ilustracija Foto:shutterstock; privatna arhiva

Brajan Volš, suprug Beograđanke Ane Volš kojoj se 1. januara izgubio svaki trag u Kohasetu u Masačusetsu, 9. februara u 9.00 sati po lokalnom vremenu će ponovo biti izveden pred sud zbog optužbi da je ubio Anu i otarasio se njenog tela. Ipak istraga njenog nestanka, a sada ubistva i dalje je zvanično u toku i njeno telo još nije pronađeno, uprkos tome što je optužnica podignuta. Upravo istraga intrigirala je domaću i svetsku javnost.

Prijava nestanka

Da se nešto dogodilo sa Anom Volš, majkom troje dece koja je privremeno živela u Kohasetu kod Bostona, a radila u Vašingtonu u firmi koja se bavi prodajom nekretnina gde je putovala svake nedelje, primetile su njene kolege kada se nakon novogodišnjih praznika nije pojavila na radnom mestu. Kako im se nije javljala na telefon, kontaktirali su policiju u Kohasetu, koja se odmah zaputila ka njenoj kući.

Ana Volš Foto: Instagram/anawalshe

Na licu mesta zatekli su Brajana Volša, Aninog supruga koji je ranije osuđen zbog prevare, pa se nalazio u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom, to jest nanogicom. Volš je policajcima ispričao, kako je portal Nova.rs mogla videti u belešci policijskog službenika koji je tog dana izašao na teren, da su on i surpuga novogodišnju noć proveli u društvu prijatelja Gema, koji je oko 1.30 otišao iz kuće.

Tada mu je, prema Brajanovim rečima, Ana rekla da mora ujutru hitno da se vrati u Vašington, navodno zbog posla. Kazao je i da je on potom legao da spava, da ga je Ana u jednom trenutku probudila, poljubila i rekla mu da nastavi da spava. Oko 7.00 sati je ustao i napravio doručak deci, a potom izašao da kupi namirnice mami, koja je, kako je ispričao, nedavno operisala kataraktu.

Ana Volš Foto: Instagram/anawalshe

Iako se u prvi mah govorilo da je Brajan sa zakašnjenjem prijavio Anin nestanak, na Brajanovom prvom saslušanju tužilac je rekao da to nije učinjeno. Sa druge strane, iz službene beleške se vidi da je policiji kazao da mu je sin negde zaturio telefon i da ga je pronašao tek 2. januara. Odmah je bilo jasno da je nešto sumnjivo u njegovom iskazu.

Pretraga terena

Policija je odmah raspisala potragu za Anom Volš, pretresani su predeli oko kuće, ronioci su prečešljali čak i obližnji potok i ustanovili da ne postoje nikakvi tragovi da bi mogla biti na tom području. Paralelno sa tim, istražitelji su proveravali Brajanov iskaz. Policajac čiju smo belešku videli opisao je da je najmanje šest istražitelja povučeno sa drugih predmeta, kako bi se pozabavili Brajanovom proverom.

Brajan Volš Foto: EPA-EFE/CRAIG WALKER

Pregledom sigurnosnih kamera uočeno je da Brajan nije bio na mestima za koje je rekao da ih je posetio, a onda su usledila saznanja koja su šokirala sve – usnimljen je kako tih dana, u jednoj prodavnici, kupuje sredstva za čišćenje u vrednosti od 450 dolara, a još gore je što je to činio sa hirurškom maskom na licu i rukavicama! Takođe, pretresom kuće u Kohasetu u kojoj je Ana poslednji put viđena živa otkriveni su krvavi tragovi i jedan polomljen nož koji su poslati na veštačenje.

Privođenje zbog ometanja istrage

Sve ovo bilo je dovoljno da se Brajan Volš i zvanično osumnjiči za ometanje istrage. Tužilaštvo veruje da je namerno policiju navodio na pogrešne tragove, kako bi sebi „kupio vreme“ i eventualno uklonio tragove. Analizom baznih stanica koje su detektovale signal njegovog telefona potvrđene su sumnje policajaca. Prilikom prvog saslušanja Brajana su ispred kuće sačekali brojni novinari koji su ga uslikali kako se cinično osmehuje dok ga policajci vode sa lisicama na rukama.

Brajan Volš Foto:Tanjug/Greg Derr/The Patriot Ledger via AP

U međuvremenu, policija je nastavila da traga za Anom Volš. Kao fragmente slagalice, policajci su u više kontejnera širom grada pronašla delove njenih ličnih stvari – lančića koji je uvek nosila, „hanter“ čizama, crne haljine, kao i njen vakcioni karton. Svi ovi tragovi, združeni sa biološkim koji su nađeni u kući, nosili su dovoljnu snagu da Brajan i zvanično optuži za Anino ubistvo. Dodatno ih je očvrsnula i Brajanova Gugl pretraga, gde je pokušao da pronađe odgovore na prilično bizarna pitanja poput kako se najlakše osloboditi tela, šta će se desiti ako ga potopite u amonijak i slično.

Optužnica za ubistvo

Desetak dana kasnije, tačnije 17. januara, Brajan je i zvanično optužen za ubistvo supruge. Ponovo je izveden pred sud, doduše ovog puta bez onog ciničnog osmeha. Upitan na početku da li su mu jasne optužbe na njegov račun, Brajan je rekao da jesu, a ostatak ročišta poveo je pomno slušajući dokaze koje je tužilac izneo protiv njega. Određen mu je pritvor, a potraga za Aninim telom je nastavljena.

Foto:facebook/privatna arhiva

Sama činjenica da su do sada pronađeni „samo“ biološki tragovi, ali ne i telo, pokrenula je rasprave u stručnoj javnost zbog sumnje da se Brajan ne može osuditi za ubistvo bez tog krucijalnog dokaza. Ipak, profesori i tužioci iz Amerike sa kojima smo imali priliku da razgovaramo nesumnjivo su potvrdili da je to, iako nije česta praksa, moguće.

Majka i bebisiterka

I pored brojnih informacija koje su isplivale u javnosti, delovi novogodišnje noći, ali i onoga što se dešavalo u narednim danima, još su nejasni. Tako recimo javnost i dalje sa sigurnošću ne zna da li je u njihovoj kući 31. i 1. januara bila njihova bebisiterka koja je, zbog same prirode takvog posla, bila dosta upućena u njihovu životnu dinamiku. Takođe, Brajan je prilikom prvog razgovora sa policajcima rekao da je njegova majka bila sa njima, te da je zbog toga tražio od policije dozvolu da izađe iz kuće (jer je imao nanogicu) kako bi mogao da je odveze do njenog stana u Svampskotu.

Ne treba zaboraviti da su reporteri tih dana uslikali Brajanovu majku Dajanu Volš u blizini kuće u Kohasetu. Da ona i Ana nisu bile u najboljim odnosima u razgovoru za portal Nova.rs potvrdila je Anina majka Milanka Ljubičić.

Bonus video: Sofija Bogosavljev: Prema trenutnim informacijama epilog nestanka Ane Volš je koban

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar