Miladin Ribać Foto:Privatna arhiva Tomislave Cvetanović Durković

Tomislava Cvetanović Durković (31) i njena beba Leonora stara samo nedelju dana spašene su sigurne smrti u vatrenoj stihiji koja je zahvatila stan u kome su živele u zgradi u Gadžinom Hanu zahvaljujući hrabrosti njenog bivšeg supruga Miladina Ribaća (61) i komšija Svete Kitanovića i Miloša Milenkovića.

Meštani te male opštine pored Niša i dalje pričaju o herojskom podvigu trojice muškaraca koji su rizikovali svoje živote da bi spasili majku i bebu.

Požar se dogodio minule srede u vreme kada su Tomislava i Leonora bile same u stanu, pošto je njeno petoro starije dece bilo u školi, a četvorogodišnji sin Milija kod oca Miladina Ribaća.

Miladin Ribać Foto:Privatna arhiva Tomislave Cvetanović Durković

Miladin kaže da je samo pet minuta pre izbijanja požara dečak izašao iz stana.

„Tomislava sa sadašnjim suprugom Bojanom, bebom i ostalom decom živi u socijalnom stanu na trećem spratu, dok ja živim u istoj zgradi ali na drugom spratu. Naš najmlađi sin je došao kod mene, popio sok i zatražio da idemo napolje da se igra. U tom času, komšika u stanu ispod je počela da vrišti jer je primetila da je izbio požar. Zapomagala je i vikala da je u stanu Tomislava sa bebom“, govori Miladin.

On je kazao da se ni sekund nije dvoumio šta da radi već se odmah popeo do stana koji je goreo i ušao unutra.

„Hodnik je bio potpuno ispunjen gustim crnim dimom, a vatra je plamtela u dnevnoj sobi i kuhinji. Počeo sam da dozivam Tomislavu, ali je nisam ni video ni čuo. Počeo sam da se gušim od dima i da dozivam u pomoć. U tom času su do stana došli Sveta i Miloš. Sveta se snašao, skoro da je legao na pod jer je tu bilo manje dima i uhvatio me za nogu. To mi je pomoglo da se orijentišem u prostoru, uhvatio sam ga za ruku i izašao iz stana. Sveta i Miloš su razbili ormarić u kome se nalazio protivpožarni aparat i Sveta je krenuo da gasi požar“, priseća se Miladin dramatičnih trenutaka.

Prema njegovim rečima, odmah pošto je Sveta iskoristio prvi protivpožarni aparat dim u hodniku se bitno smanjio, tako da je mogao da ponovo uđe u stan.

„Uleteo sam u stan i ušao u dečiju sobu u kojoj je bila Tomislava bila sa bebom. Ona je uspela, kada se požar razbuktao, da otvori prozor i sve vreme je stajala pripijena uz prozor dok je bebu držala maltene izvan prozora. Uhvatio sam je za rame i pomogao da izađe iz stana. Ona je čvrsto držala bebu u naručju, a ja sam je uveravao da možemo da prođemo kroz hodnik jer se dim razišao. Desetak minuta nakon toga došli su vatrogasci i potpuno ugasili požar“, kazao je Miladin.

Miladin Ribać Foto:Privatna arhiva Tomislave Cvetanović Durković

On je, kazao je, nakon čitave te drame javi lekaru u Domu zdravlja i primi infuziju zbog gušenja, a sanirali su mu i manje povrede glave.

„Hvala bogu sve se dobro završilo, ali moglo je da dođe do katastrofe. Mogle su da stradaju i Tomislava i Leonora, a mogao sam i ja da stradam. Da je Sveta došao samo desetak, dvadeset sekundi kasnije sigurno bi se ugušio. Polovina stana je gorela, dim je bio ogroman. Zanimljivo je da su u dnevnoj sobi izgorele sve stvari, osim ikone Svetog Nikole “, rekao je Miladin.

Tomislavi, njenom sadašnjem suprugu Bojanu i deci u pomoć su, nakon požara priskočili Miladin i još jedan komšija, kod kojih su se privremeno smestili. U zgradi je jedan prazan stan od svega 28 kvadrata i bez struje koji Tomislava i Bojan sređuju kako bi se tu smestili, dok stan u kome su živeli ne bude ponovo uslovan za stanovanje.

Stan koji je izgoreo Foto:Privatna arhiva Tomislave Cvetanović Durković

U opštini Gadžin Han kazali su da je stan koji je izgoreo bio osiguran, tako da će nakon naplate osiguranja moći da krene sanacija.

Tomislava i Bojan nadaju se da će Elektrodistribucija imati razumevanje za nevolju koja ih je zadesila i obezbediti im privremeni priključak za mali stan u koji će preći ovih dana, prvenstveno zbog bebe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar