Foto: Filip Krainčanić/Ljubica Sokić/Nova.rs, Shutterstock

U mestu Mojsinje, na Ibarskoj magistrali, u subotu uveče dogodila se teška saobraćajna neseća u kojoj je troje ljudi teže povređeno, a crne slutnje su da je to samo početak, jer će od aprila, kada poskupi putarina na auto-putu "Miloš Veliki", saobraćaj na ovoj saobraćajnici biti pojačan. Skuplje putarine vratiće i teretni saobraćaj na Ibarsku, koji godinama unazad predstavlja problem na pomenutoj saobraćajnici.

Do nesreće koja se dogodila u Mojsinju došlo je kada su se direktno sudarili putnički automobil i autobus.

Pročitajte još:

Do sudara je, prema prvim informacijama, došlo kada je autobus preticao drugi autobus, kada mu je u susret došao „fijat“ kravljevačkih tablica. Kola su u tom sudaru potpuno smsrskana. Najteže je prošla devojka (22) koja je primljena u čačanski Urgentni centar sa povredama glave i grudnog koša, a ona je tokom današnjeg dana prebačena u Klinički centar u Beogradu.

Ibarska je dugo bila jedna od najsmrtonosnijih saobraćajnica u Srbiji, na njoj je bilo toliko „crnih tačaka“, da je mogla cela da se proglasi kao jedna dugačka „crna linija“. Ibarska prolazi kroz mnoga naseljena mesta, ima dosta uključenja sa sporednih puteva, a kada god bi saobraćajna policija i putari otklonili jednu „crnu tačku“, po nepisanom pravilu, pojavila bi se nova.

Foto: Instagram/192_rs

Onda je otvoren auto-put „Miloš Veliki“ 2019. godine i većina vozača je prešla na novu, moderniju saobraćajnicu, pa su stanovnici duž Ibarske odahnuli, ali njihova sreća i mir nisu dugo trajali.

Već u septembru iste godine, uvedena je putarina i saobraćaj je polako počeo da se vraća na Ibarsku koja je i dalje besplatna.

Ibarska magistrala
Ibarska magistrala Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Usledilo je jedno, pa drugo poskupljenje, u decembru 2022. je bilo prethodno podizanje cena, a za april je najavljeno novo od 14 procenata. Tako je u decembru, za automobile, putarina poskupela sa 430 na 470, a novi iznos će biti oko 535 dinara.

I dok za vozače automobila to možda i neće biti nešto što će ih odvratiti od putovanja „Milošem Velikim“, problem su kamioni i autobusi, čiji vlasnici i vozači će morati da plaćaju višu cenu.

Vozači vozila četvrte kategorije, u koje spadaju i kamioni i kamioni sa prikolicom, plaćaju višu cenu koja je do sada bila 2.800 dinara. Sa novim poskupljenjem biće oko 3.190 dinara.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

To je za njih već veći izdatak, pa će verovatno i mnogi od njih, da bi uštedeli taj novac, takođe preći na Ibarsku, što će samo povećati rizik. Upravo je i do sudara u subotu uveče došlo kada je jedan autobus pokušao da pretekne drugi.

Loš put, kamioni i dve trake

Jedna od najprometnijih saobraćajnica u zemlji, dugi niz godina je poznata upravo kao „najopasnija“ i to iz nekoliko razloga – put lošeg kvaliteta, sve vreme prolazi kroz naseljena mesta, ima samo dve trake, ali i jer je često koriste vozači kamiona I drugih teretnih vozila.

Ibarska magistrala
Ibarska magistrala Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nepropisna preticanja, prekoračenje brzine najčešći su uzročnici nesreća, a najopasniji je svakako deo oko Rudnika i Gornjeg Milanovca, zatim na potezu od Čačka prema Kraljevu, posebno u visini sela Mrčajevci, kao i na putu od Kraljeva ka Novom Pazaru, poznatom po nazivu Dolina jorgovana.

Ipak, jedna tačka slovi za najcrnju – mesto Županjac.

Županjac je postao poznat u avgustu 2019. kada su u jednoj krvavoj noći na Ibarskoj magistrali ugašena četiri mlada života. Najmlađa žrtva imala je 19, najstarija 22 godine.

BONUS VIDEO: Ovo su najkritičnije tačke na srpskim putevima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar