačke mreže(BIRN). Naime, oni su objavili da Branko Stefanović zaista nije prodavao oružje preko svoje kompanije, već da je to činio kao predstavnik fabrike GIM. Kako se navodi, on je posredovao između fabrike Krušik u Valjevu i kupca oružja iz Saudijske Arabije, a ime Branka Stefanovića našlo se i u zvaničnom zahtevu koji je GIM uputio fabrici Kruši radi pregleda robe.

Pročitajte još:

Najveće afere Vlade (1): Ministri bez diploma i srama

Najveće afere Vlade (2) Jovanjica – dilovanje pod zaštitom

Kasnije je BIRN objavio i zvaničan zahtev za dobijanje saudijske vize, upućen ambasadi u Sarajevu u maju 2018. godine. Tu se navodi da je otac ministra policije pravni savetnik firme GIM.

Reagujući na ove informacije, ministar Nebojša Stefanović ponovo je odgovorio sa koristeći tezu da je sve „vrlo lako proverljivo“ i da njegov otac nema nikakve veze sa GIM-om.

“Moj otac nije povezan sa GIM-om. Na bilo koji način. Dakle, nikakvu vezu sa GIM-om nema. Ja vam to decidno kažem. To može, na kraju krajeva, vrlo lako da se proveri”, poručivao je on.

Međunarodni skandal

Da se trgovina oružjem iz valjevačke fabrike Krušik nije tema koja je isključivo interesovala ovdašnju javnost, potvrđuje i pisanje specijalizovanog bugarskog portala Arms voč (Arms Watch). Prema njihovim informacija, oružje koje se prodavalo iz fabrike Krušik završilo je u rukama ukrajinske vojske u ratu u Dombasu, ikao Srbija zvanično nema sporazum o trgovini sa Ukrajinom.

U pomenutom tekstu prikazana je fotografija na kojoj je, kako se navodi, srpska minobacačka mina mina M73 HE KV, kalibra 60 milimetara, koju su pronašli vojici DNR u Donbasu, a koju je, kako se dodaje, ispalila ukrajinska vojska, ali nije eksplodirala. Prema dokumentaciji do koje je došao Arms voč tokom 2016. godine, tri strane vlade su naručile i nabavile takve mine M73HE od srpske fabrike oružja Krušik – vlade SAD, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

O trgovini oružjem iz Krušika, govorio je i jedan od najuglednijih ruskih novinara Jevgenij Primakov, član član je Ruske dume iz redova Putinove stranke. Naime, Primakov je u jednoj od svojih autorskih emsija na nacionalnoj televiziji “Rusija 24” govorio da vlasti u Srbiji “izmišljaju aferu sa ruskim agentom”, kako bi skrenuli pažnju sa trgovine oružjem u koju su umešani najviši državni funkcioneri Srbije.

Ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako deluje kao neko ko uvek ima spreman odgovor na svako pitanje, nije umeo da objasni da li je i na koji način otac ministra policije umešan u trgovinu oružjem, a još uvek se pamti njegova izjava s kraja prošle godine, kad je upitao novinara Pinka “šta je to GIM”?

Ipak, nešto ranije, predsednik je itekako znao o kojoj firmi je reč. On je u emisiji “Upitnik” na RTS upitan da prokomentariše da li se Branko Stefanović nalazi u sukobu interesa, na šta je odgovorio da je otac ministra policije “samo običan zaposleni” u, gle čuda, tada njemu poznatoj – firmi GIM.

Da otac ministra ipak nije samo “obični zaposleni”, novinari BIRN-a su nastojali da dokažu i informacijom da je on u maju 2018. posetio italijansku fabriku oružja “Bereta” kao jedan od trojice predstavnika firme GIM. Međutim, on je na taj poslovni put otišao sa članovima visoke delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a u toj delegaciji bio je u svojstvu specijalnog savetnika.

Agencija negirala sukob interesa, istraga Tužilaštva za organizovani kriminal

Nakon velikog pritiska javnosti, ovim slučajem bavila se i Agencija za borbu protiv korupcije, zbog mogućeg sukoba interesa ministra Nebojše Stefanovića. Iako su objavljeni dokumenti na kojima se vidi da je Branko Stefanović bio predstavnik GIM-a kada je delagacija te fabrike trebalo da poseti Krušik, kao i da je u svojstvu pravnog savetnika GIM-a 2018. putovao u Saudijsku Arabiju, Agencija je utvrdila da otac ministra “na bilo koji način” nije angažovan u navedenom privrednom društvu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal od decembra 2019. istražuje medijske navode o privilegovanju privatnih trgovaca oružjem pri kupovini naoružanja od fabrike Krušik. Kako su rekli u tom tužilaštvu, prikupljanje informacija nisu tražili od MUP-a zbog tvrdnji da je u određenim poslovima učestvovao Branko Stefanović, otac ministra policije.

Tajno hapšenje Aleksandra Obradovića

Zahvaljujući Aleksandaru Obradoviću, zaposlenom u valjevskoj fabrici Krušik, javnost je imala priliku da se upozna sa detaljima kako se vršila trgovina oružjem i kakva je bila uloga oca ministra policije u ovoj aferi.

Obradović koji je imao uvid u dokumentaciju računovodstva otikrio je da je Krušik prodao deo svoje proizvodnje firmama bliskim sprskim vlastima, a među njima i oca ministra unutrašnjih poslova Branka Stefanovića.  Prema dokumentima koje je Obradović prikupio, nekoliko preduzeća je koristilo vrlo povoljne uslove fabrike u Valjevu. Obradović je o tome obavestio medije, nakon čega je, ekspresnom akcijom policije, uhapšen u krugu fabrike. Za njegovo hapšenje javnost je saznala tek nekoliko dana nakon lišavanja slobode, pa je nakon protesta organizovanog ispred kapije Centralnog zatvora u Beogradu, on prebačen u kućni pritvor, gde je proveo gotovo tri meseca. Obradović je još uvek pod suspenzijom u Krušiku.

PROČITAJTE JOŠ

Iako, po svemu sudeći, niko neće odgovarati za nelagalnu trgovinu oružjem, čini se da je ova afera itekako uticala na ministra policije. Ostavku je, kako kaže, nekoliko puta nudio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali je on nije prihvatio. Ipak, deluje da je od početka godine, Stefanović skrajnut iz javnosti, a informacija da ga kladionice pred izbore nisu uvrstile među kandidate za ministre u novoj vladi, dodatno su podgrejale sumnje da je Krušik ipak bio ogroman balast za Stefanovićevu političku karijeru. Posebno upadljivo delovalo njegovo odsustvo na mestu “prvog do Vučića”, na nedavnoj proslavi izborne pobede SNS. Kad se sve to uzme u obzir, deluje da ćemo epilog afere „Krušik“ saznati tek po fomiranju novog sastava Vlade Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar