Filip Korać Foto:Rajko Ristić

Filip Korać, kriminalac koji slovi za bliskog saradnika škaljarskog klana i najbližu osobu Luke Bojovića, izručen je nedavno Francuskoj po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala ta zemlja zbog umešanosti u trgovinu narkoticima, oružjem i pranje para. Izručen je iz Mađarske, gde je uhapšen u oktobru ove godine, a da ne bi bilo nekih nepredviđenih događaja, celu akciju su nadgledale međunarodne organizacije Evrodžast i Evropol. Korać je još jedan u nizu kriminalaca koji je uhapšen zbog Skaja, koji je "smrtonosno oružje" evropskih istražitelja u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Koliko evropske policije Filipa Koraća smatraju ozbiljnim čovekom govori i to što se vesti o njegovom hapšenju i izručenju uvek saopštavaju nekoliko dana kasnije. Tako je i vest da je uhapšen u Mađarskoj saopštena tek nakon nekoliko dana. On je lociran i priveden 6. oktobra u Mađarskoj, a konačno je izručen Francuskoj, 12. decembra.

Cela akcija izvedena je pod nadzorom Evrodžasta i Evropola, da se ne bi desilo da bude izručen nekoj balkanskoj zemlji po nekoj drugoj poternici, pa da bude pušten posle nekoliko meseci, kao što se dešavalo sa pojedinim balkanskim kriminalcima, pogotovo kada je reč o ljudima koji su ključni za lance krijumčarenja droge u Evropi.

Pročitajte još:

Iako francuski mediji Koraća nazivaju crnogorskim državljaninom, ne treba zaboraviti je MUP Crne Gore saopštio u novembru da je on ispisan iz knjige državljanja te zemlje mesec dana ranije, tačnije u septembru. Iako više nije bio crnogorski državljanin, Korać je nastavio da koristi pasoš te države.

Foto: hernandez jose maria / Alamy / Alamy / Profimedia

Osim crnogorskih, Korać ima i regularna srpska dokumenta koja su mu izdata prošle godine, a to nisu jedina koja poseduje.

U fokusu javnosti  našao se 2022. godine, kada je uhapšen u Hrvatskoj. Zapravo, sam se predao, jer je na neki način saznao da mu se sprema hapšenje zbog falsifikovanih isprava koje je imao, zbog čega je osuđen uslovno i novčano sa 75.000 hrvatskih kuna.

Filip Korać Foto:MUP Srbije

Zanimljivo je da su Filipa Koraća u nekom trenutku potraživale skoro sve republike bivše Jugoslavije – Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, ali je na kraju izručen Francuskoj, što možda govori da međunarodne policijske institucije nemaju previše poverenja u balkanski pravosudni sistem.

I u slučaju hapšenja Koraća ključnu ulogu imala je Skaj aplikacija.

„Haos“ u kriminalnom podzemlju

Skaj aplikacije je bila ključni alat svih kriminalnih grupa u svetu, pa tako i na Balkanu. Koristile su je sve kriminalne grupe sa ovih prostora, tako da kada je policija upala i zaplenila servere na kojima se komunikacija čuvala, nastao je pravi haos u podzemlju. Što se tiče Srbije, pa i Crne Gore, skoro sva hapšenja organizovanih kriminalnih grupa i klanova izvršena su pomoću dekriptovanih poruka preko Skaja. Mnogi surovi kriminalci i ubice bi se i danas šetale da kriptovana mreža nije razbijena. Pomoću tako pribavljenih dokaza pohapšeni su članovi grupe Belivuk-Miljković, razbijen je i „super-kartel“, čiji član je bio Edin Gačanin Tito, kao i kriminalna grupa Darka Šarića..

Foto:skyecc.com/challenge

Upravo Skaj došao je glave i Koraću, iako se činilo da mu godinama istražni organi ne mogu ništa.

Ovo nije prvi put da se Korać pojavljuje u prepisci Skaj aplikacije. Poznato je da su mu preko Skaja poruke slali članovi grupe Belivuk-Miljković, filijale kavačkog klana u Srbiji.

Pripadnici te grupe su na telima nekih od žrtava koje su masakrirali u kući strave u Ritopeku, urezivali uvredljive poruke i pretnje Koraću. Leševe na kojima su bile poruke su fotografisali a potom mu slali preko Skaja.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

„Najveći diler na ovim prostorima“

Podsetimo, Korać se u žiži javnosti našao i nakon ubistva Blaža Đurovića marta 2018. godine na Dušanovcu u Beogradu, a Više javno tužilaštvo je protiv njega tada pokrenulo istragu zbog sumnje da je podstrekao na pomenutu likvidaciju. Ipak, tužilaštvo je odustalo od istrage.

Koraća je januara 2020. sam vrh države označio kao najvećeg dilera droge na ovim prostorima, ipak, to nije dovelo do njegovog hapšenja.

FK Partizan, grobari
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

On se u žiži javnosti našao i decembra 2017. godine, tokom derbija Partizana i Crvene zvezde, kada su na južnoj tribini stadiona u Humskoj ulici nastali neredi. Došlo je do opšte tuče između navijača Partizana i pokušaja preuzimanja tribine, a Korać je tada označen kao organizator nereda. Ta poternica je povučena 2019. godine.

Iako je Korać je zastupao interese Luke Bojovića dok je on služio kaznu zatvora u Španiji, neki navode i da je proteklih godina ojačao svoju poziciju u kriminalnom svetu, čime se negde poistovetio sa Bojovićem kada je reč o rukovođenju grupom.

BONUS VIDEO: Luka Bojović