Foto:Shutterstock/Amir Hamzagic/ATAImages/Filip Krainčanić/Nova.rs/Medija centar Beograd

Nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović nastavljeno je ove nedelje suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu, a tom prilikom su preslušani razgovori između ubijenih advokata Dragoslava Miše Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića, kuma Luke Bojovića. Ubijeni advokat se u više navrata pominjao u predmetu Hrkalović, a Nova.rs je nedavno imala uvid u iskaz, takođe okrivljenog, bivšeg načelnika MUP Dejana Milenkovića, koji je pred Sektorom unutrašnje kontrole (SUK) pominjao izvesni rokovnik Ognjanovića. Pomenuti rokovnik nikada se nije našao u spisima predmeta, iako su postojale sumnje da se u njemu pominje Dijana Hrkalović.

Na optuženičkoj klupi, sem Dijane Hrkalović, nalaze se i bivši načelnici u MUP, Dejan Milenković i Milorad Šušnjić. Dok se Hrkalovićeva tereti za trgovinu uticajem u nekoliko slučajeva, Milenkoviću i Šušnjiću se na teret stavljaju zloupotrebe službenog položaja.

Portal Nova.rs objavio je ranije detalje optužnice protiv Hrkalović i bivših šefova u MUP, međutim, jedan iskaz se nije našao u njoj. Reč je o iskazu Dejana Milenkovića, koji je dao pred SUK-om, i koji je označen sa „strogo poverljivo“.

Dejan Milenković Foto:E-Stock/Časlav Vukojičić

Tokom pomenutog iskaza, datog na više od 40 strana, Milenković je govorio o Hrkalović, slučaju veštačenja telefona Veljka Belivuka, ali i pominjao razgovor između ubijenih Ognjanovića i Miloradovića, koji su u to vreme bili na merama.

U pomenutim razgovorima Ognjanović i Miloradović pričaju o intimnim fotografijama Hrkalović, ali i da ona može ono što 100 advokata ne može, te da je imala sastanke s osuđivanim kriminalcem Darkom Elezom.

Foto: N1/Advokat Dragoslav Ognjanović

Govoreći o delu koji se odnosi na presretnute razgovore Ognjanovića, Milenković u svom iskazu pominje izvesni rokovnik u kome je ubijeni advokat pisao o osobama iz krimogene sredine.

Iz iskaza se stiče utisak i da osobe koje Milenkoviću ispituju znaju o kom se rokovniku radi. Dalje od toga on se više ne pominje.

Pročitajte još:

Iako je, prema saznanjima Nova.rs, postojala sumnja da se u rokovniku pominjala i Dijana Hrkalović, on se nikada nije našao u predmetu koji se vodi protiv nekadašnje državne sekretarke MUP.

Nije poznato da li taj rokovnik i dalje postoji i gde se on tačno nalazi, odnosno da li je eventualno u spisima u okviru istrage ubistva advokata.

Dragoslav Miša Ognjanović Foto: medija centar beograd

Misterija zbog čega je bio na merama

Sem rokovnika, ono što je do danas ostala misterija jeste zbog čega je ubijeni advokat bio na merama.

Advokatska komora Srbije je u više navrata, nakon ubistva Ognjanovića, pokušala da dobije odgovor na pitanje zbog čega je advokat bio na merama, međutim, odgovor nikada nisu dobili.

Stalna radna grupa za unapređenje krivično-pravne zaštite advokata, koja je formirana nakon likvidacije Ognjanovića, u direktnim razgovorima redovno je postavljala pitanje mera, međutim, nadležni su se pozivali na zakonsku odredbu da svi podaci u pogledu primene mera nose oznaku tajnosti.

Elez u presretnutim razgovorima

Inače, u optužnici protiv Hrkalović, Milenkovića i Šušnjića citirani su presretnuti razgovori između ubijenog advokata i Dragoslava Miloradovića, kuma Luke Bojovića, a u kojima govore da se nekadašnja sekretarka MUP viđala sa osuđivanim kriminalcem Darkom Elezom.

Darko Elez Foto: Printscreen Youtube

„Milenković je Dijanu obavestio da se na audio i video materijalu nastalom u restoranu „Pica bar“ u Mutapovoj ulici u Beogradu, primenom posebnih dokaznih radnji prema Dragoslavu Miloradoviću iz Beograda, dana 17.05.2018., u razgovoru sa ubijenim advokatom Dragoslavom Ognjanovićem iz Beograda, nalazi i deo u kome Ognjanović govori Miloradoviću: „da se Hrkalović sastaje sa Darkom Elezom“. U razgovoru se pominje „Velja i njena igranka, da je ostalo dva od sedam mesta, da je ona radila na tome a da sto advokata to nije moglo“ „, piše u optužnici.

Prema tvrdnjama tužilaštva, nekadašnja državna sekretarka MUP je naložila Milenkoviću da se uklone snimci na kojima Ognjanović i Miloradović govore o njoj u negativnom kontekstu. Oni tom prilikom komentarišu i njeno navodno nedolično ponašanje intimne prirode, te da ona ima „psihoze“ i da je „drži Slinavi“.

Desna ruka Stefanovića

Podsetimo, Dijana Hrkalović svojevremeno je važila za desnu ruku bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, čije je delovanje često izlazilo iz okvira funkcije državnog sekretara. Za njeno ime do danas su ostale vezane mnogobrojne afere, a pojedini policajci su čak podnosili prijave protiv nje.

Dijana Hrkalović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U policiju je došla u aprilu 2014. godine na mesto zamenika šefa kabineta ministra, iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Godinu dana kasnije postala je sekretar UKP-a, a za državnu sekretarku je izabrana u julu 2017. godine.

Hrkalović se u maju 2019. godine povukla iz MUP-a, zbog, kako je saopšteno, „drugih obaveza koje će preuzeti“. Pravi razlog njenog odlaska s tako visoke funkcije nije zvanično saopšten.

BONUS VIDEO: Dolazak Dijane Hrkalović u Specijalni sud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar