Foto:shutterstock; shutterstock by Alex Linch;shutterstock by BalkansCat

Novosadska saobraćajna policija je počela s kažnjavanjem vozača električnih trotineta, a u ovom slučaju, kazna od 10.000 dinara napisana je jer vozač nije imao kacigu.

O prvoj kazni je javnost saznala jer se prekršilac sam požalio na Instagram stranici @serbialive_novisad, a vidi se da je napisana u sredu u 8.20 časova na Limanu.

U opisu kazne, saobraćajni policajac je naveo da je prekršilac upravljao lakim električnim vozilom Šekspirovom ulicom od Bulevara cara Lazara ka Ulici Narodnog fronta i da nije imao zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu, piše 021.rs.

Iz komentara ispod fotografije kazne se vidi da većina odobrava što je policija počela da kažnjava vozače električnih trotineta, jer ih smatraju bahatim.

Ova kazna od 10.000 dinara za vožnju bez kacige je jedna od većih kazni koje su propisane nedavno donetim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima su električni trotineti konačno obuhvaćeni zakonskim propisima.

Prema novim propisima, vozačima trotineta je zabranjeno da voze bez zakopčane biciklističke kacige u svim situacijama.

Među kaznama koje su u iznosu od 10.000 dinara su i za prekršaje kao što su vožnja bez reflektujućeg prsluka na kolovozu, vožnja dve osobe na jednom trotinetu, vožnja na trotoaru, vožnja kolovozom ukoliko postoji biciklistička ili pešačko-biciklistička staza, nepostojanje nalepnice Agencije za bezbednost saobraćaja, vožnja osobe mlađe od 14 godina, odnosno ako osoba mlađa od 18 godina vozi na putu gde je dozvoljeno brže od 30 km/h.

Kazne u iznosu od 3.000 do 5.000 dinara obuhvataju vožnju noću bez reflektujućeg prsluka, vožnju brže od 10 km/h na pešačko-biciklističkoj stazi, vožnju preko pešačkog prelaza umesto da siđe i pregura trotinet, korišćenje slušalica u oba uha tokom vožnje, vožnju u paralelnim trakama umesto u koloni jedan iza drugog, i vožnju uzdržavanje za drugim vozilom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare