Nakon što je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu protiv Nikole Petrovića, osporavajući policijski test na drogu kao dokaz, čiji su rezultati pokazali da je Petorvić bio pozitivan na kokain, sa obrazloženjem da se ne može tačno odrediti vreme kada je konzumirao drogu, u javnosti se otvara pitanje koliko su relevantni droga-testovi koje koristi policija i da li svako ko je na njima pozitivan, po receptu predsednikovog kuma Petrovića, može da ih ospori.

Tužilaštvo je saopštilo i da se u radnjama osumnjičenog Nikole Petrovića ne stiču bitna obeležja krivičnog dela, te da će slučaj biti prosleđen Prekršajnom sudu u Beogradu. Međutim, kako smo ranije izvestili, simptomatično je što u Petrovićevom slučaju, kada je reč o prekršajnom postupku, relativna zastara nastupa godinu dana od predmetnog događaja ili tačno onoliko koliko je Prvom OJT trebalo da donese odluku da Petrović nije njihov slučaj.

Crna statistika

Po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije tokom prošle godine pripadnici saobraćajne policije podneli su ukupno 2.750 prijava protiv osoba koje su vozile pod uticajem narkotika. Taj trend se nastavlja i ove godine, pa je samo u januaru 2024. isključeno iz saobraćaja i zadržano u službenim prostorijama 289 vozača koji su vozili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Testovi su rađeni aparatom koji koristi srpska policija „Draeger 5000“.

Policijska akcija „Alcohol and Drugs Marathon“, test droga policija
Ilustracija / Foto:MUP Srbije

Posupak je jednostavan – ukoliko se utvrdi da je vozač upravljao vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, policijski službenici isključiće ga iz saobraćaja u trajanju od 24 časa, a vozaču se određuje i zadržavanje u službenim prostorijama u trajanju do 12 sati.

Samo za vožnju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, po važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, sledi i pokretanje prekršajnog postupka, novčana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana. Nesavesnom vozaču se daje i 8 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest meseci. Ukoliko vozač pod dejstvom narkotika izazove neku saobraćajnu nesreću, kazna je stroža.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na sajtu kompanije koja proizvodi aparat „Draeger 5000“ o njemu piše sledeće: „Test na drogu sa uzorkovanjem i analizom u jednom sistemu; Odmah spremno za upotrebu sa kompletom za testiranje; Jednostavan i bezbedan rad – čak i u lošim uslovima; Higijenski i neosetno pri uzimanju uzorka pljuvačke (oralne tečnosti); Automatska analiza pruža brzo uverenje; Jasni rezultati bez prostora za dalje tumačenje; Dodatne prednosti Dräger DrugTest 5000 kompleta za testiranje: Pouzdan skrining lekova i droge“.

Pročitajte još:

Ipak, ispostavlja se da tvrdnje kompanije „Draeger“ nisu u potpusnosti tačne, da rezultat testa ostavlja prostor za dalje tumačenje i da nije toliko pouzdan, makar u slučaju Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića.

Naime, u saopštenju Prvog OJT navodi se mišljenje veštaka psihijatra u kome se tvrdi „da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi“. Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, tj. pre razgradnje.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Moguće je osporiti dokaze“

Onda se postavlja pitanje na osnovu čega su sankcionisani vozači kod kojih je detektovana droga? Svako od njih, zapravo, može da ospori rezultate testiranja aparatom koji koristi srpska policija.

„Moguće je na sudu osporiti dokaze koji su pribavljeni pomoću aparata koje MUP koristi kao što su radar ili aparat za testiranje na drogu. To čak i nije retkost i u tom smislu postupanje Prvog osnovnog tužilaštva ne može se dovesti u pitanje, pogotovo posle nalaza veštaka. Tragovi droge u urinu pokazuju da je droga konzumirana, ali ne i vreme a najpouzdaniji metod je uzimanje uzorka krvi, jer ukoliko ima tragova narkotika, to znači da je osoba još pod uticajem psihoaktivnih supstanci“, objašnjava advokat Vladimir Vučićnić.

Pitanje je da li bi i neki drugi građanin, pozitivan na narkotike i sa alkoholom u krvi, pa makar i ispod zakonom dozvoljene granice, koji izazove saobraćajnu nezgodu tako lako prošao, pa čak nije bio priveden ni u policijsku stanicu na 12 časova, što je uobičajena procedura kada je neko pozitivan na psihoaktivne supstance. Uostalom, Srbija je zemlja gde „meklarenu“ od 300.000 evra ne rade dobro kočnice, a nemački aparat za detektovanje droge, ne funkcioniše.

BONUS VIDEO: Nikola Petrović izazvao udes, a uhapšena policajka Katarina Petrović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare