Filip Korać Foto:Rajko Ristić

Poznati kriminalac Filip Korać optužen je u Francuskoj da je organizovao međunarodni šverc droge i učestvovao u pranju novca, saopšteno je danas iz tužilaštva u Parizu, saznaje KRIK. Korać je uhapšen u Mađarskoj početkom oktobra, u velikoj akciji policije u kojoj je uhapšen i njegov saradnik Branimir Vujović – povezan sa ljudima iz političkog života u Srbiji.

Korać je pre dva dana, po izručenju iz Mađarske, u Francuskoj optužen da je bio šef kriminalne grupe koja se bavila švercom droge i oružja, ali i koja je u ovoj zemlji prala novac. Njemu je određen pritvor i sledi mu suđenje pred sudom za organizovani kriminal u Parizu.

Čuveni kriminalac uhapšen je početkom oktobra, u velikoj istrazi policije u kojoj je privedeno i 13 osoba u Francuskoj i šest u Monaku. Istraga je počela u martu prošle godine, a zasnivala se na porukama aplikacije za bezbednu komunikaciju – „skaj” koju su koristile kriminalne grupe širom sveta, piše KRIK.

Filip Korać Foto:MUP Srbije

Korać je, kako piše u dokumentu iz istrage čije je detalje ranije objavio KRIK, na „skaju“ imao nadimak Marko i često je koristio lažni pasoš, naročito kada je putovao u Dominikansku Republiku i boravio u Španiji.

Ovaj dokument otkrio je i da je jedan od ključnih Koraćevih saradnika u Francuskoj bio Branimir Vujović, takođe uhapšen u ovoj akciji i osumnjičen za pranje novca. Njih dvojica bili su dosta bliski i Vujović je, kako se vidi iz dokumenta, preko francuske policajke za Koraća proveravao da li protiv njega postoje postupci i poternice. Policajka je takođe uhapšena i pod istragom. Odnos im se pogoršao prošle godine, kada su navodno ušli u sukob i Vujović Koraću objavio rat.

Pročitajte još:

Vujović je, kako je otkrio KRIK, bio povezan i sa ljudima iz vlasti u Srbiji – u više navrata se sretao sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, a poslovni partner bio mu je Filip Bačević, sin bivšeg ministra i ambasadora Srbije u Kini Milana Bačevića. Jednom od susreta sa Nedićem prisustvovao je i Koraćev saradnik Nemanja Obradović, piše u dokumentu iz istrage, ali se ne navodi šta je bio razlog ovog sastanka. Nedić je ranije za KRIK potvrdio da se sreo sa Vujovićem, ali nije izneo mnogo detalja. Više o tome pročitajte ovde.

Korać je, osim u Francuskoj, zbog šverca droge pod istragom i u Bosni i Hercegovini. U Srbiji protiv njega ne postoji nijedan postupak.

Njegova kriminalna grupa, koju je preuzeo nakon što je njegov najbliži saradnik i poznati kriminalac Luka Bojović uhapšen u Španiji, učestvovala je u višegodišnjem ratu u balkanskom podzemlju. Saveznik mu je bio škaljarski klan, a najveći neprijatelj grupa koju je vodio Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a potom Veljko Belivuk, bliska kavačkom klanu.

Belivuk i njegova ekipa planirali su da ubiju Koraća, utvrdilo je domaće tužilaštvo tokom istrage protiv ovog klana, ali u tome nisu uspeli.

VIDEO: Pokušaj ubistva Radoja Zvicera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar